• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

    Αντιμέτωπη με νέα επιδημία η Ευρώπη




    Μια πρωτοεμφανιζόμενη μορφή του βακτήριου E.coli, εξαιρετικά μολυσματική, είναι αυτή που έχει προκαλέσει την φονική επιδημία τροφικών δηλητηριάσεων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και έχει θορυβήσει τις υγειονομικές Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), ανακοίνωσαν χθες Ευρωπαίοι ερευνητές.


    Σε αυτή τη νέα του μορφή το βακτήριο φέρει γονίδια που το κάνουν εξαιρετικά ανθεκτικό σε πολλές κατηγορίες αντιβιοτικών, άρα δύσκολα αντιμετωπίσιμο. Εκπρόσωποι του Π.Ο.Υ. ανακοίνωσαν ότι είναι η πρώτη φορά που προσβάλει τον άνθρωπο σε αυτή την άκρως τοξική μορφή, τονίζοντας ότι δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής η ακριβής πηγή της επιδημίας. Tα αποτελέσματα των ερευνών τείνουν στο συμπέρασμα ότι το βακτήριο προήλθε από λαχανικά ή σαλάτες που μολύνθηκαν στην Γερμανία.

    «Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να μάθουμε σχετικά με αυτό το βακτήριο, ωστόσο τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι οι Αρχές της Γερμανίας έχουν να αντιμετωπίσουν κάτι καινούριο», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και δηλώσεις Κινέζων επιστημόνων του Πανεπιστημίου Γονιδιωματικής του Πεκίνου οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μια άκρως μολυσματική και τοξική ασθένεια.

    Κρούσματα και θάνατοι στην Ευρώπη

    Μέχρι στιγμής η ασθένεια έχει στοιχήσει τη ζωή σε 18 ανθρώπους, με πάνω από 1.500 άτομα να παρουσιάζουν συμπτώματα της επιδημίας, ενώ ήδη εμφανίστηκαν και τα πρώτα επτά κρούσματα στη Βρετανία. Το συγκεκριμένο βακτήριο προκαλεί αιμολυτικό-ουραιμικό σύνδρομο (ΑΟΣ), με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων να το αποκαλεί «μία από τις μεγαλύτερες επιδημίες ΑΟΣ που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως και της μεγαλύτερης η οποία έχει αναφερθεί ποτέ στην Γερμανία».



    Το ΑΟΣ προσβάλλει συνήθως παιδιά κάτω των 5 ετών, όμως «σε αυτήν την επιδημία, το 87% των προσβληθέντων είναι ενήλικες, ενώ σχεδόν 7 στους 10 ασθενείς είναι γυναίκες. Αυτή η μορφή του Ε. coli προκαλεί μεγάλα προβλήματα στη νεφρική λειτουργία ενώ επηρεάζει και το αίμα».

    Επιβεβαιωμένα κρούσματα και θάνατοι λόγω επιδημίας e-coli

    • Γερμανία: 470 κρούσματα, 17 θάνατοι
    • Σουηδία: 15 κρούσματα, 1 θάνατος
    • Δανία: 7 κρούσματα
    • Ολλανδία: 3 κρούσματα
    • Δανία: 7 κρούσματα
    • Ισπανία: 1 κρούσμα

    Τρόπος μετάδοσης του βακτηρίου

    Το E.coli μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω του στόματος και των εντερικών απεκκρίσεων γι αυτό και συνιστάται η σχολαστική προσωπική υγιεινή και η αποφυγή της κατανάλωσης ωμών φρούτων και λαχανικών.

    Θορυβημένη από τα κρούσματα και τους θανάτους που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη επιδημία, η Ρωσία ανακοίνωσε χθες την απαγόρευση εισαγωγών φρούτων και λαχανικών από όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της Ε.Ε., προκαλώντας την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έκανε λόγο για «δυσανάλογο μέτρο».



    πηγή

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ