• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

    Βρέθηκαν “κατοικήσιμους πλανήτες”


    Το τηλεσκόπιο "Κέπλερ" ανακάλυψε 54 εξωπλανήτες που μπορεί να φιλοξενούν ζωή και οι πέντε έχουν μέγεθος σαν τη Γη
    Μια σπουδαία ανακάλυψη έκανε το διαστημικό τηλεσκόπιο "Κέπλερ" της NASΑ, καθώς ανακάλυψε περισσότερους από 1.200 πιθανούς εξωπλανήτες, από τους οποίους οι 54 βρίσκονται στη λεγόμενη "κατοικήσιμη ζώνη" και είναι ικανές να φιλοξενούν κάποια μορφή ζωής.
    Αξίζει να σημειωθεί πως πέντε από αυτούς τους εξωπλανήτες έχουν το μέγεθος περίπου της Γης.
    Φυσικά, αυτές οι ανακαλύψεις θα πρέπει να μελετηθούν εκ’ νέου και να επιβεβαιωθούν με επίγεια τηλεσκόπια αλλά και άλλους τρόπους μέσα στους επόμενους μήνες.
    Μέσα στα στοιχεία που έδωσε η NASA, το τηλεσκόπιο έχει εντοπίσει 170 ακόμα ηλιακά συστήματα, όπου περισσότεροι από ένας εξωπλανήτης περιφέρονται γύρω από το μητρικό άστρο τους. Πιο συγκεκριμένα 115 άστρα βρέθηκαν να περιτριγυρίζονται από ένα ζεύγος πλανητών, 45 άστρα διαθέτουν τρεις πλανήτες, οκτώ άστρα έχουν σύστημα τεσσάρων πλανητών το καθένα, ένα έχει πέντε και ένα έξι πλανήτες ( το επονομαζόμενο "Κέπλερ"-11).

    Μέχρι σήμερα, το τηλεσκόπιο "Κέπλερ" έχει "δει" συνολικά 68 πιθανούς εξωπλανήτες με μέγεθος σαν τη Γη, 288 περίπου διπλάσιους από τη Γη – οι οπίοι ονομάζονται "σούπερ-Γαίες", 662 μεγαλύτερους με μέγεθος όσο ο Ποσειδώνας και 184 ακόμα πιο μεγάλους, αποδεικνύοντας την εντυπωσιακή ποικιλία που χαρακτηρίζει το σύμπαν.
    Το τηλεσκόπιο "Κέπλερ" έχει στραμμένο και ταυτόχρονα - καρφωμένο το "βλέμμα" του σε ένα σταθερό σημείο που αντιστοιχεί στο ένα τετρακοσιοστό (1/400) του ουρανού, παρατηρώντας περίπου 156.000 άστρα και τα πιθανά πλανητικά συστήματά τους.
    Φυσικά κάτω από αυτούς τους αριθμούς μπορεί κάποιος να καταλάβει τι άλλο μπορεί να μας κρύβει η αστρική μας … γειτονία.
    Με το τηλεσκόπιο να έχει ανακαλύψει μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες παρατηρήσεων, 1.235 υποψήφιους εξωπλανήτες, έχει δημιουργήσει ενθουσιασμό στους αστρονόμους, αλλά και… απελπισία στους επιστήμονες καθώς πλέον ο όγκος δεδομένων για ανάλυση και εξέταση και μελέτη είναι τεράστιος και υπάρχει φόβος, οι υπάρχοντες επιστήμονες να μην επαρκούν!
     

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ