• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

    Ποια φάρμακα θα έχουν νέες φθηνότερες τιμές

    Το μεσημέρι της Πέμπτης εκδόθηκε το νέο δελτίο τιμών


    Ποια φάρμακα θα έχουν νέες φθηνότερες τιμές
    Η ανακοστολόγηση αφορά σε 1.200 πρωτότυπα φάρμακα, 3.500 σκευάσματα η πατέντα των οποίων έχει λήξει και 7.000 αντίγραφα



    Αθήνα 
    Μειώνονται οι τιμές πολλών φαρμάκων. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προέβη σε ανακοστολόγηση όλων των φαρμάκων που έχουν άδεια κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά, εκδίδοντας το μεσημέρι της Πέμπτης το δεύτερο Δελτίο Τιμών. Η ανακοστολόγηση αφορά σε 1.200 πρωτότυπα φάρμακα, 3.500 σκευάσματα η πατέντα των οποίων έχει λήξει και 7.000 αντίγραφα.

    Ειδικότερα, για τα πρωτότυπα φάρμακα ελήφθη υπόψη ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών των χωρών της Ευρώπης, η τιμή των φαρμάκων των οποίων έληξε η πατέντα (off patent) ορίστηκε στο 70% της τιμής του πρωτότυπου, και των αντιγράφων (γενόσημων) στο 63% της τιμής του πρωτότυπου.


    Επίσης, στις χονδρικές και νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, στις Λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογούν ΦΠΑ 6,5%, ενώ στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,41%.


    Το νέο δελτίο ισχύει από την 1η Ιουλίου


    Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα των φαρμάκων με παλιές τιμές που υπάρχουν στις φαρμακαποθήκες, συνεταιρισμούς και φαρμακεία, παρέχεται η δυνατότητα να πωλούνται με τις παλιές τιμές μέχρι και την 29η Ιουλίου.


    Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) προειδοποιούν ότι κάθε περαιτέρω συμπίεση των τιμών το μόνο που θα καταφέρει είναι να στερήσει τα φάρμακα που χρειάζονται οι ασθενείς. «Οι μειώσεις τιμών από την Πολιτεία έχουν προκαλέσει αποδιοργάνωση της αγοράς, χωρίς να επιφέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που είναι η μείωση της δαπάνης, ενώ αντίθετα προκαλούν σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά δημιουργώντας εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους και θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια την υγεία τους», τονίζουν.


    Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ καλούν την Πολιτεία «... να στρέψει την προσοχή της και στα υπόλοιπα σημεία του χώρου της Υγείας και ιδιαίτερα στον έλεγχο του δικτύου διανομής και την πλήρη μηχανοργάνωση του συστήματος υγείας, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το ηλεκτρονικό ιστορικό του ασθενούς, τους συνεχείς ελέγχους που αποτελούν το μόνο τρόπο ελέγχου της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης και είναι η μόνη λύση για τη συγκράτηση των δαπανών».


    Οι νέες τιμές των ανακοστολογημένων φαρμάκων



    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ