• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 26 Απριλίου 2011

    «Βόμβα» από Eurostat ανεβάζει το λογαριασμό των μέτρων




    Η ανακοίνωση σήμερα από τη Eurostat του ελλείμματος του 2010 μεταξύ 10,4% και 10,6%, έναντι αρχικής κυβερνητικής εκτίμησης 9,6%, δίνει το σήμα για τη διαμόρφωση «έκτακτου» πακέτου μέτρων 8 δισεκατομμυρίων για την υλοποίηση του φετινού Προϋπολογισμού, γράφει ο “Ελεύθερος Τύπος”.
    Το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει πακέτο μέτρων 27 δισ. για την περίοδο 2012-2015, ενώ για το φετινό Προϋπολογισμό έχει αποδεχθεί αποκλίσεις 3 δισεκατομμυρίων, οι οποίες αναμένεται να διαμορφωθούν στα 8 δισ. λόγω της σημαντικής υστέρησης στα δημόσια έσοδα, αλλά και της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2010 στο 10,5%. Συνολικά, δηλαδή, το πακέτο μέτρων μπορεί να κυμανθεί κοντά στα 35 δισ. ευρώ!
    Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον απαιτούν πλέον από το υπουργείο Οικονομικών αναλυτική εξειδίκευση των μέτρων, αλλά και λεπτομέρειες με τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση του Ιουνίου (ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ). Στις αρχές Μαΐου το ανώτατο κλιμάκιο της Τρόικας θα έρθει στην Αθήνα με βασικό σκοπό να εξετάσει όλες τις δημοσιονομικές προσαρμογές που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου, το οποίο θα πάρει τη μορφή πολυνομοσχεδίου και θα κατατεθεί στις 15 Μαΐου.
    Αναμένεται δραστική περικοπή στις φοροαπαλλαγές, νέα μείωση μισθών στο Δημόσιο μέσω του ενιαίου μισθολογίου, αλλά και ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις, ιδίως για τα Ταμεία που έχουν βρεθεί στο «κόκκινο». Πρόκειται ουσιαστικά για την τελευταία ευκαιρία της κυβέρνησης να παρουσιάσει αξιόπιστο πρόγραμμα ανάταξης της οικονομίας, μετά την απογοητευτική ανακοίνωση των μέτρων της 15ης Απριλίου, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου αρκέσθηκε σε μία γενικόλογη έκθεση ιδεών.
    Όλα όμως δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία θα βρεθεί πολύ σύντομα στο «σημείο μηδέν». Η εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού είναι προβληματική, ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Τρόικας στην Αθήνα θα έχουν δημοσιοποιηθεί και τα στοιχεία εσόδων του Απριλίου. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υστέρηση και τον τρέχοντα μήνα, με αποτέλεσμα στο σκέλος των εσόδων ήδη να διαμορφώνεται σκηνικό υστέρησης άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Και στο σκέλος των δαπανών η μικρή πρόοδος που σημειώνεται στις πρωτογενείς δαπάνες (λόγω της μείωσης των μισθών) εξουδετερώνεται από την εκτίναξη των τόκων. Παράλληλα, είναι πλέον σαφές ότι το ψαλίδισμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 60% με σκοπό την ωραιοποίηση των στοιχείων του Προϋπολογισμού δεν θα μπορέσει να συνεχισθεί. Για το λόγο αυτό διεθνείς οίκοι εκτιμούν πλέον ότι εντός του Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Ενωση θα κληθεί εκ νέου να λάβει αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα. Πληροφορίες από το κυβερνών κόμμα αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις 24 Ιουνίου να βρεθούν και πάλι η Ελλάδα και η διαχείριση του δημοσίου χρέους.
    Την ίδια ώρα, το κλίμα στις αγορές προεξοφλεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ ήδη ξένοι οίκοι ερίζουν για τη μορφή που μπορεί να έχει. Η επιμήκυνση των δανείων των 340 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά 10 χρόνια με τη μείωση επιτοκίου στο 3,5% με 4% θεωρείται μία «ήπια» αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει και συμφωνία των πιστωτών. Αντιθέτως, ξένοι εκτιμούν ότι απαιτείται δραστικότερη λύση με «κούρεμα» (δηλαδή μείωση) του κεφαλαίου.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, που έχει συλλέξει το site www.bankingnews.gr, η Citigroup τοποθετεί στο 42% το haircut που θα πρέπει να γίνει στα ελληνικά ομόλογα κατά την αναδιάρθρωση του χρέους. Στο 50% τοποθετεί το απαραίτητο haircut στο ελληνικό χρέος ώστε να καταστεί αυτό βιώσιμο για μεγάλο χρονικό διάστημα η Deutsche Bank.
    Πιθανή η επιλογή του haircut της τάξεως του 30% στα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τη Merrill Lynch. Δημοσίευμα του Economist κάνει λόγο για haircut 45%, ενώ η Ελλάδα πρέπει να διαγράψει το 30% με 40% του χρέους της σύμφωνα με την Credit Suisse
    Η JP Morgan κάνει λόγο για haircut 40% και η ιταλική Mediobank για 43%.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ