• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

    Reuters: Η Αλβανία αρχίζει την εκταφή των Ελλήνων πεσόντων του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου

    Οι έξι Έλληνες στρατιώτες που είχαν ταφεί κάτω από τα ελαιόδεντρα της οικογένειας της Ermioni Brigo κοντά στην Χιμάρα, μια πόλη στη νότια Αλβανία, έχουν ένα ιερό που σημαδεύει τον τόπο ανάπαυσής τους. Διάσπαρτοι στις κοντινές κοιλάδες όμως, αμέτρητοι άλλοι δεν έχουν. Τα λείψανά τους βρίσκονται εκεί που έπεσαν το 1941, αγωνιζόμενοι κατά των ιταλικών φασιστικών στρατευμάτων που εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα.
    Ανασκαφές οστών κοντά στο Τεπελένι (24/1/2018)
    Οι Ιταλοί κατέβηκαν από την Αλβανία και κρατήθηκαν μέχρι την επέμβαση των γερμανικών στρατευμάτων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εντυπωσίασε με μια λέξη – ΟΧΙ – όταν του ζητήθηκε να παραδοθεί, που σήμερα είναι γνωστή στην Ελλάδα ως Ημέρα του Όχι. Ελληνικές οικογένειες έρχονται στην Αλβανία για να υποβάλουν τα σέβη τους την Ημέρα του Όχι κάθε χρόνο, αλλά δεν έχουν πραγματικούς τάφους να τιμήσουν.
    Νεκροταφείο Ελλήνων πεσόντων, Kelsyre
    Έχοντας αρχίσει προσπάθειες επαναπατρισμού των οστών των Ελλήνων στρατιωτών από τότε που η Αλβανία έφυγε από τον κομμουνισμό το 1992, η Αθήνα και τα Τίρανα άρχισαν τελικά να ξεθάβουν τους 7.976 πεσόντες στρατιώτες για να τους θάψουν εκ νέου σε νεκροταφεία σε ολόκληρη την Αλβανία.
    Τα πρώτα λείψανα έχουν ήδη εκταφιαστεί στην κοιλάδα Sajmola στην κεντρική Αλβανία. Το υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδας τις περιέγραψε ως «τους τελευταίους άθαφτους πεσόντες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
    Ermioni Brigo
    Στους πρόποδες του όρους Σκούταρα, σε έναν ελαιώνα με θέα στο νησί της Κέρκυρας, έξι νεκροί στρατιώτες δεν είχαν λησμονηθεί. Σκοτώθηκαν από το ιταλικό πυροβολικό λίγο μετά τον εορτασμό του Ορθόδοξου Πάσχα στο σπίτι του Jani Brigo. «Η επιθυμία του πατέρα μου ήταν να διατηρήσω το πορτοφόλι του Αντρέα Προβατά και να προσέχω τους τάφους», δήλωσε η Ermioni Brigo, 85 ετών στο Reuters. «Το έκανα, παρότι αυτή η πράξη μας έπληξε σαν γάγγραινα». Ο πατέρας της φυλακίστηκε για 11 μήνες από τους Ιταλούς, κατηγορούμενος ότι ήταν φιλέλληνας, και στη συνέχεια συνελήφθη από τους κομμουνιστές, μόνο για να σωθεί από έναν Αλβανό λιποτάκτη του ιταλικού στρατού που ο Brigo παλιότερα του έδωσε καταφύγιο και κατόπιν έγινε διοικητής αντάρτικης ομάδας.
    Ermioni Brigo
    Στην κοιλάδα Sajmola, Ιταλοί κάποτε θάφτηκαν, αλλά το οικόπεδο είναι πλέον άδειο επειδή η Ιταλία τους επαναπάτρισε. Οι Έλληνες επιθυμούν να θαφτούν οι νεκροί τους εδώ, κάτι που έχει προκαλέσει κάποιες πολιτικές αντιπαραθέσεις από τους Αλβανούς που ανησυχούν για διεκδικήσεις Ελλήνων εθνικιστών στη νότια Αλβανία, όπου επίσης κατοικεί ελληνική μειονότητα.
    Σε μικρή απόσταση ανατολικά, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου κοντά στο Kelcyre, τα οστά των 257 άγνωστων Ελλήνων έχουν αποθηκευτεί σε λευκές σακούλες μέσα σε αλουμινένια και ξύλινα κουτιά για τέσσερα χρόνια. Έξω, οι τάφοι γι ‘αυτούς είναι άδειοι.
    «Είναι νεκροί και δεν κάνουν κακό, το κακό είναι ανάμεσά μας, οι ζωντανοί», δήλωσε στο Reuters ο 75χρονος επίτροπος της εκκλησίας Kristo Koci.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ