• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

    Ομολογία - σοκ: «Έγιναν λάθη με τα Μνημόνια που έπληξαν τους Έλληνες»

    Υπήρξε ένας από τους οικονομολόγους της Γερμανίας που κατά το παρελθόν συνήθιζε να «κατακεραυνώνει» την Ελλάδα στο πλαίσιο των Μνημονίων, επικροτώντας, πολλές φορές, τα όσα σκληρά σήμαιναν τα προγράμματα προσαρμογής για τη ζωή των Ελλήνων πολιτών. Τώρα, όμως, έρχεται να τα «μαζέψει», κάνοντας λόγο για «λάθη».

    Σε αυτή την ωμή παραδοχή προέβη, σύμφωνα με πληροφορίες από το γερμανικό δίκτυο της Deutsche Welle, ο Μάρσελ Φράτσερ, ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW).
    Σε συνέντευξή του στον δημοφιλή νεανικό ιστότοπο jungundnaiv.de, που προσεγγίζει τα πολιτικά θέματα με εναλλακτικό, κατά κανόνα χαλαρό ύφος, ο Γερμανός οικονομολόγος παραδέχθηκε ότι στο πλαίσιο των προγραμμάτων προσαρμογής «συχνά τέθηκαν όροι που έπληξαν σημαντικά τους ανθρώπους. Σε αυτό το σημείο έχουν γίνει λάθη».
    Τα «λάθη», όμως, όπως τα αποκαλεί ο κ. Φράτσερ, κόστισαν στην Ελλάδα σχεδόν μια γεμάτη επταετία με σκληρά μέτρα, απύθμενη λιτότητα, με τη χώρα να γίνεται έρμαιο στις ορέξεις των Τόμσεν, Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και όλων των «κορακιών» που ήθελαν την Ελλάδα γονατισμένη και ταπεινωμένη.
    Παράλληλα, ο Γερμανός οικονομολόγος είπε ότι το 2010 ήταν σαφές ότι η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσει τα δάνειά της. «Γερμανικές και γαλλικές τράπεζες είχαν χορηγήσει με διαφορά τα μεγαλύτερα δάνεια». Όμως ο φόβος, μετά τα όσα προκάλεσε η κατάρρευση της Lehmann Brothers στις ΗΠΑ, ότι θα μπορούσε να προκληθεί «συστημική κρίση στην Ευρώπη» οδήγησε στην απόφαση να χορηγηθούν δάνεια στην Ελλάδα «ώστε να μπορέσει να τα επιστρέψει σε αυτές τις τράπεζες. Εκ των υστέρων ήταν τεράστιο λάθος. Οι τράπεζες, κυρίως οι γαλλικές και γερμανικές, αλλά και όλες οι άλλες, θα έπρεπε τότε να είχαν πληρώσει», εκτίμησε ο πρόεδρος του DIW.
    «Περισσότερο από το μισό των δανείων που έρρευσαν από την Ευρώπη προς την Ελλάδα, επέστρεψαν πάλι σε τράπεζες στο εξωτερικό, δηλαδή όχι στην Ελλάδα. Δηλαδή εμείς ως φορολογούμενοι ξαναβάλαμε τα χρήματα πίσω στις τσέπες των δικών μας τραπεζών Αυτό απλά δεν επιτρέπεται να συμβαίνει».
    Ο ίδιος εκτίμησε, τέλος, ότι το 2018 θα γίνει απομείωση του ελληνικού χρέους. «Θα γίνει κούρεμα χρέους φέτος. Δεν θα ονομαστεί έτσι επειδή η υπόσχεση (σ.σ. της γερμανικής κυβέρνησης και δη του πρώην υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε) ήταν ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα. Θα του δώσουν το όμορφο όνομα "αναδιάρθρωση", μειώνοντας εν τέλει ξανά το ύψος των επιτοκίων ή παρατείνοντας τον χρόνο αποπληρωμής. Στην πραγματικότητα είναι ακριβώς το ίδιο με ένα κούρεμα, λίγο ή πολύ, αλλά έχει διαφορετικό όνομα», είπε. 
    Όλα αυτά είναι, όπως λέει κι ο θυμόσοφος λαός, «παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του».
    Και μπορεί ο κ. Φράτσερ, όπως και οι υπόλοιποι τεχνοκράτες να αρέσκονται στο να παίζουν με τις λέξεις, μόνο που κανείς τους δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι πίσω από την ψυχρή λογική των αριθμών, υπάρχει το μείζον ζήτημα των ανθρώπων...

    newsbomb.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ