• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

    Και Τώρα το 2ο Πακέτο Προαπαιτούμενων – Απαιτούν αίμα, δίνουν εμπιστοσύνη!

    Ασφυκτικό πλαίσιο εφαρμογής στα προαπαιτούμενα θέτουν οι δανειστές για την αποκατάσταση των σχέσεων με τη χώρα. Ζητούν άμεσα επώδυνες παρεμβάσεις σε συντάξεις, Tαμεία, ΕΚΑΣ, φοροαπαλλαγές και απελευθέρωση απολύσεων!
    Προτού καν στεγνώσει το μελάνι του πολυνομοσχεδίου με το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, τα οποία θα επιτρέψουν την εκταμίευση της εκκρεμούς δανειακής υποδόσης των 2 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μάχη για τον καθορισμό των επώδυνων παρεμβάσεων που θα ενταχθούν στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων και θα πρέπει να νομοθετηθούν έως το τέλος Οκτωβρίου.
    Η εφαρμογή της δεύτερης ομάδας προαπαιτούμενων θα οδηγήσει στην αποδέσμευση της τελευταίας εκκρεμούς υποδόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ. Το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι πως, παρότι το ποσό είναι μικρό, ο βαθμός δυσκολίας που θα χαρακτηρίζει τα συνοδευτικά μέτρα θα είναι μεγάλος.
    Τα τεχνικά κλιμάκια των Ευρωπαίων πιστωτών μας εργάζονται πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες για να εξειδικευτεί το δεύτερο σετ προαπαιτούμενων σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές. Η τελική λίστα με τα μέτρα θα διαμορφωθεί από το Euro Working Group (EWG), δηλαδή τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που αναμένεται να συνεδριάσουν την Τετάρτη. Στην ίδια συνεδρίαση εκτιμάται ότι θα πιστοποιηθεί η εκπλήρωση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων και έτσι θα «ξεκλειδώσουν» τα προαναφερθέντα 2 δισ. ευρώ.
    Οι δανειστές μας εμμένουν σε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα και βλέπουν την άμεση εφαρμογή επώδυνων παρεμβάσεων ως βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική πλευρά. Στο πλαίσιο αυτό ασκούν πιέσεις ώστε να συμπεριληφθούν στο δεύτερο πακέτο νέες παρεμβάσεις στις τράπεζες, όπως μέτρα για τα «κόκκινα» δάνεια και τις αλλαγές στις διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η σταδιακή κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους αγρότες, το ξήλωμα κοινωνικών πόρων που δημιουργεί νέα «τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία, η υιοθέτηση προτάσεων του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση επαγγελμάτων, η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων του 2012, το 5ευρο στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων κ.ά.
    Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έθεσαν στην τελευταία συνεδρίασή τους στις 5 Οκτωβρίου ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τη χώρα μας. Μετά την υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων ως τα μέσα Οκτωβρίου αποφασίστηκε ότι έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί και το δεύτερο πακέτο. Το Eurogroup δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, όμως έστειλε σαφές μήνυμα ότι το δεύτερο σετ μέτρων θα είναι πιο απαιτητικό από το πρώτο.
    Ασφαλιστικό
    Αλλωστε το χρονοδιάγραμμα με τα μέτρα του τρίτου Μνημονίου ανοίγει πολλά ακανθώδη ζητήματα τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, με κυριότερα το Ασφαλιστικό και τις τράπεζες. Ως προς το πρώτο, μνημονιακή υποχρέωση που θα πρέπει να εκπληρωθεί έως τις 15 Νοεμβρίου είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου για το νέο Ασφαλιστικό, που θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε χαμηλότερες συντάξεις για όλους όσοι συνταξιοδοτούνται αλλά και σε νέες περικοπές για τους ήδη συνταξιούχους με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης που ξεπερνά τα 1.000 ευρώ μηνιαίως. Το πιθανότερο είναι, όμως, ότι το Ασφαλιστικό θα αποτελέσει μέρος της πρώτης αξιολόγησης από τους ελεγκτές του κουαρτέτου των δανειστών μας και στα προαπαιτούμενα θα συμπεριληφθούν μόνο ορισμένες επιμέρους παρεμβάσεις.
    Τι πρέπει να ψηφίσει η Βουλή χωρίς αναβολή!
    Ως «φαβορί» για να ενταχθούν στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων εμφανίζονται τα ακόλουθα μέτρα:
    Δημοσιονομικά: Κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016-2019, το οποίο θα πρέπει να συμπεριλάβει μέτρα ύψους τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ, και προσδιορισμός διαρθρωτικών μέτρων που θα αποφέρουν πρόσθετα έσοδα ύψους 0,75% του ΑΕΠ το 2017 και 0,25% του ΑΕΠ το 2018. Η επιμονή των τεχνοκρατών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για συνολική μαύρη τρύπα 3,9 δισ. ευρώ την περίοδο 2015-2018 καθιστά ακόμα πιο δύσκολη τη σύνταξη του ΜΠΔΣ.
    Τράπεζες: Αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, με αυστηροποίηση των προϋποθέσεων προστασίας, διαμόρφωση του πλαισίου για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και υλοποίηση της μνημονιακής υποχρεώσης για «εξέταση της αναγκαιότητας λήψης νέων μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της διοίκησης των τραπεζών με βάση τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές».
    Φορολογία: Σταδιακή κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους αγρότες, μέτρα για την προώθηση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών, τροποποίηση και εφαρμογή νομικού πλαισίου για τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων, εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων ύψους 20.000.000 ευρώ για να αποφευχθεί το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.
    Ασφαλιστικό: Εναρξη της σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ από τον Μάρτιο του 2016, αρχής γενομένης από το ανώτερο 20% των δικαιούχων, εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ που ακυρώνει τις μειώσεις συντάξεων του 2012 και για την οποία θα απαιτηθούν πάνω από 2 δισ. ευρώ, νέος γύρος κατάργησης κοινωνικών πόρων, που οδηγεί σε μείωση παροχών ή αύξηση εισφορών των ασφαλιστικών ταμείων.
    Εργασιακά: Διαβούλευση για την επανεξέταση των ομαδικών απολύσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
    Δημόσιο: Μεταρρύθμιση του Ενιαίου Μισθολογίου με ισχύ από 1/1/2016.
    Ανοιγμα επαγγελμάτων: Υιοθέτηση των προτάσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για αρτοποιεία, φαρμακεία κ.λπ.
    Αποκρατικοποιήσεις: Προώθηση της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν προταθεί εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμα μέτρα, και ανακοίνωση τελικών δεσμευτικών ημερομηνιών για τις αποκρατικοποιήσεις ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
    «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ