• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

    Έρευνα: Η αύξηση της βίας «συνδέεται με την αλλαγή του κλίματος»

    Οι κλιματικές μεταβολές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αύξηση της βίας σε όλο τον κόσμο, αποκαλύπτει μία νέα μελέτη.


    Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμα και μικρές μεταβολές της θερμοκρασίας ή βροχοπτώσεων συσχετίζονται με την αύξηση των επιθέσεων για βιασμούς και δολοφονίες, καθώς και για τις συγκρούσεις ομάδων και τον πόλεμο.

    Η ομάδα λέει ότι με τα προβλεπόμενα τρέχοντα επίπεδα της κλιματικής αλλαγής, ο κόσμος είναι πιθανό να γίνει το πιο βίαιο μέρος.

    Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Science .

    Ο Marshall Burke, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Berkeley, δήλωσε: «Πρόκειται για μια σχέση που παρατηρούμε στο πέρασμα του χρόνου και σε όλες τις μεγάλες ηπείρους σε όλο τον κόσμο Η σχέση που βρίσκουμε μεταξύ αυτών των μεταβλητών του κλίματος και με τα αποτελέσματα των συγκρούσεων είναι συχνά πολύ μεγάλες.".

    Οι ερευνητές εξέτασαν 60 μελέτες από όλο τον κόσμο, με  δεδομένα που εκτείνονται σε εκατοντάδες χρόνια πριν.

    Αναφέρουν μια «ουσιαστική» σχέση μεταξύ του κλίματος και των συγκρούσεων.


    Παραδείγματα τους περιλαμβάνουν την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας στην Ινδία κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ξηρασίας, και μια μικρή άνοδο σε επιθέσεις βιασμών  και δολοφονιών κατά τη διάρκεια του καύσωνα στις ΗΠΑ.

    Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι  αύξηση της θερμοκρασίας συσχετίζεται με τις μεγαλύτερες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων και τις εθνοτικές συγκρούσεις στην Ευρώπη και τους εμφύλιους πολέμους στην Αφρική.

    Βιολογική ρίζα;

    Ο κ. Burke, δήλωσε: «Θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί, δεν θα θέλατε να αποδίδουμε οποιοδήποτε ιδίως μεμονωμένο γεγονός στο κλίμα, , αλλά υπάρχουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα."

    Οι ερευνητές λένε ότι προσπαθούν τώρα να καταλάβουν γιατί αυτή η αιτιώδης σχέση.

    «Η λογοτεχνία μας προσφέρει μερικούς διαφορετικούς υπαινιγμούς,» , εξήγησε ο κ. Burke.

    "Ένας από τους κύριους μηχανισμούς που φαίνεται να είναι στο παιχνίδι είναι οι αλλαγές στις οικονομικές συνθήκες. Γνωρίζουμε ότι το κλίμα επηρεάζει τις οικονομικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα τα αγροτικά μέρη του κόσμου.

    "Υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι αλλαγές στις οικονομικές συνθήκες επηρεάζουν τις αποφάσεις των ανθρώπων για το αν πρέπει ή όχι να ενταχθούν σε μια εξέγερση, για παράδειγμα."

    Αλλά είπε ότι θα μπορούσε επίσης να είναι μια φυσιολογική ένδειξη της έρευνας, επειδή μερικές μελέτες αναφέρουν ότι η θερμότητα αναγκάζει τους ανθρώπους για να είναι επιρρεπής σε επιθετικότητα.

    «Πρόκειται για μια σημαντική προτεραιότητα για τη μελλοντική έρευνα να γίνει διάκριση μεταξύ του τι συμβαίνει σε κάθε συγκεκριμένη κατάσταση."

    Οι επιστήμονες λένε ότι με τα τρέχοντα προβαλλόμενα επίπεδα αλλαγής κλίματος ο κόσμος είναι πιθανό να γίνει  ένα τα πιο βίαια μέροι.

    Οι αρχές εκτιμούν ότι μια αύξηση 2C (3.6F) της θερμοκρασίας του πλανήτη θα μπορούσε να κάνει τα προσωπικά εγκλήματα να αυξηθούν κατά περίπου 15%, και οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων να αυξηθούν κατά περισσότερο από 50% σε ορισμένες περιοχές.

    Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Δρ Stephan Harrison από το Πανεπιστήμιο του Exeter είπε ότι ήταν μια "έγκαιρη μελέτη".

    "Αυτό που βρήκαν είναι απολύτως εύλογο ... Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ήδη ότι ο θερμότερος και ξηρότερος καιρό προκαλεί την αύξηση της αστικής βίας. Ομοίως, κατά τη διάρκεια των πιο δροσερών και υγρών καιρικών συνθηκών οι άνθρωποι έχουν την τάση να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους, καθώς μειώνεται     και η απειλή."

    Ωστόσο, άλλοι ερευνητές έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση το αν το κλίμα είναι η αιτία των συγκρούσεων.

    Μια εργασία που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών ανέφερε ότι ο περιβαλλοντικός παράγοντας δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τον εμφύλιο πόλεμο στην Αφρική.

    Αντ' αυτού, ο Δρ Halvard Buhaug, από το ερευνητικό ίδρυμα Όσλο, Νορβηγία ειρήνης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σύγκρουση συνδέθηκε με άλλους παράγοντες όπως η υψηλή θνησιμότητα νηπίων, η εγγύτητα στα διεθνή σύνορα και η υψηλή πυκνότητα τοπικών πληθυσμών.

    ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΡΤΙΝΑ /    ΠΗΓΗ

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ