Ο Καλλιτέχνης από τη Θάσο που κέρδισε τον τίτλο του Αθηναίου πολίτη δωρίζοντας το έργο του στους Αθηναίους.
Πατρίδα του Πολύγνωτου ήταν η Θάσος και Πατέρας του, μαζί και δάσκαλος του, ο Αγλαόφων. Εργάστηκε στην Αθήνα, στις Θεσπιές, στις Πλαταιές και στους Δελφούς. Στην Ποικίλη Στοά της
Αθήνας και στη Λέσχη των Κνιδίων στους Δελφούς ζωγράφισε χωρίς αμοιβή και έλαβε αντ, αυτής επιδοκιμαστικά το δικαίωμα του πολίτη στην Αθήνα και τη Δελφική Προξενεία. Ακριβείς χρονολογίες γι' αυτά δεν έχουμε. Στην αρχαιότητα τον θεωρούσαν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους και έναν από τους πρωιμότερους καλλιτέχνες του 5ου αι. π.χ. Ο Θεόφραστος τον έβλεπε όχι μόνο ως τον εφευρέτη της ζωγραφικής, αλλά και τον πρώτο που ανέβασε αυτή την τέχνη σε κλασικό ύψος.
Μεγάλο μέρος της ζωγραφικής του Πολύγνωτου και του άλλου μεγάλου ζωγράφου του Μίκωνα στην Αθήνα βρισκόταν σε κτίρια που ήταν στενά συνδεδεμένα με τον Κίμωνα τον νικητή του Ευρυμέδοντα (γιο του Μιλτιάδη, νικητή του Μαραθώνα) ο οποίος υπήρξε η κυρίαρχη μορφή στην Αθήνα μετά την εξορία του Θεμιστοκλή μέχρι τον δικό του οστρακισμό το 461 π.χ. και επιφανής σε δημόσιες δαπάνες από τα μέσα της δεκαετίας του 470 π.χ.
Ο Πολύγνωτος στην Αθήνα θα πρέπει να έπαιξε σπουδαίο ρόλο κοντά στον Κίμωνα, όπως ο Φειδίας κοντά στον Περικλή. Αναγνώριζε τον Κίμωνα ως τον πάτρωνά του και ήταν ο πρώτος γνωστός καλλιτεχνικός σύμβουλος Αθηναίου πολιτικού. Ο Κίμων γνώριζε καλά το πλεονέκτημα του να περιβάλλεται από φημισμένους καλλιτέχνες, ποιητές και συγγραφείς. Ανάμεσα στα μέλη του κύκλου του τα ονόματα του Πίνδαρου, του Ίωνα από τη Χίο, του Μελάνθιου, του Αρχέλαου, του Φειδία, του Πάναινου και του γενεαλόγου Φερεκύδη μπορεί να συμπεριληφθεί ασφαλώς και το όνομα του Πολύγνωτου. Πιο γνωστή είναι η φιλία του Κίμωνα με το ζωγράφο και αναμφίβολα η επιρροή του πολιτικού βοήθησε τον καλλιτέχνη να λάβει το δικαίωμα του Αθηναίου πολίτη, μια τιμή που δεν δινόταν στους ξένους πολύ συχνά. Είχε διαδοθεί άλλωστε στην αρχαιότητα και η ερωτική του σχέση με την αδελφή του Κιμωνα, Ελπινίκη. Ο Πολύγνωτος ζωγράφισε την Ιλίου Πέρσιν στην Ποικίλη Στοά και στη Λέσχη των Κνιδίων. Τα έργα του Πολύγνωτου δεν σώζονται σήμερα.
Απόσπασμα από το περιοδικό ΙΣΤΟΡΙΑ τέυχος 365 ΣΕΜΤΕΜΒΡΙΟΣ 1998
Ανάρτηση: Λάζος Γ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.