Ιανουάριος 25, 2012.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο ομόλογός του, της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, υπέγραψαν σήμερα στη Μόσχα, κοινή δήλωση, 30 σημείων, η οποία δόθηκε στον τύπο.
«Η δεύτερη συνεδρίαση της μεικτής ομάδας στρατηγικού σχεδιασμού της Τουρκίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα. Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από τις συνομιλίες υπό την προεδρία του, υπέγραψαν κοινή δήλωση, 30 σημείων, όπως ανακοινώθηκε», γράφει το τουρκικό πόρταλ.
Από τα 30 αυτά ‘σημεία’, τα οποία είναι περί τις έξι-επτά σελίδες Α4 αναφέρουμε, αυτά που πιστεύουμε ότι έχουν ενδιαφέρον.
α΄. Προώθηση της αμοιβαίας επωφελούς εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας με βάση την αύξηση του όγκου των συναλλαγών, τη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων, της δημιουργίας του πυρηνικού σταθμού ‘Ακούγιου’, τον αγωγό «South Stream», τον αγωγό αργού πετρελαίου Σαμψούντας – Τσεϊχάν.
β΄. Συνεργασία στον τουριστικό τομέα.
γ΄. Συνεργασία σε θέματα διεθνούς ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας, κοινό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησής της, στη διακίνηση ναρκωτικών και διακρατικών εγκλημάτων και στην αειφόρο ανάπτυξη.
δ΄. Συμφώνησαν στη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, στον πυρηνικό αφοπλισμό και στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.
Στη μη διάδοση, επίσης, των όπλων μαζικής καταστροφής, όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι αλλά και οι μικρότερης εμβέλειας.
ε΄. Η υποστήριξη από τις δύο χώρες, των προσπαθειών για διασφάλιση της σταθερότητας στα Βαλκάνια, τήρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον για τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη η οποία κατοχυρώνει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητά της. Η υποστήριξη στο διάλογο Βελιγραδίου- Πρίστινας για το Κοσσυφοπέδιο.
στ΄. Η λύση του προβλήματος της Κύπρου στο πλαίσιο του ΟΗΕ και τα δύο μέρη τάσσονται υπέρ μιας πολιτικής συναίνεσης που μπορεί να επιτευχθεί με βάση την αμοιβαία συγκατάθεση και τη μόνιμη διευθέτηση της Κύπρου, συμβάλλοντας στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
ζ΄. Δέσμευση για συνεργασία στη Μαύρη Θάλασσα για την ασφάλεια και τη ευημερία των λαών που βιώνουν στην παράκτια ζώνη αλλά και πρόοδο στη διμερή συνεργασία μεταξύ των Ναυτικών των δύο χωρών.
η΄. Εκφράζουν, ακόμη, την πρόθεσή τους για διαρκή ειρήνη στην περιοχή του Νότιου Καύκασου και τόνισαν την επιθυμία τους για γρήγορη επίλυση του προβλήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
--
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.