• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

    SOS σε παιδιατρικό συνέδριο στα Χανιά για τα κινητά τηλέφωνα και τις οθόνες των Η/Υ

    Σήμα κινδύνου από την αλόγιστη χρήση νέων τεχνολογιών όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές από τα παιδιά, στέλνουν προς τους γονείς και όχι μόνο, ειδικοί που συμμετείχαν στην 14η παιδιατρική διημερίδα που διοργάνωσε σε ξενοδοχείο των Χανίων ο σύλλογος παιδιάτρων ιδιωτικού τομέα Κρήτης.

    Σε ότι αφορά στα κινητά τηλέφωνα τονίστηκε πως αποδεδειγμένα πλέον έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις που σχετίζονται με καρκίνους και ασθένειες του εγκεφάλου.

    "Στους εφήβους το 98% των παιιδών έχουν κινητό τηλέφωνο. Στα μικρότερα παιδιά του δημοτικού σχολείου, τα ποσοστά είναι λίγο μικρότερα αλλά σχεδόν κάθε παιδία έχει πλέον ένα κινητό τηλέφωνο" είπε ο παιδίατρος και αναπλ.καθηγητής παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Κωνσταντίνος Τσουμάκας.

    Ειδικά για τις επιπτώσεις στα παιδιά ανέφερε πως σύμφωνα με έρευνες και στην Ελλάδα η αλόγιστη χρήση του κινητού τηλεφώνου "έχει συνδυαστεί με την παιδική λευχαιμία. Με το ακουστικά νευρίνωμα. Με εξελίξεις διαφόρων καρκινικών όγκων. Ακόμη και με δυσπλασίες που δημιουργούνται απο διαταραχή στο γενετικό υλικό των χρηστών. Και αυτά εκτός των υπολοίπων γνωστών, όπως το ότι επηρεάζει τον εγκέφαλο, προκαλεί κεφαλαλγίες, διαταραχή στην μνήμη , διαταραχές στην ακοή και άλλα..."

    Όπως είναι γνωστό οι κίνδυνοι αυτοί προέρχονται από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από την συσκευή του κινητού τηλεφώνου και, ο κ.Τσουμάκας τονίζει πως ο μόνος τρόπος προστασίας είναι η χρήση συσκευών, όπως Bluetooth και Handsfree η χρήση του κινητού έως ένα λεπτό κάθε φορά. Σύμφωνα όμως με τον κ.Τσουμάκα και με δεδομένο το ότι τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις συσκευές είναι σφάλμα των γονιών να χορηγούν κινητά τηλέφωνα στα μικρά παιδιά που πηγαίνουν ακόμη στο δημοτικό σχολείο.

    "Είναι το μεγαλύτερο σφάλμα. Αντί να αγοράσουν αρκουδάκι να αγοράζουν κινητό τηλέφωνο και τις περισσότερες φορές χωρίς να το ζητάει το παιδί" ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ.Τσουμάκα.

    Τα παιδιά, οι οθόνες των Η/Υ και η κοπιωπία

    Όμως ραγδαία είναι η αύξηση και των οφθαλμολογικών παθήσεων στα παιδιά από την πολύωρη καθήλωση μπροστά στις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Όπως επισημαίνει η παιδοοφθαλμόγος και καθηγήτρια οφθαλμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καΑγγελική Δούδου Κακαβούτη "οι επιπτώσεις είναι πολλές και μακροπρόθεσμα κάνουν την ζωή των παιδιών πάρα πολύ δύσκολη για όταν θα γίνουν ενήλικες. Διότι τα παιδιά παθαίνουν το σύνδρομο της λεγόμενης κοπιωπίας. Δηλαδή έχουν συνεχώς πονοκέφαλο, βλέπουν θαμπά, βλέπουν διπλά, πονούν τ αμάτια τους, έχουν έντονη ξηροφθαλμία και αποκτούν όλη την συμπτωματολογία της ανεπάρκειας σύγκλισης. Τα μάτια τους στους κοντινούς στόχους δεν συγκλίνουν σωστά".

    Οι οφθαλμολογικές παθήσεις απο την χρήση των ηλεκτρονικών οθονών αυξάνονται διαρκώς κάτι που αναμένεται να πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς "εαν τα παιδιά χρησιμοποιούν τις οθόνες πάνω απο τέσσερεις ώρες την ημέρα αποκτούν σοβαρά προβλήματα και εαν αυτό επαναλαμβάνεται κάθε μέρα, με τις εβδομάδες, τους μήνες, τα χρόνια, τα προβλήματα μονιμοποιούνται και κάποια στιγμή δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οθόνες, ούτε καν να δουν τηλεόραση ή να διαβάσουν γιατί θα τα βλέπουν διπλα" 

    Μάλιστα η κα Κακαβούτη τονίζει πως ειδικά τα μικρά ηλεκτρονικά παιχνίδια που είναι προσφιλή στα παιδιά θα πρέπει να θεωρούνται τελείως απαγορευτικά.

    "Τα παιχνίδια με μικρές οθόνες και οι οθόνες των κινητών τηλεφώνων είναι τρομακτικά επικίνδυνα για τα παιδιά. Γιατί αναγκάζονται τα μάτια να είναι διαρκώς ανοιχτά , χωρίς ούτε καν να βλεφαρίζουν, για πάρα πολύ ώρα. Αυτό προκαλεί ξηροφθαλμία, συμπτωματική ανεπάρκεια σύγκλισης και όλη την συμπτωματολογία της κοπιωπίας. Πρέπει να απαγορευτούν" τονίζει η καθηγήτρια οφθαλμολογίας του ΑΠΘ.



    ΠΗΓΗ: flashnews.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ