• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

    Υπόκυψε ο Παπανδρέου στο τουρκικό εκβιασμό; – Αληθεύει πως είπε στο Χριστόφια πως δεν προτίθεται να οριοθετήσει ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου;




    Μια άλλη διάσταση στη διπλωματία των ενεργειακών πόρων που εξελίσσεται φέρνει το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “ΠΑΡΟΝ” που αποκαλύπτει πως ο Πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε με το Κύπριο Πρόεδρο Χριστόφια “σήκωσε τα χέρια” δηλώνοντας πως δεν μπορεί να οριοθετήσει ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου γιατί τον πιέζει η Τουρκία.
    Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα η είδηση αυτή έχει ήδη μεταδοθεί από τη Παρα­σκευή το βράδυ στο τηλεοπτικό σταθμό «Μέγα» της Κύπρου ως απο­κλειστικότητα. Στο δελτίο ειδήσεων ήταν καλεσμένος ο γενικός γραμ­ματέας του ΑΚΕΛ Κυ­πριανού, ο οποίος απόφυγε να αναφερθεί στο θέμα αυτό. Η αποκάλυψη συζητείται σε ραδιοφωνι­κές εκπομπές της Κύπρου, παρότι α­πό Αθήνα και Λευκωσία διαρρέουν πως Χριστόφιας και Παπανδρέου συζήτησαν για το ενεργειακό ζήτημα Ελλάδας – Κύπρου.
    Το δημοσίευμα επίσης αναφέρει:
    “Η Άγκυρα δεν αποδέχεται ότι το Καστελλόριζο διαθέτει ΑΟΖ και εί­ναι προφανές ότι η Ελλάδα επί του παρόντος απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα ή, κατά το ηπιότε­ρο, αναστέλλει την άσκηση τους. Στην Κύπρο υπάρχει απογοήτευση από τη στάση των Αθηνών. Η εκτί­μηση είναι ότι η Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να πει όχι στην Τουρκία, η οποία έχει ήδη ματαιώσει την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ των δυο κρατών. Η Αίγυπτος, προκειμένου να μην έρθει σε αντι­παράθεση με την Τουρκία, γύρισε την πλάτη στην Ελλάδα και η Ελ­λάδα στην Κύπρο, με την Αγκυρα να είναι κερδισμένη, διότι, εάν καθορίσει με σφραγίδα την ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, τότε απομονώνει την Κύ­προ από την Ελλάδα”.
    Και συνεχίζει…
    “Την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Αρχηγών Κρατών και Κυ­βερνήσεων, την Παρασκευή, οι Βρετανοί επιδίωξαν με το γάντι να βολιδοσκοπήσουν κατά πόσο θα ή­ταν δυνατό να αποδεχθεί η Κυ­πριακή Δημοκρατία το «ξεπάγωμα» του κεφαλαίου για την ενέργεια. Η Λευκωσία έχει μπλοκάρει το κεφά­λαιο για την ενέργεια επειδή η Τουρκία παρενοχλεί τα πολιτικά πλοία που διεξάγουν έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου για την εξεύρεση και την εκμετάλλευση υδρογοναν­θράκων. Πάντως εντός της EE υ­πάρχει τάση, λόγω εθνικών συμφε­ρόντων των Γάλλων και των Γερ­μανών, καθώς και άλλων, να ανοί­ξει το κεφάλαιο της ενέργειας, διό­τι ως φαίνεται η Τουρκία πείθει πως μπορεί να αποτελέσει ενερ­γειακή εναλλακτική επιλογή ως προς τη Μόσχα και το Κίεβο”.
    “Ήδη η Κύπρος έχει καθορίσει την ΑΟΖ της με την Αίγυπτο και το Ισ­ραήλ. Μάλιστα, το Ισραήλ, λόγω της αντιπαράθεσης του με την Τουρκία, φλερτάρει συνεχώς με την Κύπρο, εκτός από θέματα ενερ­γείας και για θέματα άμυνας και α­σφάλειας. Με βάση τις μέχρι τώρα έρευνες, τα αποθέματα φυσικού α­ερίου στον βυθό της κυπριακής ΑΟΖ είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και θα μπορούν να τροφο­δοτούν την Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια. Τόσο οι Κύπριοι όσο και οι Ισραηλινοί επενδύουν σε αγωγό α­πό το Ισραήλ στην Κύπρο και από ε­κεί στην Ελλάδα για τη διοχέτευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Αθήνα όμως επί του παρόντος, υπό την τουρκική απειλή, αναστέλλει την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων για την εξεύρεση πε­τρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή του Καστελλόριζου και συ­νεκμετάλλευση με την Κύπρο”.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ