• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

    Κέρδισαν την αγωγή οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στο Ηράκλειο! Η πρώτη δικαστική απόφαση πανελλαδικά που βάζει “φρένο” στο Μνημόνιο



    Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

    «Φρένο» στις ...επιταγές του Μνημονίου βάζει με απόφαση του το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου που προτάσσοντας το ελληνικό Σύνταγμα δικαιώνει, σε πρώτη φάση, τους εργαζομένους του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, οι οποίοι είχαν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους από την υπερωριακή τους απασχόληση. Μάλιστα η απόφαση αυτή είναι η πρώτη πανελλαδικά και εκτιμάται ότι θα «ανοίξει» το δρόμο για ανάλογες διεκδικήσεις από άλλα σωματεία της χώρας.

    Η υπόθεση αφορά στην σφοδρή δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κεντρικής διοίκησης της ΔΕΗ και εργαζομένων στα Λινοπεράματα μετά το «ραβασάκι» που τους απέστειλε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, στο οποίο ρητώς αναφερόταν: «φέρτε πίσω τα λεφτά λόγω μνημονίου». Οι εργαζόμενοι, όπως έχει γράψει η «Π», απάντησαν με αγωγή αλλά και με ασφαλιστικά μέτρα, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

    Ειδικότερα η ΔΕΗ ζητούσε την επιστροφή μέρος των δεδουλευμένων τους σε σχέση με την υπερωριακή τους απασχόληση για το τετράμηνο από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2010, ενώ αξιώνει να μην τους πληρώσει τις υπερωρίες για το εξάμηνο από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2010.



    Η απόφαση

    Με απόφαση του το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου δικαιώνει τους 17 εργαζόμενους, οι οποίοι προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη, αφού υποχρεώνει την ΔΕΗ να απέχει από την αξίωση της επιστροφής των καταβληθέντων χρημάτων υπερωριακής απασχόλησης για το τετράμηνο Μαρτίου-Ιουνίου. Μάλιστα το Δικαστήριο διατάσσει σε περίπτωση τμηματικής παρακράτησης μέρους των χρημάτων αυτών, να επιστραφούν στους δικαιούχους σε εκτέλεση της αποφάσεως.

    «Έγινε μία στάθμιση αγαθών από το Δικαστήριο και μεταξύ Συντάγματος και Μνημονίου, προκρίθηκε το πρώτο. Η απόφαση απαγορεύει στη ΔΕΗ να αξιώνει την επιστροφή των καταβληθέντων χρημάτων από τους εργαζόμενους για την υπερωριακή απασχόληση που είχαν από Μάρτιο έως Ιούνιο και εάν τυχόν έχουν παρακρατηθεί κάποια ποσά, θα πρέπει να τους επιστραφούν σε εκτέλεση της αποφάσεως. Συνεπώς μας δικαιώνει πλήρως ως προς το κομμάτι της επιστροφής των καταβληθέντων και αναμένουμε τώρα την εκδίκαση της εργατικής αγωγής, τον Μάρτιο του 2012, προκειμένου να καταβάλλει και τα χρήματα για τα οποία είχαν δουλέψει από τον Ιούλιο έως το Δεκέμβριο και τα οποία δεν καταβλήθηκαν. Έγινε δηλαδή το πρώτο βήμα» σχολίασε ο δικηγόρος των εργαζομένων, Γιώργος Κοκοσάλης. «Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο και για άλλες υποθέσεις. Είναι η πρώτη απόφαση σε όλη την Ελλάδα και την έχουν ζητήσει και από άλλα σωματεία συνδικαλιστικά και εργαζόμενοι της ΔΕΗ απ’ όλη την Ελλάδα. Το Σύνταγμα θα πρέπει να υπερτερεί ακόμα και από ένα νόμο που εκπορεύεται από δημόσια σύμβαση, όπως είναι το Μνημόνιο που υπέγραψε προσφάτως η Ελληνική Κυβέρνηση» δήλωσε.

    Όπως έχει γράψει η «Π», οι προστριβές μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν με την εφαρμογή του περίφημου μνημονιακού νόμου, το Μάρτιο του 2010. Η πλευρά των εργαζομένων του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων υποστηρίζει ότι τόσο από την τοπική όσο και από την κεντρική διοίκηση υποχρεώνονταν παράνομα σε υπερεργασία προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες ηλεκτροδότησης ελλείψει προσωπικού.

    «Οι εργαζόμενοι είχαν προβεί ακόμα και σε εξώδικα διαμαρτυρίας. Ακόμα και τα ρεπό τους δεν τους τα χορηγούσαν για την ανάπαυση τους αλλά τους τα πλήρωναν. Έτσι ελάμβαναν έναν μισθό πολύ μεγαλύτερο των δημοσίων υπαλλήλων και των ΔΕΚΟ, όμως έφθαναν στα όρια της καταναγκαστικής εργασίας» εξηγεί ο κ. Κοκοσάλης.

    Τα δεδομένα άλλαξαν με την ψήφιση του μνημονιακού νόμου, ο οποίος προβλέπει ότι στο εξής οι συνολικές αποδοχές του εργαζόμενου, τακτικές και έκτακτες, δεν μπορούν να υπερβαίνουν τον μισθό που λαμβάνει ο γ.γραμματέας του οικείου υπουργείου.

    Εν προκειμένω το «πλαφόν» που έχει οριστεί για την περίπτωση τους είναι τα 5.840 ευρώ, χωρίς τα επιδόματα. Με τα επιδόματα, οι αποδοχές ανά περίπτωση μπορούν να ξεπεράσουν και τις 6000 ευρώ.

    Αν και η εφαρμογή του νόμου ξεκίνησε το Μάρτιο, οι εργαζόμενοι στον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων συνέχισαν να πληρώνονται κανονικά τις υπερωρίες που έκαναν-κόντρα στις επιταγές του Μνημονίου-έως και τον Ιούνιο του 2010.

    Τον περασμένο Δεκέμβριο η κεντρική διοίκηση της ΔΕΗ απέστειλε ένα έγγραφο με το οποίο τους ξεκαθάριζε:

    1ον ότι θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα που είχαν πληρωθεί επιπλέον του πλαφόν για το τετράμηνο Μαρτίου-Ιουνίου

    2ον ότι για το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο δεν θα πληρώνονταν τα επιπλέον χρήματα των υπερωριών.



    Τα χρήματα

    Με βάση την αγωγή που ασκήθηκε περί εργατικών διαφορών από την πλευρά των εργαζομένων, τα ποσά που αξιώνουν είτε να μην επιστρέψουν είτε να τα πληρωθούν, κυμαίνονται ανά περίπτωση.

    Για παράδειγμα η ΔΕΗ ζητά από εργαζόμενο να της επιστρέψει για το χρονικό διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου το ποσό των 17.621 ευρώ ως χρήματα που εισέπραξε επιπλέον από το πλαφόν που έχει οριστεί στις 5.840 ευρώ μηνιαίως. Παράλληλα ο ίδιος αξιώνει να του καταβάλλει η Δημόσια Επιχείρηση ποσό 14. 422 ευρώ ως υπερωρίες για το εξάμηνο Ιουλίου-Δεκεμβρίου.

    Σε άλλη περίπτωση εργαζόμενος καλείται να επιστρέψει το ποσό των 10.950 ευρώ ενώ ζητά να του καταβάλλουν αντίστοιχα το ποσό των 11.290 ευρώ.

    Επίσης εργαζόμενος φέρεται να έχει εισπράξει παραπάνω 9.394 ευρώ και ζητά να του καταβληθούν 10.522 ευρώ. Άλλος ενάγοντας καλείται να επιστρέψει στη ΔΕΗ το ποσό των 14.011 ευρώ ενώ αξιώνει την καταβολή 7.038 ευρώ.

    Πάντως από την πλευρά της κεντρικής διοίκησης της ΔΕΗ είχε επισημανθεί με αφορμή την συζήτηση της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων ότι οι εργαζόμενοι ήθελαν να κάνουν τις υπερωρίες, οι οποίες σε κάθε περίπτωση ήταν νόμιμες. Σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο, Πέτρο Μαρκάκη, αρχικώς επικράτησε μία σύγχυση με την ψήφιση του νόμου. Τα πράγματα ξεκαθαρίστηκαν στην πορεία. Από την στιγμή που το μνημόνιο επέβαλε πλαφόν στο ανώτατο όριο των αποδοχών, η ΔΕΗ προσπάθησε, όπως επισημαίνεται, να μην απασχολούνται σε υπερωρίες εργαζόμενοι υπό τον κίνδυνο να το ξεπεράσουν.

    Όπως τονίζεται, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καταλάμβαναν ζωτικής σημασίας θέσεις που δεν μπορούσαν να μείνουν ακάλυπτες λόγω έλλειψης προσωπικού. Την κατάσταση επιδείνωσε σημαντικά η πρόωρη συνταξιοδότηση ενός εξαιρετικά μεγάλου αριθμού εργαζομένων λόγω του πανικού με το ασφαλιστικό αλλά και το γεγονός ότι οι νέες προσλήψεις γίνονται μόνο μέσω ΑΣΕΠ.

    Αυτό που αναφέρεται είναι ότι υπό τις προσταγές του Μηνομομίου η κεντρική διοίκηση προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της τήρησης του πλαφόν με τη μετακίνηση προσωπικού εκτός Κρήτης, καταβάλλοντας μάλιστα τα εκτός έδρας, διαδικασία που ζημιώνει τη Δημόσια Επιχείρηση. 



    ΠΗΓΗ

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ