• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

    ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΓΓΥΩΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ



    Η ΜΕΓΑΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ




    Του ΝΩΝΤΑ ΧΑΛΔΟΥΠΗ
    5.000 ευρώ ο κεφαλικός φόρος κάθε οικογένειας μόνο για το Μνημόνιο 2!

    Πέντε χιλιάδες ευρώ θα είναι το πρόσθετο βάρος κάθε ελληνικής οικογένειας μόνο από την άνευ προηγουμένου φοροεπίθεση που προβλέπεται στο Μνημόνιο 2 (Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα), που αποτελεί το αντάλλαγμα για άλλη μια επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας με ακριβά διεθνή δάνεια. Ακόμη περισσότερο ανεβαίνει, βέβαια, η επιβάρυνση αν προστεθούν στον λογαριασμό οι νέες περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών, αλλά και η δραστική μείωση απασχόλησης στο Δημόσιο κατά 150.000 υπαλλήλους μέχρι το τέλος του Προγράμματος.

    Κι όμως, το Μεσοπρόθεσμο δεν αποτρέπει τη χρεοκοπία, αφού οι ίδιοι οι συντάκτες του παραδέχονται ότι το χρέος θα μείνει τελικά σταθερό, πάνω από τα 350 δισ. ευρώ, και οι τόκοι θα αυξηθούν κατά 37%! Τελευταία ευκαιρία της κυβέρνησης για να αποφευχθούν η πτώχευση και η αναδιάρθρωση του χρέους με όρους που θα επιβληθούν από τους ξένους πιστωτές είναι το «Μνημόνιο Ανάπτυξης», που σχεδιάζεται να φέρει επενδύσεις πολλών δισ. για να «ξεκολλήσει» η οικονομία από το τέλμα της ύφεσης. Την τελική του διαπραγμάτευση θα κάνει τις επόμενες ημέρες ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που «κλείδωσαν» ύστερα από μια διαπραγμάτευση-θρίλερ την Πέμπτη με την «τρόικα» σχεδόν εγγυώνται τη χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς απειλούν να εξαφανίσουν κάθε αναπτυξιακή δυναμική για αρκετά χρόνια, εκτροχιάζοντας και τους δημοσιονομικούς στόχους.

    Επιπλέον, έχουν έντονα στοιχεία κοινωνικής αδικίας, που θα εντείνουν τη δυσφορία των πολιτών, όπως παραδέχθηκε μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος.

    Μέτρα φορολογικής εξόντωσης!

    Η «τρύπα» των 5,5 δισ. ευρώ που ανακάλυψε η «τρόικα» στο πρόγραμμα λιτότητας των 28 δισ. ευρώ καλύφθηκε τελικά από τον Ευάγγ. Βενιζέλο με... γενναίες δόσεις πρόσθετων φόρων και με μια πρόσθετη περικοπή δημοσίων δαπανών, που μόνο φέτος θα φθάσει τα 600 εκατ. ευρώ.

    Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, επιβολή φόρου με συντελεστή 10% στα εισοδήματα μεταξύ 8.000 και 10.000 ευρώ, έκτακτη εισφορά με συντελεστές μέχρι 5%, ετήσιο τέλος 300 ευρώ σε όλους τους επαγγελματίες, τριπλασιασμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (από τα 21 στα 60 λεπτά) και μείωση στο μισό (από 400.000 σε 200.000 ευρώ) του αφορολογήτου ορίου για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

    Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το... τέλος του «κινήματος των αποδείξεων», αφού από το 2012 το ανώτατο όριο έκπτωσης περιορίζεται στα 300 ευρώ.

    Δεδομένου ότι τα βάρη του Μεσοπρόθεσμου, που ξεπερνούν τα 28 δισ. ευρώ, μοιράζονται σχεδόν 50-50 μεταξύ φόρων και περικοπής δαπανών, καθένα από τα σχεδόν 3 εκατ. ελληνικά νοικοκυριά θα επιβαρυνθεί κατά μέσον όρο στη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος από νέους φόρους τουλάχιστον κατά 5.000 ευρώ. Πρόκειται για μια εξαντλητική υπερφορολόγηση κυρίως των ήδη ειλικρινών φορολογουμένων, που μοιράζεται πλέον με σχεδόν εξοντωτικό τρόπο για όσους έχουν εισοδήματα που φθάνουν μέχρι το παλαιό αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

    Καθένας από αυτούς που ουσιαστικά επιβιώνουν οριακά με εισοδήματα φτώχειας θα κληθεί να υποστεί μια φοροεπιβάρυνση 400 ευρώ τον χρόνο (4.000 ευρώ εισόδημα με συντελεστή 10%), η οποία σε τέτοιες εισοδηματικές κατηγορίες είναι πραγματικά δυσβάστακτη. Ό,τι έχει απομείνει δε από την ελληνική μεσαία τάξη θα περάσει σύντομα στην κατηγορία των νεόπτωχων.

    Επιπλέον, εκφράζονται φόβοι ότι οι νέοι φόροι θα εντείνουν την προσπάθεια κάθε ελληνικού νοικοκυριού να προστατευθεί από την επιδρομή με πέρασμα στη «μαύρη» οικονομία, σε μια περίοδο που η εισπρακτική ανικανότητα του υπουργείου Οικονομικών «χτυπά κόκκινο».

    Ακόμη και το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων δεν έχει εισπραχθεί στο σύνολό του, παρότι είναι μια φοροεπιβάρυνση εκκρεμής από το 2009.

    Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε να λύσει όλα τα δραματικά προβλήματα στο φορολογικό σύστημα με μια νέα, σαρωτική φορολογική μεταρρύθμιση, που θα ολοκληρωθεί με εθνικό διάλογο.

    Όμως, η δέσμευση αυτή μικρή αξιοπιστία έχει: Και το ογκωδέστατο φορολογικό νομοσχέδιο του 2010 που έφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε προβληθεί ως μεταρρυθμιστική τομή ιστορικών διαστάσεων, για να διαπιστώσουμε έναν χρόνο μετά ότι ήταν μια... τρύπα στο νερό.

    Θυσίες στον βρόντο!

    Θα πιάσουν, άραγε, τόπο αυτές οι νέες θυσίες; Η απάντηση που προκύπτει μέσα από τις ίδιες τις προβλέψεις του Προγράμματος είναι «όχι»! Ο «βράχος» του χρέους θα έχει μετακινηθεί ελάχιστα το 2015: Από 352,4 δισ. ευρώ το 2011, το χρέος θα έχει υποχωρήσει οριακά, στα 351,4 δισ. ευρώ, δηλαδή θα έχει μειωθεί μόλις κατά 0,7 δισ. ευρώ!

    «Μνημόνιο Ανάπτυξης»

    Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πλέον ότι το πρόγραμμα... εξόντωσης των Ελλήνων και της οικονομίας οδηγεί σε επικίνδυνο αδιέξοδο και επιχειρούν να «χρυσώσουν το χάπι» των σκληρών μέτρων με γενναίες επενδυτικές ενέσεις, ώστε να υπάρχει μια ελπίδα να βγει η Ελλάδα από την ύφεση για να συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος της.

    Την Πέμπτη συμφωνήθηκε ότι το ΕΣΠΑ θα αποδεσμευθεί από τα... δεσμά της αφραγκίας του Δημοσίου, που δεν μπορεί καν να καλύψει την εθνική συμμετοχή στα επενδυτικά προγράμματα, η οποία φθάνει μέχρι και 50%.

    Έτσι, η εθνική συμμετοχή μειώνεται στο 15% και θα καλυφθεί με δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε τα 15 δισ. ευρώ που απομένουν από το τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης να εκταμιευθούν με γρήγορο ρυθμό, καθώς απομένουν πλέον λιγότερα από τρία χρόνια για τη λήξη του προγράμματος και οι απορροφήσεις δεν ξεπερνούν το 15%, με κίνδυνο να πάει χαμένο.

    Μάλιστα, επιστρατεύονται και πάλι ξένοι ειδικοί για να στηρίξουν τον διαλυμένο μηχανισμό του κράτους στην προσπάθεια απορρόφησης των πόρων, αλλά και να επιτηρήσουν τη διαδικασία, για τον φόβο κατασπατάλησης κονδυλίων με πελατειακούς όρους.
    Την ίδια στιγμή, αυτά τα μέτρα επιδιώκει η κυβέρνηση να τα συμπληρώσει με ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» από τις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, με πρώτη τη Γερμανία.

    Η πρόταση που συζητείται με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα έχει τον πρώτο λόγο για αυτό το πρόγραμμα, είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός φθηνής χρηματοδότησης επενδύσεων από γαλλογερμανικές και άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες βλέπουν ευκαιρίες για deal σε τιμή ευκαιρίας στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και στα διακρατικά μεγάλα επενδυτικά προγράμματα που θα «τρέξουν» με το «fast track». «Όχημα» για αυτές τις χρηματοδοτήσεις πιθανόν να είναι η κρατική γερμανική τράπεζα KfW, που έχει δώσει για λογαριασμό της Γερμανίας και τα δάνεια στήριξης στην Ελλάδα, χωρίς να αποκλείεται συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

    Αυτό το παράλληλο επενδυτικό πρόγραμμα φαίνεται ότι θα αποτελέσει το βασικό θέμα διαπραγμάτευσης στην προσεχή συνάντηση Βενιζέλου - Σόιμπλε.
     



    πηγή

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ