• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

    Οι κίνδυνοι από την παραίτηση των βουλευτών


    (Ανανεωμένο) Αν οι βουλευτές της ΝΔ παραιτηθούν τώρα , αυτό σημαίνει ότι θα μπουν στην Βουλή οι αντικαταστάτες τους. Πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία θα καταστεί στην συνέχεια ανεξέλικτη.
    Κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει αυτή την στιγμή  ότι επιλαχόντες που πρόσκεινται στην Ντόρα δεν θα μπουν στην Βουλή και έτσι η παραίτηση των βουλευτών να οδηγήσει στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
    Από την άλλη μεριά ανοίγει έτσι ο ασκός του Αιόλου για την μετέπειτα πολιτική πορεία του τόπου. Δηλαδή, η κάθε αντιπολίτευση θα εκβιάζει το κυβερνών κόμμα με παραίτηση των βουλευτών του και θα οδηγεί τη χώρα όποτε εκείνο θέλει τις εκλογές και όχι όπως προβλέπεται θεσμικά από το Σύνταγμα.
    Έπειτα με τις παραιτήσεις μπαχαλοποιείται το κόμμα του οποίου παραιτούνται οι βουλευτές. Και αυτό διότι κανείς δεν διασφαλίζει ότι θα παραιτηθούν και όλοι οι επιλαχόντες βουλευτές στη συνέχεια. Αν δηλαδή κάποιος επιλαχόντας θέλει να ορκιστεί βουλευτής τι γίνεται; Σύμφωνα με τον κανονισμό μπορεί να καταλάβει τη θέση του προκατόχου του. Άρα θα εκπροσωπείται τυπικά το κόμμα στη Βουλή, αφού ο επιλαχών βουλευτής έχει ήδη εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του κόμματος στις τελευταίες εκλογές.
    Σκεφτείτε και το εξής: Αν παραιτηθούν όλοι οι βουλευτές ενός κόμματος ακόμα και οι επιλαχόντες, τότε διεξάγεται επαναληπτική ψηφοφορία ΜΟΝΟ για τις κενές έδρες στις εκλογικές περιφέρειες. Το θέμα είναι τότε τι κάνει το κυβερνών κόμμα. Όπως συνέβη το 1990 με την κενή έδρα του Δ. Τσοβόλα (την έχασε στο Ειδικό Δικαστήριο), η ΝΔ δήλωσε ότι αυτή η έδρα ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και δεν πρόκειται εκείνη να μετάσχει στις εκλογές. Τότε, θυμίζουμε, στις εκλογές στη Β Αθηνών για την έδρα «Τσοβόλα» το ΠΑΣΟΚ κατέβασε τον Γ. Αλ. Μαγκάκη ο οποίος και κέρδισε. Όμως, τότε είχε διεκδικήσει τις εκλογές και ο Βασίλης Λεβέντης.
    Αυτό είναι το τρίτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό. Αν δηλαδή παραιτηθούν οι βουλευτές του κόμματος που θα το αποφασίσει να το κάνει και τις έδρες τους διεκδικήσουν άσχετοι και μικρά κόμματα που μετείχαν στις τελευταίες εκλογές. Φαντάζεστε τότε λοιπόν τι βουλή θα προκύψει…
    Απαιτείται ψυχραιμία δηλαδή , υπολογισμός και μελέτη κάθε κίνησης αυτές τις δραματικές στιγμές

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ