Τον δρόμο για την αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης στο εξωτερικό φαίνεται ότι αναζητούν ολοένα και περισσότεροι Έλληνες, οι οποίοι κατά μεγάλο ποσοστό, σύμφωνα με αποτέλεσμα έρευνας, θεωρούν ότι ο μεγάλος αριθμός συνταξιοδοτήσεων δεν δημιουργεί κάποιες σημαντικές ευκαιρίες στην καριέρα τους.
Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο το οποίο προκύπτει από την εν λόγω έρευνα είναι ότι μειώνεται η αυτοπεποίθηση των Ελλήνων εργαζομένων ενώ αυξάνεται σταθερά το ποσοστό εκείνων που ανησυχούν ότι θα χάσουν την εργασία τους. Επιπλέον, το ποσοστό που πιστεύει ότι η παραμονή των ταλαντούχων και μορφωμένων εργαζομένων στη χώρα αποτελεί σημαντικό ζήτημα, είναι μικρότερο από το ποσοστό άλλων χωρών. Επίσης μόλις το 1/3 των ερωτηθέντων θα ήταν θετικοί στο ενδεχόμενο να εργαστούν για επιπλέον δύο χρόνια μετά την κάλυψη του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση και χωρίς να λάβουν αύξηση στις απολαβές τους.
Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει μεταξύ άλλων η πρόσφατη έρευνα Workmonitor, η οποία πραγματοποιήθηκε από τη Randstad και εξετάζει τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά εργασίας σε όλο τον κόσμο. Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά το παρελθόν για την αγορά εργασίας, όπως το «Bridging the Gap» (2010), έχουν καταγράψει δημογραφικές αλλαγές στην Ευρώπη και την Αμερική, σχετικά με την αύξηση της ζήτησης και τη μείωση της προσφοράς στην αγορά εργασίας, η οποία προκύπτει εξαιτίας της γήρανσης ή της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού.
Τα αποτελέσματα της έρευνας Workmonitor για την Ελλάδα δεν μπορούν να αποδοθούν αποκλειστικά στις δημογραφικές αλλαγές, αλλά θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη τα τρέχοντα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα αυτό το διάστημα.
Ελάχιστες ευκαιρίες
Από όσους έλαβαν μέρος στην έρευνα, μόνο το 48% θεωρεί ότι θα έχει άμεση επίδραση και νέες ευκαιρίες για την καριέρα του από τον σχετικά μεγάλο αριθμό εργαζομένων που θα αποφασίσει να συνταξιοδοτηθεί στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι το 52% των ερωτηθέντων κρίνει ότι ο αριθμός των εργαζομένων που θα συνταξιοδοτηθεί δεν θα δημιουργήσει καμία νέα ευκαιρία για την καριέρα τους.
Εξαιτίας του πολιτικού και οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, από τους 405 εργαζόμενους που ερωτήθηκαν, οι 376 (93%) δήλωσαν ότι στο μέλλον ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι θα φύγουν από την Ελλάδα για να εργαστούν στο εξωτερικό.
Για τις περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο, η διατήρηση των ταλαντούχων και μορφωμένων εργαζομένων αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να ισχύει για την Ελλάδα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία της έρευνας.
Μόλις το 39% όσων έλαβαν μέρος στην έρευνα θεωρεί ότι η πλειονότητα των συναδέλφων τους που αποχώρησαν από τον εργοδότη στον οποίο απασχολούνταν, συγκαταλέγεται σε αυτούς που είχαν καλή επίδοση στην εργασία τους. Αντίστοιχα, το ποσοστό σε άλλες χώρες όπου διαπιστώθηκε αποχώρηση υπαλλήλων με καλές επιδόσεις ήταν: στην Κίνα 75%, στην Ινδία 71%, στην Ελβετία 65% και στη Χιλή 60%.
Σε ποσοστό 61% οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι η καριέρα τους πλέον απαιτεί καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση σε σχέση με το παρελθόν, ενώ το 68% των εργαζομένων πιστεύει ότι οι απαιτήσεις για την τρέχουσα θέση εργασίας τους έχουν αυξηθεί τους τελευταίους δώδεκα (12) μήνες, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια αντίστοιχη παροχή ως αντάλλαγμα.
Μόλις το 34% των ερωτηθέντων θα ήταν θετικοί στο ενδεχόμενο να εργαστούν για επιπλέον 2 χρόνια μετά την κάλυψη του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση και χωρίς να λάβουν κάποια αύξηση στις απολαβές τους. Ωστόσο, το 51% δήλωσε ότι θα το έκανε μόνο εφόσον θα υπήρχε κάποιο κίνητρο για αύξηση των απολαβών τουλάχιστον κατά 5%.
Λίστα με μεγαλο-οφειλέτες
Τη δημοσιοποίηση μέχρι το τέλος του μήνα λίστας με τα ονόματα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ προβλέπει υπουργική απόφαση που είναι έτοιμη στο υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να υπογραφεί από τον νέο αναπληρωτή υπουργό Παντελή Οικονόμου. Η προετοιμασία της απόφασης που βασίζεται στον τελευταίο φορολογικό νόμο έχει ήδη γίνει από τον απερχόμενο υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά.
Επίσης, άλλη απόφαση που πρόκειται να εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών το επόμενο διάστημα – και η οποία επίσης βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών – προβλέπει τον έλεγχο των φορολογουμένων που «έβγαλαν» την τελευταία διετία καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού. Το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να ζητήσει από τις τράπεζες να του αποστείλουν στοιχεία με τα εμβάσματα των χρημάτων που διοχετεύτηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού από Έλληνες πολίτες. Με βάση τα στοιχεία αυτά, θα προχωρήσει στη συνέχεια σε ελέγχους «πόθεν έσχες» για να διαπιστώσει αν τα ποσά των καταθέσεων που μετακινήθηκαν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην εφορία οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι τα τελευταία χρόνια. Στην περίπτωση που δεν δικαιολογούνται, θα καταβληθεί ο φόρος επί της διαφοράς και θα επιβληθούν πρόστιμα για υποβολή ανακριβών δηλώσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.