• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

    Τρία πιθανά σοκ για τις παγκόσμιες αγορές

    Παρότι την περασμένη άνοιξη τα ρίσκα για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές έδειχναν να μετριάζονται, σήμερα εισερχόμαστε σε μία περίοδο αυξημένων κινδύνων, με τρία πιθανά σοκ στον ορίζοντα, σύμφωνα με τον Ethan Harris, της Bank of America Merrill Lynch.

    Ένα επιτοκιακό σοκ: Τα περί μείωσης του προγράμματος τυπώματος χρήματος της Fed έχουν προκαλέσει άνοδο 100 μονάδων βάσης στα μακροπρόθεσμα επιτόκια. Και ήδη, οι επιπτώσεις έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες επιπτώσεις στην αγορά κατοικιών και τη ζήτηση για κεφαλαιουχικά αγαθά. Τα στοιχεία της αμερικανικής αγοράς ακινήτων έγιναν από σταθερά θετικά, μεικτά.
    Μια δημοσιονομική μάχη: Με το Κογκρέσο να βρίσκεται ακόμα σε διακοπές, τα πράγματα είναι ήσυχα στην Ουάσιγκτον. Όμως, αυτό θα τελειώσει στις 9 Σεπτεμβρίου. Εάν τα μέλη του Κογκρέσου δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε ένα ψήφισμα έως τα τέλη του μήνα ή να αυξήσουν το όριο χρέους κάποια στιγμή μέσα στον Οκτώβριο, τότε, αναγκαστικά θα υπάρξει "λουκέτο" σε μέρος του αμερικανικού Δημοσίου. Και εάν αυτό συμβεί, έστω και για μερικές ημέρες, τότε η διάθεση για ρίσκο στις αγορές θα μειωθεί κατακόρυφα.
    Το γεωπολιτικό σοκ: Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει την αγορά πετρελαίου και τα χρηματιστήρια. Η Bank of America Merrill Lynch υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν κατά 20 δολάρια ανά βαρέλι. Κάτι τέτοιο λειτουργεί σαν "φόρος" για τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και είναι ικανό να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, όπως συνέβη κατά την Αραβική Άνοιξη.
    "Ελπίζουμε για το καλύτερο, ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο", είναι το σύνθημα της Bank of America Merrill Lynch. "Ελπίζουμε και περιμένουμε ότι κανένα από αυτά τα σοκ δεν θα φτάσει σε επίπεδο κρίσης".
    Πάντως, ο Harris δηλώνει ότι ανησυχεί λιγότερο για τη μείωση του τυπώματος χρήματος από τη Fed, καθώς θεωρεί ότι μια τέτοια απόφαση είναι κάθε άλλο παρά προειλημμένη. "Το τελευταίο που θέλει η Fed είναι μια μεγάλη μείωση της διάθεσης για ρίσκο στις αγορές, που θα ακυρώσει την ανάκαμψη της ανάπτυξης. Το tapering (η μείωση του τυπώματος χρήματος) το Σεπτέμβριο ήταν ήδη προβληματική, με δεδομένο ότι ανάπτυξη και πληθωρισμός κινούνται κάτω από τις προβλέψεις της Fed. Η αύξηση των κινδύνων αποτελούν έναν ακόμα λόγο να περιμένει η Fed. Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι το μονοπάτι της εξόδου από το τύπωμα χρήματος επιμηκύνεται".
    Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική μάχη στην Ουάσιγκτον, η ML προβλέπει ότι αυτή θα προκαλέσει πολλούς αρνητικούς τίτλους στις ειδήσεις αλλά και συμφωνίες της τελευταίας στιγμής.
    Πιο δύσκολες θεωρεί ο οίκος τις όποιες προβλέψεις στο γεωπολιτικό μέτωπο. Όμως, οι εκτιμήσεις του κάνουν λόγο για μια προσωρινή μόνο αύξηση στις τιμές του πετρελαίου. Ο Harris επισημαίνει ότι η Συρία είναι ένας μικρός παραγωγός πετρελαίου, με παραγωγή 350.000 βαρελιών την ημέρα πριν από τον πόλεμο (έναντι 1,6 εκατ. βαρελιών που είχε η Λιβύη). Έτσι, το βασικό σενάριο της Bank of America Merrill Lynch κάνει λόγο για ένα χτύπημα από αέρος στη Συρία, πολιτικές εντάσεις και μικρές διαταραχές στην προσφορά πετρελαίου, που θα οδηγήσουν το μπρεντ στα 120-130 δολάρια. 




    defencenet

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ