• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

    ΗΧΟΥΝ ΤΑ ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ -ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΕΝΩ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΔΙΟΧΕΤΕΥΟΥΝ ΟΠΛΙΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΣΥΡΙΟΥΣ


    Η Τουρκία και οι δυτικοί σύμμαχοί της ετοιμάζονται να μεταφέρουν στη Συρία τους Λίβυους μαχητές, τους οποίους εκπαίδευσαν και εξόπλισαν για να ανατρέψουν τον Καντάφι.
    Περίπου 600 τέτοιοι μαχητές έχουν ήδη καταφτάσει στη Συρία.
    Η εφημερίδα Daily Telegraph αναφέρει πως την Παρασκευή που μας πέρασε διεξήχθησαν μυστικές συναντήσεις  στην Κων/πολη μεταξύ Τούρκων αξιωματούχων  και Σύριων αντιφρονούντων.
    Λέγεται πως εδώ και μήνες υπάρχει μεγάλη λαθραία εισαγωγή όπλων μέσω των συνόρων της Ιορδανίας, και όλα δείχνουν πως η κατάσταση τείνει να εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο. Σήμερα όμως βλέπουμε την κλιμάκωση αυτής της εξέλιξης, με την είσοδο στη χώρα «εθελοντών».
    Η Τουρκία, και η Δύση δείχνουν απεγνωσμένες στη προσπάθειά τους να δημιουργήσουν έναν μύθο γενικευμένης αντίστασης εντός της Συρίας, και οι κινήσεις που έκαναν για να προκαλέσουν κύματα λιποταξίας στον συριακό στρατό έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει.
    Η Μόσχα αντέδρασε, υπονοώντας πως....
    ίσως προμηθεύσει με όπλα το συριακό καθεστώς. Αποκάλεσε δε το εμπάργκο όπλων στην Συρία ως «άδικο» μέτρο.
    Παράλληλα, η Μόσχα ανακοίνωσε πως θα αποστείλει ναυτική δύναμη στη συριακή ναυτική βάση Tartus της ανατολικής Μεσογείου, κοντά στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας.
    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrov κατήγγειλε τις ξένες παρεμβάσεις στη Συρία, χωρίς όμως να κατονομάσει την Τουρκία, την Ιορδανία, κ.ά.
    Η κρίση εξελίσσεται. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Biden θα επισκεφτεί την Άγκυρα αύριο και μεθαύριο. Αυτό αποτελεί ένδειξη πως οι ΗΠΑ δίνουν στη Τουρκία το ο.κ. να επέμβει στη Συρία.
    Ο βασιλιάς της Ιορδανίας επισκέφτηκε το Ισραήλ. Ο βασιλιάς αποτελεί τον δίαυλο μεταξύ Σ. Αραβίας και Ισραήλ, και παράλληλα αποτελεί τον κύριο σύμμαχος στη περιοχή, των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης.
    Η Τουρκία έχει ξεθαρρέψει τελευταία, και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στο συριακό ζήτημα. Ο υπουργός Εξωτερικών Davitoglou άφησε να εννοηθεί πως η χώρα του είναι έτοιμη να εισβάλλει, εφόσον πρώτα πάρει την έγκριση της Δύσης. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, και των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου.
    Η ημερομηνία κατά την οποία έκανε τις δηλώσεις του ο Davitoglou (29/11), θα ξεχωρίζει στο εξής, εφόσον θα συμβολίζει την διάρρηξη της επίσημης πολιτικής της  σύγχρονης Τουρκίας με τις αρχές που έθεσε ο ιδρυτής της Kemal Ataturk, ο οποίος είχε δεσμευτεί να μην επιτρέψει τη χώρα του να αναμιγνύεται στα εσωτερικά του μουσουλμανικού κόσμου, αλλά να συγκεντρωθεί στον εκσυγχρονισμό της και μόνο.
    Προφανώς, η σημερινή ισλαμική κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι ήδη αρκετά σύγχρονη, και μπορεί να ασχοληθεί και πάλι με το οθωμανικό της παρελθόν.
    Αν ένας τουρκικός στρατός κινηθεί προς τη Συρία, θα πρόκειται για μια ιστορική καμπή. Πέρασε ένας ολόκληρος αιώνας από τότε που η αραβική εξέγερση έδιωξε τους Τούρκους από τη Μέση Ανατολή. Η τότε εξέγερση σχεδιάστηκε από την Βρετανία. Σήμερα, αν και αδύναμη, η Βρετανία συνεχίζει να διαδραματίζει παρόμοιο ρόλο, μόνο που αυτή τη φορά ενθαρρύνει τη Τουρκία να επιστρέψει στη Μ. Ανατολή!
    Πριν από 100 χρόνια, οι Άγγλοι έστρεψαν επιτυχώς τους Άραβες εναντίον των Τούρκων. Σήμερα οι Τούρκοι τα βρήκαν με κάποιους Άραβες, που έχουν διαφορές με κάποιους άλλους.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ