• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

    Υπερυπουργείο Οικονομικών στήνεται στις Βρυξέλλες




    Τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μέσα στους κόλπους της ευρωζώνης, με τη δημιουργία ενός ισχυρού διοικητικού οργάνου, το οποίο θα διευθύνει την οικονομική πολιτική των χωρών-μελών της Ευρώπης των 16, πρότεινε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.), Jean-Claude Trichet.
    Μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης, κατά την οποία παρέλαβε το βραβείο «Charlemagne» για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής ενότητας, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τραπεζικού πυλώνα ζήτησε τη δημιουργία ενός ισχυρού διοικητικού οργάνου-διευθυντηρίου, το οποίο θα έχει ασκεί συνολικά την οικονομική πολιτική των χωρών-μελών της ευρωζώνης, με αυξημένες αρμοδιότητες.


    «Δεν θα ήταν εξαιρετικά θαρραλέο σε έναν οικονομικό χώρο ενιαίας αγοράς, κοινής κεντρικής τράπεζας και ενιαίου νομίσματος να οραματίζεται και ένα κοινό Υπουργείο Οικονομίας;» διερωτήθηκε ο κ. Trichet.
    Παράλληλα, σύμφωνα με το οικονομικό τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg, ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αναβαθμιστούν όλα τα οικονομικά όργανα της ευρωζώνης, ώστε να εκπονούνται στοχευμένες πολιτικές, με σκοπό τη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής συνοχής και την ισχυροποίηση του ενιαίου νομίσματος.
    Βάσει αυτής της γραμμής, σε περίπτωση που μία χώρα που έχει διασωθεί δεν εφαρμόζει πιστά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, θα πρέπει να προβλέπεται μια «δεύτερη φάση», κατά την οποία οι Αρχές της ευρωζώνης θα μπορούν να παρεμβαίνουν, για να την επαναφέρουν.
    Ειδικότερα, ο κ. Trichet τόνισε ότι θα πρέπει τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων να οπλιστούν με το δικαίωμα άσκησης αναβλητικής αρνησικυρίας (βέτο) σε ορισμένες κρίσιμες αποφάσεις εθνικής οικονομικής πολιτικής.
    Υποθήκευση δημόσιας περιουσίας για έκδοση κρατικών ομολόγων 
    Ωστόσο, ο επικεφαλής της Ε.Κ.Τ. προχώρησε και ένα βήμα πιο πέρα. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η Τράπεζα επεξεργάζεται σχέδιο, βάσει του οποίου θα εξετάζεται το ενδεχόμενο υποθήκευσης της προς αξιοποίηση περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου για την έκδοση κρατικών ομολόγων.
    Όπως εκτιμούν πηγές από την ευρωζώνη, η ρύθμιση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να ζητήσει επιπλέον στήριξη από τις κυβερνήσεις της Ευρώπης των 16 αλλά και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.).
    Συγκεκριμένα, η Ελλάδα, σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως εγγύηση δημόσια περιουσία που δεν επιθυμεί να πουλήσει ή δεν μπορεί να πουλήσει εύκολα, ανέφεραν οι πηγές.
    Παράλληλα, το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κίνητρο προς τις εμπορικές τράπεζες να μετακυλήσουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, όταν αυτά λήξουν.
    «Είναι ένα πιθανό μέρος της λύσης, αν και δεν το θεωρώ ως τη μοναδική λύση» είπε στο Reuters πηγή με γνώση της διαδικασίας.
    «Απογειώθηκε» το ευρώ 
    Εν τω μεταξύ, οι δηλώσεις του Jean-Claude Trichet προκάλεσαν κλίμα ευφορίας στις ευρωαγορές και ειδικότερα στην αγορά συναλλάγματος. Αναλυτικά, η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου ενισχύθηκε, διαμορφούμενη στο 1,4480 δολάριο από 1,4334 δολάριο που είχε διαμορφωθεί την Τετάρτη στη χρηματαγορά της Νέας Υόρκης.
    Παράλληλα, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε και έναντι του ιαπωνικού γιεν, φθάνοντας τα 117,05 γιεν, έναντι 115,99 γιεν.
    Με το βλέμμα στραμμένο στο Λουξεμβούργο
    Οι οριστικές αποφάσεις για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας αναμένονται την Παρασκευή, οπότε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, συναντάται εκτάκτως στο Λουξεμβούργο με τον ομόλογό του και πρόεδρο του Eurogroup, Jean-Claude Juncker.
    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να λάβει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών αυξήσεων και χαμηλότερων φοροαπαλλαγών.

    «Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τα βασικά σημεία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στον κ. Juncker, τα οποία συμπεριλαμβάνουν ταχύτερες ιδιωτικοποιήσεις και νέα μέτρα μείωσης δημοσίων δαπανών και αύξησης εσόδων» δήλωσε ο αξιωματούχος προς το Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ