• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

    Τι είπε ο Πούτιν για κομμουνισμό και Χριστιανισμό

    Μεταφέρω από το Russia Τoday:

    "Ίσως θα πω κάτι που σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει, αλλά εγώ έτσι το βλέπω", δήλωσε ο Πούτιν σε μια συνέντευξη για το ντοκιμαντέρ "Βαλαάμ"*, ένα απόσπασμα του οποίου μεταδόθηκε στο κανάλι Russia 1. «Πρώτα απ’ όλα, η πίστη πάντα μας συνόδευε, στο να γίνουμε ισχυροί κάθε φορά που η χώρα μας, ο λαός μας, περνούσε δύσκολες στιγμές.

    "Υπήρχαν εκείνα τα χρόνια του μαχητικού αθεϊσμού, όταν οι ιερείς εξαλείφθηκαν, οι εκκλησίες καταστράφηκαν, αλλά ταυτόχρονα δημιουργήθηκε μια νέα θρησκεία. Η κομμουνιστική ιδεολογία είναι πολύ παρόμοια με τον Χριστιανισμό, στην πραγματικότητα: ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη, δικαιοσύνη - όλα βρίσκονται στην Αγία Γραφή, είναι όλα εκεί. Και ο κώδικας της οικοδόμησης του κομμουνισμού; Αυτό είναι μια μετουσίωση, είναι απλά ένα τόσο πρωτόγονο απόσπασμα από τη Βίβλο, τίποτα καινούργιο δεν επινοήθηκε».

    Ο Πούτιν προχώρησε ακόμα πιο πολύ, συγκρίνοντας τη στάση των κομμουνιστών προς τον μπολσεβίκικο ηγέτη Λένιν με την προσκύνηση των αγίων στον Χριστιανισμό. "Κοίτα, ο Λένιν τέθηκε σε μαυσωλείο. Πόσο διαφορετικό είναι αυτό από τα λείψανα των αγίων για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς και μόνο για τους Χριστιανούς; Όταν λένε ότι δεν υπάρχει τέτοια παράδοση στο χριστιανισμό, λοιπόν, να πάτε στον Άθω και να ρίξετε μια ματιά, υπάρχουν λείψανα αγίων εκεί και έχουμε ιερά λείψανα εδώ", κατέληξε ο Πούτιν.
     

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις παρατηρήσεις του Πούτιν οι οποίες «εξομαλύνουν εύλογα τις αντιπαραθέσεις γύρω από τον τάφο του Λένιν», όπως ανέφερε ο επικεφαλής του κόμματος Ιβάν Μέλινκοφ (αριστερά στην φώτο) στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    "Οι κομμουνιστές και όλοι οι άλλοι πατριώτες αριστεροί γνωρίζουν ότι ο κομμουνισμός είναι τόσο κοντά στον Χριστιανισμό όσο ο χριστιανισμός απέχει τόσο πολύ από τις μορφές καπιταλισμού που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας και στην οικονομία μας", δήλωσε.

    Ο ρωσικός λαός είναι διχασμένος για το εάν πρέπει να φύγει το μαυσωλείο με την μούμια του Λένιν και γίνει κανονική ταφή. Ο Πούτιν έχει υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να φύγει. Ο Γιέλτσιν ήθελε να το διώξει.

    Με εξαίρεση τα περί λειψάνων, παρόμοιες δηλώσεις ο Πούτιν έχει ξανακάνει:

    Το 2016, μεταξύ άλλων είχε πει:

    " Όταν εργαζόμουν στην KGB δεν ήμουν ένας από εκείνους που έγιναν μέλη του κόμματος γιατί έπρεπε, αλλά ούτε μπορώ να πω ότι ήμουν ιδεολογικό μέλος του κόμματος, η στάση μου απέναντι σε αυτό ήταν ότι ήμουν προσεκτικός (ή επιφυλακτικός). Σε αντίθεση με πολλούς δημόσιους υπαλλήλους δεν ήμουν δημόσιος υπάλληλος με κομματική άποψη. Αλλά σε αντίθεση με πολλούς από αυτούς δεν πέταξα την κάρτα του κόμματός μου, δεν την έκαψα. ... Είναι ακόμα κάπου εδώ γύρω.

    Μου άρεσαν πολύ, και ακόμα μου αρέσουν οι κομμουνιστικές και σοσιαλιστικές ιδέες. Εάν κοιτάξετε τον Κώδικα για την οικοδόμηση του κομμουνισμού, ο οποίος διανεμήθηκε ευρέως στη Σοβιετική Ένωση, μοιάζει έντονα με τη Βίβλο. Αυτό δεν είναι ένα αστείο, είναι σαν ένα απόσπασμα από τη Βίβλο. Οι ιδέες είναι καλές: η ισότητα, η αδελφοσύνη, η ευτυχία, αλλά η πρακτική ενσάρκωση αυτών των αξιοσημείωτων ιδεών απέχει πολύ από εκείνες που διατυπώνονται από σοσιαλιστές ουτοπιστές όπως οHenri de Saint Simon και ο Robert Owen. Η χώρα μας δεν μοιάζει με την Πόλη του Ήλιου. [Ο Γάλλος φιλόσοφος κόμης Ανρί Σαιν-Σιμόν (1760 – 1825) και ο Ουαλός κοινωνικός μεταρρυθμιστής Ρόμπερτ Όουεν (1771 – 1858) θεωρούνται ιδρυτές του ουτοπικού σοσιαλισμού].

    Όλοι κατηγορούσαν το τσαρικό καθεστώς ότι ήταν καταπιεστικό. Αλλά με τι ξεκίνησε το καθεστώς της σοβιετικής εξουσίας; Με μαζικές καταστολές. Δεν θα μιλήσω για την κλίμακα, αλλά απλά για το πιο τρομακτικό παράδειγμα: την καταστροφή και την δολοφονία της αυτοκρατορικής οικογένειας μαζί με τα παιδιά τους. Ίσως υπήρχε κάποια ιδέα ότι ήταν απαραίτητο να εξαλειφθούν τυχόν κληρονόμοι. Αλλά γιατί να σκοτώσουν τον γιατρό Μπότκιν; Γιατί να σκοτώσουν  τους υπηρέτες, ανθρώπους γενικά προλεταριακής προέλευσης; Για ποιον σκοπό; Για να καλύψουν  το έγκλημα.

    Εντάξει, πολέμησαν εναντίον ανθρώπων που αντιστάθηκαν στη σοβιετική εξουσία με όπλα στα χέρια τους, αλλά γιατί σκότωναν τους ιερείς; Μόνο το 1918 σκότωσαν 3.000 ιερείς και σε δέκα χρόνια 10.000. Στην περιοχή του Don, έριξαν εκατοντάδες κάτω από τον πάγο. Όταν αρχίζετε να το σκέφτεστε και λαμβάνετε νέες πληροφορίες, αξιολογείτε πολλά πράγματα διαφορετικά.

    Ο Βλάντιμιρ Ίλιτς Λένιν, σε μια από τις επιστολές του προς τον Μολότοφ, νομίζω, έγραψε - δεν μπορώ να τον αναφέρω ακριβώς - ότι όσο πιο πολλούς αντιδραστικούς εκπροσώπους της μπουρζουαζίας και της ιεροσύνης σκοτώνουμε, τόσο το καλύτερο. Ξέρετε, αυτή η προσέγγιση δεν συμπίπτει με κάποιες από τις προηγούμενες ιδέες μας για την ουσία της εξουσίας.

    Και ο ρόλος του κομμουνιστικού, μπολσεβίκικου κόμματος στην κατάρρευση του μετώπου στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο είναι γνωστός. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Χάσαμε μια χώρα που χάθηκε, αφού αρκετοί μήνες αργότερα η Γερμανία παραδόθηκε και καταλήξαμε να χάνουμε από τους ηττημένους, ένα μοναδικό περιστατικό στην ιστορία. [προφανώς αναφέρεται στην Συνθήκη του Μπρεστ -Λιτόφσκ, όπου η μπολσεβίκικη Ρωσία έχασε το 1/4 των εδαφών της]. Και με ποιο σκοπό; Για χάρη της κατάκτησης της εξουσίας. Πώς μπορούμε να εκτιμούμε αυτήν την κατάσταση, γνωρίζοντας σήμερα, αυτή την κατάσταση, η οποία έφερε τεράστιες απλώς κολοσσιαίες απώλειες στη χώρα".

    * To ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην Ορθόδοξη Μονή Βαλαάμ στην Λίμνη Λάτογκα της Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Φινλανδία - που μετά την επανάσταση των μπολσεβίκων πέρασε στην δικαιοδοσία των Φινλανδών. Στην Μονή αυτή - που επισκέπτεται τακτικά ο Πούτιν - φυλάσσονται διάφορα ιερά κημείλια που σώθηκαν από την οργή των μπολσεβίκων. Στο ντοκιμαντέρ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε την Φινλανδία που φύλαξε τα κειμήλια υπενθυμίζοντας ότι "όλοι γνωρίζουν πολύ καλά τη στάση της Σοβιετικής Ένωσης απέναντι στα θρησκευτικά κειμήλια. Αυτές οι αξίες κρατήθηκαν μόνο επειδή μετακινήθηκαν από τη Ρωσία στη Φινλανδία. Αυτά τα λείψανα περιλαμβάνουν εκκλησιαστικά σκεύη, διάφορες εικόνες και σπάνιες εκδόσεις που φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη της Μονής". Βλέπε εδώ κι εδώ.
    Σχόλιο ΚΟ: Μπορείς αποσπασματικά να δεις μια δήλωση και να βγάλεις συμπεράσματα. Δεν είναι τυχαίο που όλα τα "ενημερωικά" sites προβάλλουν την είδηση σαν δήλωση "εξομοίωσης κομμουνισμού - χριστιανισμού" και αποκρύβουν τα περί εγκλημάτων του κομμουνισμού. Έχω την αίσθηση ότι εδώ οΒλαδίμηρος - που είναι πολιτικός ηγέτης και όχι θρησκευτικός -καταθέτει αλήθειες (οι μπολσεβίκοι όντως θέλησαν να αντικαταστήσουν την χριστιανική πίστη με την ιδεολογία τους και τα είδωλά τους, χρησιμοποιώντας την προπαγάνδα και την τρομοκρατία) χωρίς να καταλήγει σε ένα συμπέρασμα εξομοίωσης κομμουνισμού – χριστιανισμού. Όμως, άθελα ή ηθελημένα, προβάλλει μια εξωραϊσμένη κομμουνιστική ιδεολογία και φαίνεται να έχει την κοινότυπη άποψη περί «αγνών προθέσεων» των απαρχών του κομμουνισμού. Το θέμα της «σχέσης» κομουνισμού – Χριστιανισμού είναι τεράστιο και έχει συζητηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια - και με την συμβολή της επέλασης του πολιτιστικού μαρξισμού και της εγκαθίδρυσης της ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς παντού – τα εγκλήματα του κομουνισμού κατά των χριστιανών τείνουν να ξεχαστούν (ακόμα και σε χριστιανικά συγγράμματα για τους νεομάρτυρες απουσιάζει επιδεικτικά το ιδεολογικό στίγμα των διωκτών τους και τονίζεται μόνο η πίστη τους και τα παθήματά τους) ενώ έχουν αυξηθεί οι απόψεις χριστιανών που διατείνονται θετικά προς την Αριστερά γενικότερα και τον κομμουνισμό – μαρξισμό ειδικότερα, αθωώνοντάς τον και ωραιοποιώντας τον και ισχυριζόμενοι κάποιου είδους «σύνδεσής» του με τον Χριστιανισμό. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στο πρόσφατο βιβλίο του ο Πάπας Φραγκίσκος, αφού μας αποκαλύπτει ότι επηρεάστηκε πολύ από μια κομμουνίστρια, επισημαίνει την «κομμουνιστική» πλευρά των χριστιανών, γράφοντας επί λέξει: «Κάποτε μου είπαν: «Μα, εσείς είστε κομμουνιστής!» Όχι, οι κομμουνιστές είναι οι χριστιανοί. Οι άλλοι μας έκλεψαν το λάβαρο!». Ανάλογου ύφους δηλώσεις έχουν γίνει και από δικούς μας ιεράρχες και θεολόγους. Άλλωστε θυμάστε το συνέδριο Χριστιανισμός και Αριστερά με την σφιγμένη γροθιά και τον Σταυρό σε κόκκινο φόντο. Το συνέδριο Χριστιανισμός και Δεξιά δεν θα το δούμε ποτέ. Είναι politically incorrect.   


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ