Του Δημήτρη Μπεκιάρη
Η δήλωση του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμντουλάχ Γκιούλ ότι «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να χρεοκοπήσει», έδωσε συνέχεια στο μπαράζ των προπαγανδιστικών δημοσίων τοποθετήσεων κορυφαίων Τούρκων πολιτικών αξιωματούχων, το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες και έχει κορυφωθεί λίγο πριν από την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στη γειτονική χώρα.
Δύο αιτιολογίες μπορεί να διακρίνει κανείς πίσω από αυτή τη διαδικασία η οποία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση: Η πρώτη έχει να κάνει με τον σαφή στόχο της τουρκικής οικονομικής και επιχειρηματικής ελίτ, η οποία στηρίζει την μετριοπαθή ισλαμική κυβέρνηση του AKP, να διεισδύσει στην ελληνική αγορά με ευνοϊκούς όρους και η δεύτερη με την προσπάθεια των εκπροσώπων του μετριοπαθούς πολιτικού Ισλάμ στην γειτονική χώρα να υπογραμμίσουν την αντίθεση, η οποία διαπιστώνεται ανάμεσα στις πορείες της ελληνικής και τουρκικής οικονομίας, για λόγους «εσωτερικής κατανάλωσης» και «προεκλογικού αγώνα».
Με λίγα λόγια το AKP έχει ολοκληρώνει την υλοποίηση της προπαγάνδας ανάδειξης της δυναμικής της τουρκικής οικονομίας και τω εντυπωσιακών αναπτυξιακών προοπτικών, με την παράλληλη υπογράμμιση της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο «γείτονας».
Απαξίωση
Ταυτόχρονα η τουρκική οικονομική ελίτ προετοιμάζεται εδώ και καιρό για μαζική εφόρμηση στον ελληνικό χώρο, ώστε να αγοράσει «μισοτιμής». Τα απαξιωτικά σχόλια των Τούρκων αξιωματούχων, εντάσσονται αναμφίβολα στο γενικότερο σχέδιο άσκησης ψυχολογικής πίεσης προς την ελληνική πλευρά. Πριν από μερικούς μήνες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε αποκαλύψει ότι «Κάνουμε μπίζνες με την Ελλάδα». Σχεδόν ταυτόχρονα ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς πραγματοποιούσε μπαράζ δηλώσεων αναφορικά με το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο.
Η συνέχεια δόθηκε μέσω δύο άλλων υπουργών Επικρατείς της Τουρκίας. Ο Φαρούκ Τσελίκ και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρντίς προχώρησαν σε απαξιωτικά σχόλια για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Ο πρώτος δήλωσε ότι «Αυτοί οι οποίοι έδωσαν τη χώρα τους σε μεσίτες, που την έριξαν στο σημείο να κρεμάσουν πωλητήριο για να γλιτώσουν τα χρέη τους, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μιλούν για την Τουρκία», ενώ ο δεύτερος ότι οι Έλληνες «Σε λίγο θα ανοίξουν μαντήλι, για να ζητιανεύουν».
Ο Αρίντς επανήλθε δηλώνοντας από την Προύσα και ενώπιον Τούρκων εργατών ότι «Τούρκοι αγοράζουν ελληνικά νησιά» και προσθέτοντας το ερώτημα «πως είναι δυνατόν μία χώρα να πουλά την ίδια της την Πατρίδα. Ταυτόχρονα με τις τοποθετήσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης ήρθαν και οι προβλέψεις ή εκτιμήσεις του προέδρου της τουρκικής διπλωματίας Αμντουλάχ Γκιούλ περί χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Αποκρατικοποιήσεις και νησιά
Στο μπαράζ των απαξιωτικών σχολίων στα οποία προχωρούν οι κορυφαίο Τούρκοι πολιτικοί αξιωματούχοι, θα πρέπει να προστεθεί και η συνολική προσπάθεια, την οποία καταβάλει ο τουρκικός Τύπος, ώστε να δείξει ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν «επενδυτικό παράδεισο» για τους Τούρκους επιχειρηματίες, οι οποίοι μπορούν να αγοράσουν και να επενδύσουν με μικρό κόστος.
Σε αυτό το πλαίσιο δημοσιεύτηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ραντικάλ» αναφορικά με το τουρκικό ενδιαφέρον για την αγορά των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και εκείνο της εφημερίδας «Σαμπάχ» σύμφωνα με το οποίο έχει αναρτηθεί «αγγελία» στο διαδίκτυο για την πώληση ελληνικών νησιών.
Επίσης η ελληνική έκδοση του τουρκικού κρατικού TRT,τόνισε σε δημοσίευμά της ότι η εγγυοδοσία με δημόσιας γη για την αποπληρωμή των ελληνικών χρεών, συνιστά «Οθωμανική Φόρμουλα», ενώ νωρίτερα στο «παιχνίδι» μπήκε και τμήμα του ευρωπαϊκού Τύπου με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εκείνο της ολλανδικής εφημερίδας «De Pers» η οποία δημοσίευε στο πρωτοσέλιδό της μία φωτογραφία η οποία απεικόνιζε μία τουρκική σημαία να κυματίζει στην κορυφή του τρούλου μίας εκκλησίας στην Σαντορίνη.
Στο δημοσίευμα της εν λόγω Ολλανδικής εφημερίδα αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι «Τούρκοι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να αγοράσουν Ελληνικά λιμάνια, αεροδρόμια, ακόμη και σύνολο νησιών». Την 1η Ιουνίου 2011, δηλαδή πριν από λίγες ημέρες, δημοσίευμά της η Wall Street Journal ανέφερε ότι όποιος θέλει μπορεί να αγοράσει ελληνικά νησιά
Η νέα απόβαση και η Ζiraat
Στην Τουρκία αυξάνεται, όπως όλα δείχνουν, η πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί η πολυπόθητη απόβαση στα ελληνικά νησιά, όχι με στρατιωτικά μέσα, αλλά με την την διείσδυσης σε μία οικονομία, η οποία βρίσκεται υπό κατάρρευση. Τον περασμένο Ιανουάριο έγινε γνωστό ότι το σχέδιο «Suga», το οποίο στο πλαίσιο του σχεδίου «Βαριοπούλα» είχαν εκπονήσει στελέχη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, και περιλάμβανε απόβαση στις Οινούσσες, τους Φούρνους και τη Λέρο.
Όλα αυτά, βέβαια, συνέβαιναν πριν κυριαρχήσει πολιτικά ο Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, πριν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποχωρήσει από την Τουρκία και πριν ξεσπάσει στην Ελλάδα η σφοδρή οικονομική κρίση.
Ήδη η Τουρκία διεισδύει στην Ελλάδα με αργά και σταθερά βήματα. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι η παρουσία της τουρκικής τράπεζας Ziraat, η οποία έχει την έδρα της στην Κομοτηνή και διαθέτει υποκαταστήματα σε Ξάνθη και Αθήνα. Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η εμπλοκή της Ziraat Bankasi στην υπόθεση της αγοράς ελληνικών νησιών από Τούρκους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα η Ziraat κατέστησε γνωστό στους πελάτες της, ότι θα τους παρείχε διευκολύνσεις αναφορικά με την χορήγηση δανείου, αν δέχονταν να υποθηκεύσουν η εκτάσεις γης, ακίνητα ή επιχειρήσεις σε νησιά και συνοριακές περιοχές.
Επίσης, στην Ελλάδα έχουν ήδη αναπτύξει τη δραστηριότητά τους εταιρείες και αλυσίδες από την Τουρκία, όπως για παράδειγμα η Istikbal, η Simit Sarayi,η Mado.
Η τουρκική εταιρεία Arma-Elektropanc, έχει προχωρήσει σε κοινοπραξία με την ελληνική κατασκευαστική Athena, με την οποία έχουν αναλάβει από κοινού την πραγματοποίηση έργων υποδομής σε αεροδρόμιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η ελληνική ναυτιλιακή εταιρία ΝΕΛ έχει συστήσει από κοινού με την με την τουρκική Rhea Girisim Yatirim Ortakligi την κοινοπραξία επενδύσεων Ido Marmarα Ege, ώστε να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της IDO Istanbul Deni Otobusleri AS.
Σε επίπεδο ανώτατων πολιτικών αξιωματούχων η Τουρκία παρακινεί Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα ζητά από την Ελλάδα να άρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.