• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

    Το παλιό και το νέο περιτύλιγμα

    Ο τρόπος μελέτης, έρευνας και εξέτασης, των στοιχείων για πράγματα, γεγονότα και καταστάσεις που μας ενδιαφέρουν, δεν μπορεί να είναι ο ίδιος, ούτε και πάντοτε απλός και γρήγορος.


    Το άγχος που επιβάλει η νέα τάξη, αλλά και αυτό που με τον τρόπο της επέβαλε και η παλιά τάξη, έχει σαν σκοπό την πνευματική κόπωση, που έχει σαν αποτέλεσμα το να μην μπορούν οι άνθρωποι να έχουν την όρεξη και την διάθεση για έρευνα.
    Η έμφυτη περιέργεια των ανθρώπων, καλύπτεται από τις έτοιμες απαντήσεις στις δήθεν αναζητήσεις που προωθούνται στις μέρες μας μέσω διαδικτύου και τηλεοράσεως. Έτσι, το κυνήγι ενός ΠΟΚΕΜΟΝ καλύπτει την περιέργεια και την έμφυτη τάση εξερεύνησις του περιβάλλοντος, εκ μέρους των ανθρώπων.
    Το διάβασμα ενός "καλού θεολογικού βιβλίου", καλύπτει την τάση εξερεύνησης του σκοπού ύπαρξης των ανθρώπων, δίνοντας ταυτόχρονα την αίσθηση προσέγγισης του Θεού, χωρίς ουσιαστικά να διαφέρει από το κυνήγι ενός ΠΟΚΕΜΟΝ.
    Η προσέγγιση του θείου, έρχεται με την έρευνα των γραφών που ορίστηκαν για να το εκπροσωπούν, δηλαδή με την έρευνα της Αγίας Γραφής, όσον αφορά εμάς τους Χριστιανούς.
     Η εκκλησία, από τον 4ο αιώνα που όρισε το ποια κείμενα θα ανήκουν στην Αγία Γραφή, με ένα παράλογο φαινομενικά τρόπο, αποτρέπει την έρευνα της Αγίας Γραφής, προτρέποντας την μελέτη της ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ των κειμένων που υποτίθεται είναι θεόπνευστα.
    Αναρωτήθηκε όμως κανείς, γιατί τα κείμενα αυτά, αφού είναι θεόπνευστα και επομένως πάνσοφα έχουν ανάγκη επεξήγησης ;;;;
    Έψαξε ποτέ κανείς να δει αν η επεξήγηση είναι ορθή και λογική, ή απλά προσπαθεί να καλύψει τις ανοησίες που είναι γραμμένες στα δήθεν θεόπνευστα κείμενα;;;;
    Σκέφτηκε ποτέ κανείς γιατί το Άγιο Πνεύμα που φώτισε τους αρχικούς συγγραφείς έπρεπε να ξαναφωτίσει τους μετέπειτα που ερμήνευσαν τις αρχικές γραφές;;;
    Έκανε ποτέ κανείς τον κόπο να δει τι διδάσκουν στους θεολόγους στις θεολογικές σχολές;;;
    Γνωρίζετε ότι οι θεολόγοι δεν διδάσκονται την Αγία Γραφή, αλλά σύγχρονες ερμηνείες των παλιότερων ερμηνειών της;;;;
    Η έρευνα λοιπόν γύρω από το θείο καθοδηγείται και κάνει κύκλους γύρω από αυτό χωρίς να το προσεγγίζει ποτέ. Η σύγχρονη θρησκευτικότητα, σε οδηγεί στην εκκλησία και το θρησκευτικό σου συναίσθημα εκεί καλύπτεται από μία σειρά τυπικών διαδικασιών που σε δένουν με αυτήν σε κάθε φάση της ζωής σου.
    Η εκκλησία θέλει να είναι πάντοτε ο μεσάζοντας ανάμεσα σε εσένα και τον Χριστό, λέγοντας ότι τον εκπροσωπεί, σαν εμπορικός αντιπρόσωπος.
     Έτσι διαφημίζει τις υπηρεσίες της, προβάλλοντας τα αποτελέσματα των υπηρεσιών που προσφέρει. Κάθε της ναός ("υποκατάστημα") είναι γεμάτος με τις εικόνες αυτών που σώθηκαν επειδή την υπάκουαν πιστά και τυφλά.
    Για τους πιο ανήσυχους, έχει και την εξομολόγηση, στην οποία λες στον πνευματικό αυτά που σε βαραίνουν πράγματι, ή σου δίνουν μία λίστα των εκατό και πλέον βασικών αμαρτημάτων την οποία άνετα μπορείς να αναγνώσεις κατά την διάρκεια της εξομολόγησης βγάζοντας από μέσα μερικά από αυτά που δεν έχεις διαπράξει.
    Αν είσαι τυχερός και πέσεις σε πνευματικό που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη σου, τότε έχεις μια κάποια βελτίωση στην καθημερινή σου επαφή με τον κόσμο.
    Αν είσαι ακόμη πιο τυχερός, ο πνευματικός σου θα σου αποκαλύψει ότι πρέπει να προσεύχεσαι, να συνομιλείς δηλαδή εσύ με τον Θεό, οπότε δεν χρειάζεσαι κανέναν ενδιάμεσο.
    Αν όμως δεν είσαι τυχερός, πράγμα που συνήθως συμβαίνει, τότε αισθάνεσαι ότι το μεγαλύτερο όπλο που σου δίνει η εκκλησία έπαθε αφλογιστία και είναι άχρηστο.
    Με όλα αυτά να συμβαίνουν με απελπιστικά αργό ρυθμό, ο χρόνος γύρω μας κυλάει γρήγορα και η δοκιμασία τελειώνει.
    Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η εκκλησία σήμερα, θυμίζει ένα πολυκατάστημα που πουλάει CD και DVD με μεγάλα γιγαντιαία πόστερ της Μadona και της Lady Gaga και άλλων αστέρων του Χόλλυγουντ, μέσα σε τεράστιους χώρους πολυτελείς, φωτισμένους με άπλετο φως.
    Τα μεγάλα αστέρια του θεάματος, όλοι τα βλέπουν και θέλουν να τα μιμηθούν, χωρίς όμως να μπορούν να τα αγγίξουν, αλλά ούτε και να τα φθάσουν και εκεί τελειώνουν όλα.
    Στο πόσο, δηλαδή, καλά θα ήτανε να γίνουμε σαν τον Χρυσόστομο και τον Αθανάσιο και τον Θεοδόσιο και όλους τους άλλους αστέρες της τρισηλίου θεότητος όπως τους ονομάζουν όλους αυτούς που οι άνθρωποι όρισαν σαν αγίους.
    Όλα τα υποδείγματα όμως είναι άπιαστα και απόμακρα, όπως και η Lady Gaga, την οποία πας να δεις σε κάποιο βίντεο στην παρουσίαση του νέου της βίντεο κλιπ σε κάποιο πολυκατάστημα της ODEON στο Λονδίνο ή στην Νέα Υόρκη.
    Την βλέπεις, θα ήθελες να έχεις την χάρη και την δόξα της, αλλά το μόνο που κάνεις είναι να δίνεις χρήματα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για να αισθάνεσαι ότι έχεις κάποια επαφή μαζί της και μόνος του ο καθένας και η κάθε μία, να φαντασιώνεται την επαφή με το άπιαστο.
    Αυτή είναι η πνευματική τροφή της νέας τάξης των πραγμάτων, της Λευκής Αδελφότητας.
    Για κάνετε την σύγκριση με τις μεθόδους της παλιάς τάξης των πραγμάτων, της Μαύρης Αδελφότητας.
    Εκεί, αντί για το πολυκατάστημα της ODEON έχει ένα ναό.
    Αντί για τους προβολείς της πολυεθνικής, έχει τους πολυελαίους.
    Αντί για τις αφίσες και τα videowall έχεις τις τεράστιες αγιογραφίες.
    Αντί για τα διαφημιστικά spot έχεις τα βιβλιαράκια που μοιράζουν δωρεάν στους ναούς.
    Αντί για το fanclub, έχεις τους πιστούς γιαχβεδιστές.
    Αντί για τις τυπικές οδηγίες χρήσης του DVD ή του smartphone, έχεις το τυπικό επαφής με τον ναό.
    Αντί για την υπόσχεση για απελευθέρωση μέσω της αχαλίνωτης μουσικής πανδαισίας, έχεις την υπόσχεση για αιώνια ζωή.
    Και αντί για το ταμείο στην έξοδο, έχεις το παγκάρι στην είσοδο.
    Όλα έχουν τις ίδιες διαδικασίες, το ίδιο τυπικό, αλλά με άλλο περιτύλιγμα.
    Το αποτέλεσμα είναι ένα. Δένεσαι με ένα οργανισμό αυτού του κόσμου, που αποτέλεσμα και ουσία δεν σου δίνει.
    Ο Χριστός, κατάργησε κάθε τυπικότητα και κάθε διαδικασία και απελευθέρωσε τους ανθρώπους από κάθε εξουσία που εκπορεύεται από τον κόσμο αυτό.
    Βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ