• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

    Φύτρες φασολιού ευθύνονται για την επιδημία E.coli

    Από φάρμα στη βόρεια Γερμανία εικάζεται ότι προήλθε το κακό


    Φύτρες φασολιού ευθύνονται για την επιδημία E.coli



    Βερολίνο 

    Η επιδημία αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας φαίνεται ότι άρχισε να σταθεροποιείται, εκτίμησαν Γερμανοί ειδικοί - είναι μια καλή είδηση για τα νοσοκομεία του Αμβούργου, που έχουν «γονατίσει» από την εισροή ασθενών. Σε μια άλλη σημαντική εξέλιξη, γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πηγή του κακού δεν αποκλείεται να είναι φύτρα για σαλάτα γερμανικής προέλευσης.

    «Τα φύτρα φασολιού αναγνωρίστηκαν ως το προϊόν που πιθανώς προκάλεσε την επιδημία. Πολλά εστιατόρια που εμπλέκονται στην επιδημία σέρβιραν φύτρα»
    , δήλωσε στο Associated Press εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας της Κάτω Σαξονίας. Οι κάτοικοι του κρατιδίου έχουν ήδη λάβει την οδηγία να αποφύγουν το εν λόγω λαχανικό, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

    Στο Αμβούργο, το οποίο είναι επίκεντρο της επιδημίας και βρίσκεται κοντά στην Κάτω Σαξονία, το τοπικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι υποψίες στρέφονται σε φύτρα παπαρούνας και αγριοκύμινου που προέρχονται από ένα αγρόκτημα στο Ούλτσεν, νοτίως του Αμβούργου. «Τη Δευτέρα θα έχουμε τα πλήρη αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων», δήλωσε ο υπουργός Γκερτ Λίντεμαν, σύμφωνα με το AFP. Ανέφερε ακόμα ότι το συγκεκριμένο συγκρότημα εξάγει φύτρα στην ΕΕ και τη Μέση Ανατολή.

    Στον πιθανό ρόλο των φύτρων αναφέρθηκε και ένας άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα στο Reuters. Είπε μάλιστα οι Αρχές έχουν ήδη ακολουθήσει τα ίχνη των ύποπτων φύτρων στην αλυσίδα παραγωγής.

    Περισσότερα στοιχεία για την επιδημία από τοξικό στέλεχος της Escherichia coli ίσως προκύψουν από τις έρευνες σε ένα εστιατόριο του Λούμπεκ στη βόρεια Γερμανία, όπου είχαν φάει τουλάχιστον 17 άνθρωποι που εμφάνισαν γαστρεντερίτιδα.

    Στο μεταξύ, η Γερμανική Εταιρεία Νεφρολογίας ανακοίνωσε ότι η επιδημία φαίνεται να σταθεροποιείται ή ακόμα και να περνά σε ύφεση, παρά τα 200 νέα περιστατικά που καταγράφηκαν το πρώτο διήμερο του Ιουνίου.

    Μέχρι την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε αναφορές για 1733 περιστατικά στη Γερμανία και 103 σε άλλες 12 χώρες -σε όλες τις περιπτώσεις πλην μίας πρόκειται για άτομα που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στη Γερμανία. Οι θάνατοι από τη σπάνια επιπλοκή του «αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου έχουν φτάσει τους 22, από τους οποίους οι 21 στη Γερμανία.

    «Δεν υπάρχει λόγος υστερίας, αφού η εξάπλωση δεν αυξάνεται αλλά μειώνεται», δήλωσε ο πρόεδρος της Εταιρείας Νεφρολογίας Ράινχαρτ Μπρούνκχορστ.

    Για βελτίωση της κατάστασης έκανε λόγο και ο εκπρόσωπους του Regio Clinics, του μεγαλύτερου ιδιωτικού νοσοκομείου στο κρατίδιο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν. «Φαίνεται ότι η κατάσταση βελτιώνεται, καθώς τώρα έχουμε μόνο 60 ασθενείς σε απομόνωση, συγκριτικά με 109 την Παρασκευή», ανέφερε.

    Ο εκπρόσωπος επισήμανε πάντως ότι τα νοσοκομεία του κρατιδίου, στο οποίο βρίσκεται το επίκεντρο της επιδημίας, «έχουν φτάσει στα όριά τους».

    Το ίδιο παραδέχτηκε εξάλλου ο γερμανός υπουργός Υγείας Ντάνιελ Μπαρ μιλώντας στην εφημερίδα Bild am Sonntag. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τεταμένη κατάσταση»είπε, και έκανε λόγο για «ανεπαρκή χωρητικότητα» στα νοσοκομεία του Αμβούργου και της γύρω περιοχής.



    πηγή

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ