• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

    «Ελευθερώστε τη χρήση της ινδικής κάνναβης και άλλων ελαφρών ναρκωτικών ...


    Πρόταση της Παγκόσµιας Επιτροπής για την Πολιτική κατά των Ναρκωτικών µε τις υπογραφές επιφανών προσωπικοτήτων

    «Ο πόλεµος χάνεται, αποποινικοποίηση τώρα!»


    ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΡΑ∆ΕΛΗΣ



    Ο πρώην πρόεδρος της Κολοµβίας  Σέζαρ Γκαβίρια
    «Ελευθερώστε τη χρήση της ινδικής κάνναβης και άλλων ελαφρών ναρκωτικών και αντιµετωπίστε µε διαφορετικό τρόπο τον πόλεµο εναντίον των καρτέλ και του οργανωµένου εγκλήµατος», προτείνει η Παγκόσµια Επιτροπή για την Πολιτική κατά των Ναρκωτικών. Η τελική πρόταση που παρουσιάστηκε την προηγούµενη εβδοµάδα στη Νέα Υόρκη έχει υπογραφεί και από τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος συµµετέχει στην Επιτροπή µαζί µε άλλες προσωπικότητες του πολιτικού και του επιχειρηµατικού κόσµου.

    «∆εν µπορούµε να προσποιούµαστε πλέον πως ο πόλεµος εναντίον των ναρκωτικών αποδίδει», επισήµανε η Επιτροπή Καρντόσο, όπως είναι ευρύτερα γνωστή, παίρνοντας την ονοµασία της από τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας. Τα µέλη της πρότειναν ανοιχτά να δοθεί τέλος στον 50ετή πόλεµο µε τους εµπόρους ναρκωτικών και να εφαρµοστούν νέες πολιτικές, που θα προβλέπουν µεταξύ άλλων και τη νοµιµοποίηση της χρήσης κάποιων ναρκωτικών όπως είναι η ινδική κάνναβη και τα φύλλα της κόκας.

    «Ο πόλεµος εναντίον των ναρκωτικών ποτέ δεν λειτούργησε όπως είχε σχεδιαστεί να γίνει. Ελάχιστα προβλήµατα προκάλεσε στα καρτέλ, ενώ κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας αυτού του πολέµου», καταλήγουν οι συντάκτες της έκθεσης, µεταξύ των οποίων ο πρώην γενικός γραµµατέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, οι πρώην πρόεδροι Βραζιλίας, Μεξικού, Κολοµβίας, Ελβετίας, ο Χαβιέ Σολάνα, ο πρώην πρόεδρος της Οµοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Πολ Βόλκερ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑΤζορτζ Σουλτζ, γνωστοί συγγραφείς όπως ο Περουβιανός Βάργκας Λιόσα και ο Μεξικανός Κάρλος Φουέντες αλλά και επιχειρηµατίες όπως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin. Σύµφωνα µε το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου, ο Πρωθυπουργός θα έδινε το «παρών» στη δηµοσιοποίηση του 24σέλιδου πορίσµατος, αλλά οι εσωτερικές εξελίξεις τον κράτησαν στην Αθήνα. Συνυπέγραψε ωστόσο το σχετικό κείµενο.

    «Πλέον οι εµπειρίες που έχουµε από την Ευρώπη, τονΚαναδά και την Αυστραλία δείχνουν πως τα ναρκωτικά πρέπει να αντιµετωπίζονται µάλλον ως πρόβληµα υγείας, παρά σαν εγκληµατική πράξη», ανέφερε η πρώην πρόεδρος της Ελβετίας Ρουθ Ντρέιφους.

    Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Επιτροπής, οι συχνοί χρήστες ναρκωτικών ουσιών ξεπερνούν πλέον τα 250 εκατοµµύρια. Την τελευταία δεκαετία, όπως προκύπτει από τις έρευνες των Ηνωµένων Εθνών, αυξήθηκε 35% η χρήση οπιούχων, η κατανάλωση κοκαΐνης αυξήθηκε 27% και της ινδικής κάνναβης 8,5%! «∆εν µπορούµε άλλο να παραβλέπουµε την έκταση που έχει λάβει η βία που σχετίζεται µε τη διακίνηση ναρκωτικών στη Λατινική Αµερική και το γεγονός πως αυτό είναι το αποτέλεσµα αποτυχηµένων πολιτικών που ακολουθήθηκαν στον πόλεµο εναντίον των ναρκωτικών», λέει ο πρώην πρόεδρος της Κολοµβίας Σέζαρ Γκαβίρια. Μόνο στο Μεξικό τα θύµατα του πολέµου που άνοιξε η κυβέρνηση πριν από τέσσερα χρόνια έχουν φθάσει σε 38.000. «Τώρα επιτέλους ήρθε η ώρα να σπάσουµε ορισµένα ταµπού και να βάλουµε στο τραπέζι όλες τις επιλογές που έχουµε στη νέα πολιτική που χρειάζεται για τον έλεγχο των ναρκωτικών, συµπεριλαµβανοµένων και εναλλακτικών προσεγγίσεων σε απαγορευµένα µέχρι σήµερα ναρκωτικά», λέει ο πρώην πρόεδρος της Κολοµβίας, που είδε τον αρχιβαρόνο της κόκας Πάµπλο Εσκοµπάρ να εκλέγεται το 1982 στο Κογκρέσο της χώρας, ενώ λίγο πριν από τον θάνατό του καταλάµβανε την έβδοµη θέση στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων σύµφωνα µε το περιοδικό «Forbes»!

    Επισήµως ο «πόλεµος εναντίον των ναρκωτικών» άρχισε πριν από 50 χρόνια µε την υπογραφή της Συνθήκης του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά. ∆έκα χρόνια αργότερα ο αµερικανός πρόεδρος Νίξον εξήγγειλε µία από τις µεγαλύτερες επιχειρήσεις για τη µείωση των ναρκωτικών στις ΗΠΑ.

    Τα ναρκωτικά χαρακτηρίστηκαν ο µεγαλύτερος εσωτερικός εχθρός της χώρας και άρχισε µία από τις πλέον πολυδάπανες καµπάνιες στην ιστορία των ΗΠΑ. Η προσπάθεια του Τζίµι Κάρτερ το 1977 για την αποποινικοποίηση της µαριχουάνας συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις και ναυάγησε. Το 1986 ο Ρόναλντ Ρίγκαν εξήγγειλε πρόγραµµα 1,7 δισ. δολαρίων για τον πόλεµο εναντίον των ναρκωτικών. «Πλέον χρειαζόµαστε άλλους τρόπους προσέγγισης του προβλήµατος. Οφείλουµε να αναζητήσουµε νέες προσεγγίσεις και εναλλακτικές λύσεις για να µειωθούν οι αρνητικές συνέπειες από τα ναρκωτικά», επισήµαναν τα µέλη της Επιτροπής. Μία από τις βασικές προτάσεις της είναι να ακολουθηθούν τα παραδείγµατα της Αυστραλίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας, αλλά και η υιοθέτηση ενός συστήµατος που θα νοµιµοποιεί µερικά είδη ναρκωτικών όπως η κάνναβη, τα φύλλα της κόκας και θα αντιµετωπίζει ευνοϊκότερα τους χρήστες του έκσταση.

    Σύµφωνα µε τα στοιχεία, οι συχνοί χρήστες ναρκωτικών ουσιών ξεπερνούν πλέον τα 250 εκατοµµύρια

    Η Ελλάδα επιθυµεί να γίνει σαν την Πορτογαλία

    Το 2001 η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ψήφισε ένα από τα πλέον τολµηρά νοµοσχέδια για τα ναρκωτικά. Η κατοχή ναρκωτικών για προσωπική χρήση δεν καταδικάζεται. Οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν πως η Πορτογαλία θα γινόταν το νέο Αµστερνταµ και πλήθη νέων θα πήγαιναν στη Λισαβώνα για να κάνουν χρήση οποιουδήποτε ναρκωτικού χωρίς περιορισµούς διαψεύστηκαν. Μέχρι την ψήφιση του νόµου η Πορτογαλία είχε τον υψηλότερο δείκτη θυµάτων AIDS που είχαν µολυνθεί από σύριγγες, γεγονός που παρέπεµπε ευθέως στους χρήστες ναρκωτικών. Οι εξαρτηµένοι χρήστες ηρωίνης υπολογίζονταν στις 100.000. ∆έκα χρόνια αργότερα, όλες οι µελέτες που πραγµατοποιήθηκαν έδειξαν πως στην Πορτογαλία οι θάνατοι που οφείλονταν στη χρήση ηρωίνης µειώθηκαν κατά 50%, οι χρήστες που παρακολουθούν προγράµµατα απεξάρτησης διπλασιάστηκαν και η χρήση των σκληρών ναρκωτικών µειώθηκε αρκετά. Η Ελλάδα θέλει να γίνει Πορτογαλία κατά κάποιον τρόπο. Στο συρτάρι του υπουργού ∆ικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη βρίσκεται από τον Φεβρουάριο η πρόταση της νοµοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου, η οποία προτείνει αυτό που ισχύει και στην ιβηρική χώρα. Η προσωπική χρήση να µην τιµωρείται. Ως επόµενο βήµα, µέλη της επιτροπής δεν κρύβουν την επιθυµία τους για αποποινικοποίηση τουλάχιστον της ινδικής κάνναβης.

    Σύµφωνα µε µέλη της επιτροπής, το συγκεκριµένο σχέδιο νόµου θα αποποινικοποιεί τη χρήση και τη µικροπαραβατικότητα που πιθανόν συνοδεύει τον εξαρτηµένο χρήστη.

    Η επιτροπή επίσης εισηγείται ότι πρέπει τα ναρκωτικά να αντιµετωπιστούν το ίδιο απ’ όλους τους φορείς και βεβαίως από τη ∆ικαιοσύνη, καθώς έρευνες απέδειξαν ότι οι ποινές των δικαστηρίων για κατοχή και χρήση αλλάζουν σηµαντικά από πόλη σε πόλη, πράγµα που σηµαίνει ότι ο ίδιος χρήστης θα αντιµετωπιζόταν διαφορετικά αν είχε συλληφθεί σε άλλη περιοχή. Την πρόταση για την αποποινικοποίηση της χρήσης είχε διατυπώσει πρόσφατα δηµόσια η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη στη διάρκεια του 7ου Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ που είχε γίνει στον Ταύρο, όπου είχε διευκρινίσει ότι, εφόσον γίνει δεκτή, τότε, επιπλέον, στον χρήστη που θα συλλαµβάνεται θα γίνεται σύσταση να ζητήσει βοήθεια για αποτοξίνωση.

    Σύµφωνα µε στοιχεία του ΟΚΑΝΑ πάντως, αυτή τη στιγµή η αναµονή στη λίστα που τηρεί ο οργανισµός για ένταξη χρηστών ναρκωτικών στα προγράµµατα υποκατάστασης µε χορήγηση µεθαδόνης φθάνει τα επτά χρόνια. Οπως διαπιστώνεται µάλιστα, τουλάχιστον ένας στους δέκα εγγεγραµµένους στη λίστα έχει πεθάνει όταν τον αναζητά ο ΟΚΑΝΑ για να τον εντάξει στο πρόγραµµα.

    Αυτή την περίοδο εντάσσονται στο πρόγραµµα της µεθαδόνης χρήστες που είχαν υποβάλει αιτήσεις τούς τελευταίους µήνες του 2003 και τους δύο πρώτους µήνες του 2004. Μεγάλο ποσοστό αυτών που αναζητούνται βρίσκονται στη φυλακή για αδικήµατα που σχετίζονται είτε άµεσα µε τη χρήση είτε έµµεσα λόγω εγκληµάτων που διαπράττουν για να εξασφαλίσουν τη χρήση ναρκωτικών. Οι δύο στους δέκα εντάσσονται τελικά στο πρόγραµµα της µεθαδόνης, καθώς ένα µεγάλο ποσοστό χρηστών δεν εντοπίζεται καν από τις υπηρεσίες. 



    πηγή

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ