• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

    Στη φυλακή ακόμη και για τις κλήσεις από Δήμους!

    Του Νεκτάριου Β. Νώτη

    Διευρυμένος είναι τελικά ο κατάλογος των περιπτώσεων χρεών προς το Δημόσιο, που μπορεί να οδηγήσουν τον οφειλέτη στη φυλακή. Εκτός από απλήρωτους φόρους, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και πλήθος άλλων περιπτώσεων, κάποιες εκ των οποίων δεν αφορούν στον πυρήνα της φοροδιαφυγής. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

    Στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 αναφέρεται ότι:

    “Όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα τελωνεία χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης.”

    Τι σημαίνει αυτό;

    Από το υπουργείο οικονομικών διευκρινίζουν ότι πρόκειται για περιπτώσεις οργανισμών, οι οποίοι αντλούν τα έσοδά τους μέσα από τις εφορίες – όπως ο οργανισμός εγγείων βελτιώσεων – και ότι σε κάθε περίπτωση τα χρέη πρέπει να έχουν βεβαιωθεί από Δ.Ο.Υ.

    Όμως, έγκυροι νομικοί, τονίζουν στο Capitaltax ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ως επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα νοούνται αυτές, στις οποίες το Δημόσιο έχει παρουσία, εκτός από τις εισηγμένες. Υποστηρίζουν ακόμα ότι από τη διατύπωση του κειμένου δεν είναι ξεκάθαρο ότι ο νόμος αφορά μόνο στα βεβαιωμένα σε εφορίες και τελωνεία χρέη, αλλά σε οποιαδήποτε οφειλή προς αυτούς τους οργανισμούς. Τελικά, εκτός από απλήρωτους φόρους, ποια άλλα χρέη μπορεί να οδηγήσουν τον οφειλέτη στη φυλακή;

    Δεδομένα είναι, όπως και αν ερμηνευθεί η εγκύκλιος, τα χρέη προς οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (δηλαδή, ακόμα και απλήρωτες κλήσεις στάθμευσης από τη δημοτική αστυνομία) και προς ασφαλιστικά ταμεία (λόγω μη καταβληθεισών εισφορών).

    Αν τα χρέη δεν αφορούν μόνο στα βεβαιωμένα σε Δ.Ο.Υ. και τελωνεία, τότε στους οργανισμούς του δημόσιου τομέα υπάγονται και το ΤΕΜΠΜΕ (που έχει δώσει πλήθος δανείων σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και ο οργανισμός εργατικής κατοικίας (με στεγαστικά δάνεια σε χαμηλόμισθους).

    Επειδή, λοιπόν, ουδείς γνωρίζει πώς θα ερμηνεύσει τη συγκεκριμένη διάταξη ο εκάστοτε δικαστής – όταν χρειαστεί -, κρίνεται απολύτως αναγκαία η άμεση παροχή διευκρινίσεων και η αναλυτική και ξεκάθαρη διατύπωση του μέτρου.

    Πέραν αυτού, οι φορολογούμενοι πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή και στο ύψος των οφειλών, οι οποίες οδηγούν στη φυλακή. Το νομοσχέδιο προβλέπει φυλάκιση:

    α) έως ένα έτος, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, που αναφέρεται στην παράγραφο 5, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ΕΥΡΩ,
    β) έξι τουλάχιστον μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ΕΥΡΩ,
    γ) ενός τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ΕΥΡΩ,
    δ) τριών τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ΕΥΡΩ.

    Προσοχή ! Τα ποσά αυτά, όπως αναφέρεται στο άρθρο, αφορούν και σε τόκους ή προσαυξήσεις. Συνεπώς, η αρχική οφειλή μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερη και – με βάση αυτές τις επιβαρύνσεις – να έχει ξεπεράσει τα όρια αυτά.

    nectarios.notis@capital.gr


    Πηγή:www.capital.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ