• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

    Ψυχρολουσία μετά την ευφορία: Το ΔΝΤ δεν πληρώνει τη 5η δόση!



    Μετά από μια μέρα ευφορίας χθες στο Χρηματιστήριο και στις ευρωπαϊκές αγορές έρχεται και η σημερινή "ψυχρολουσία" από το ΔΝΤ (τελικά φαίνεται ότι την καμαριέρα θα την πληρώσει ακριβότερα απ'όλους η Ελλάδα, καθώς όλοι ομολογούν ότι η απουσία του Στρος Καν, με τον οποίο είχε κάνει την γενικότερη συμφωνία-πλαίσιο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και τώρα είναι εκτός παιχνιδιού), θα έχει καθοριστικά αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα:
    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα πληρώσει το μερίδιο του από την πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα στα τέλη του Ιουνίου, αν και το Ταμείο εκτιμάται ότι θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα βοήθειας προς τη χώρα των 65 δισ. ευρώ αναφέρει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung.
    "Πλέον θεωρείται βέβαιο ότι (το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) δεν θα καταβάλει το μερίδιο του στην επόμενη δόση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας στα τέλη του Ιουνίου", αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung χωρίς να επικαλείται πηγές.
    Το ΔΝΤ επιτρέπεται να καταβάλει τη δόση "αν η χρηματοδότηση του υφιστάμενου προγράμματος είναι διασφαλισμένη για 12 μήνες. Η τρόικα προφανώς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν συμβαίνει", προσθέτει η FAZ.

    Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον ότι η χρηματοδότηση του υφιστάμενους ποργράμματος των 110 δισ.ευρώ δεν είναι εξασφαλισμένη, άρα θα έχουμε νέρο θρίλερ πριν από την έκτη δόση. Δεύτερον ότι η απουσία του Στρος Καν από τον θώκο του ΔΝΤ έχει αλλάξει σε βάρος μας τις ισορροπίες. Τρίον ότι θα κληθεί η Ε.Ε. και η ΕΚΤ να καλύψουν και το μερίδιο του ΔΝΤ.
    Η κατάσταση παραμένει αδιέξοδη, παρά τις κάποιες ανάσες αισιοδοξίας... Και σε τελική ανάλυση ποιο οικονομικό πρόγραμμα μπορεί να προχωρήσει σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και ευρείας κοινωνικής αναταραχής, όπως αυτή που φαίνεται να γενικεύεται στη χώρα μας;
    Στο μεταξύ η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Νότιας Αφρικής, Τζιλ Μέρκους, δήλωσε στο Blooberg ότι "Η κρίση χρέους της Ελλάδας επιδεινώνεται με ανησυχητικό ρυθμό και μπορεί να υπονομεύσει, αν δεν περιορισθεί, την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας".

    "Αν και κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους φαίνεται αναπόφευκτη και ορισμένοι θα έλεγαν ότι έχει καθυστερήσει, η επίπτωση στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα είναι σημαντική",
     δήλωσε η Διοικητής σε δημοσιογράφους στο Γιοχάνεσμπουργκ, προσθέτοντας ότι το κρατικός χρέος της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας αποτελεί σημαντικό ποσοστό των ισολογισμών γερμανικών και γαλλικών τραπεζών.

    "Μία αποτυχία στον περιορισμό των συστημικών προβλημάτων μπορεί να έχει επιπτώσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα όχι μόνο των ευρωπαϊκών οικονομιών, αλλά γενικά της παγκόσμιας οικονομίας", δήλωσε η κυρία Μέρκους.



    πηγή

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ