• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

    Οι φωτογραφίες του 2011 που έγραψαν Ιστορία


    Όλη η χρονιά μέσα από 50 καρέ

    Ο σεισμός της Ιαπωνίας και όσα αυτός προκάλεσε, η Αραβική Άνοιξη, ο θάνατος του Καντάφι και του Μπιν Λάντεν, το κίνημα των Αγανακτισμένων… Είναι μόνο ορισμένα από τα σημαντικότερα γεγονότα , που σημάδεψαν το 2011.

    Οι στιγμές αυτές, με περισσότερο ή λιγότερο γλαφυρό τρόπο, αποτυπώθηκαν σε εκατομμύρια εικόνες από φωτορεπόρτερ αλλά και ερασιτέχνες φωτογράφους. Ορισμένοι από τους φωτορεπόρτερ, όπως ο Chris Hondros – φωτογραφία του οποίου υπάρχει παρακάτω- έχασαν τη ζωή τους καθώς βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα» ώστε να καλύψουν τα σημαντικά γεγονότα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη.

    Οι 50 επιλεγμένες φωτογραφίες που ακολουθούν, εντυπωσιάζουν με την παραστατικότητα που κατάφεραν να «παγιδεύσουν» και να περιγράψουν ένα συμβάν με ένα και μόνο «κλικ». Ακόμη, αποτελούν ένα είδος ανασκόπησης ορισμένων από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που σε λίγες ημέρες, παραχωρεί τη θέση της στο 2012.



    Ο εικονιζόμενος στα αριστερά, πρόεδρος της Τυνησίας, Ζιν ελ Αμπεντίν Μπεν Αλί, επισκέπτεται σε νοσοκομείο τον Μοχάμεντ Μπουαζίζι, ο οποίος είχε αυτοπυρποληθεί μετά την κατάσχεση από την αστυνομία, των φρούτων και λαχανικών που πωλούσε χωρίς άδεια. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στις 28 Δεκεμβρίου του 2010 και η τραγική ιστορία του άντρα που τελικά απεβίωσε, πυροδότησε την λαϊκή οργή που εκδηλώθηκε και ανοιχτά στα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης.



    Διαδηλωτής στέκεται μπροστά σε ένα οδόφραγμα κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών στο Κάιρο, στις 28 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων τις ημέρες εκείνες, με αίτημα την απομάκρυνση του προέδρου Μουμπάρακ από την εξουσία, σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων.



    Ο μοτοσικλετιστής Juan Pedrero Garcia διαγωνίζεται στον αγώνα μηχανοκίνητων οχημάτων Ράλι Ντακάρ. Στις 7 Ιανουαρίου, διανύει την απόσταση μεταξύ των δύο πόλεων της Χιλής, Iquique και Arica.



    Δύο νεαροί στέκονται στα ερείπια ενός κτιρίου που ισοπεδώθηκε από τον φονικό σεισμό που χτύπησε την Αϊτή το 2010. Η εικόνα λήφθηκε στις 9 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το σεισμό που έπληξε τη χώρα αφήνοντας πίσω του 250.000 νεκρούς.



    Η φωτογραφία λαμβάνεται λίγες στιγμές πριν ο άντρας στα αριστερά τραβήξει τη σκανδάλη, δολοφονώντας τον φιλιππινέζο πολιτικό Reynaldo Dagsa. Ο άτυχος άντρας φωτογράφιζε την οικογένεια του, την πρωτοχρονιά του 2011.



    Στις 22 Φεβρουαρίου σεισμός 6,3 ρίχτερ χτυπά τη Νέα Ζηλανδία. Πλήθος κτιρίων κατεδαφίζονται και δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, από τη σφοδρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα. Στην παραπάνω φωτογραφία, φαίνεται η μία πλευρά και ο θόλος της καθολικής εκκλησίας που έχουν καταρρεύσει καταπλακώνοντας ένα αυτοκίνητο.



    Η κατασκευή του διαστημικού εξερευνητικού οχήματος της NASA, με την ονομασία Curiosity, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Στις 26 Νοεμβρίου ξεκίνησε το ταξίδι του για τον Άρη και προγραμματίζεται να φτάσει στον προορισμό του τον επόμενο Αύγουστο.


      
    Αστυνομικός δέχεται ρίψη μολότοφ, η οποία εκρήγνυται πάνω στο κεφάλι του, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης και συγκρούσεων κουκουλοφόρων και ΜΑΤ, στο Σύνταγμα στις 23 Φεβρουαρίου.



    Υποστηρικτής του αιγύπτιου προέδρου Μουμπάρακ, επιτίθεται κατά των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών που ζητούν την ανατροπή του, σε διαμαρτυρία στην Αίγυπτο, στις 2 Φεβρουαρίου.



    Μεγάλος αριθμός διαδηλωτών συγκεντρώνεται στην πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου με αίτημα την ανατροπή της 30χρονης δικτατορίας του προέδρου Μουμπάρακ.



    Στις 11 Φεβρουαρίου ο Χόσνι Μουμπάρακ, τελικά παραιτείται από πρόεδρος και οι αιγύπτιοι διαδηλωτές πανηγυρίζουν στην πλατεία Ταχρίρ για το τέλος της πολυετούς δικτατορίας που είχε επιβάλει.



    Οχήματα που άνηκαν στους υποστηρικτές του Καντάφι, ανατινάζονται έπειτα από εναέριο βομβαρδισμό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στις 20 Μαρτίου.



    Ο φωτορεπόρτερ Chris Hondros του φωτογραφικού πρακτορείου Getty Images στέκεται μπροστά σε ένα φλεγόμενο κτίριο στη Μισράτα, καθώς κάλυπτε τα γεγονότα της εξέγερσης της Λιβύης. Δύο ημέρες αργότερα, έχασε τη ζωή του από επίθεση καθεστωτικών δυνάμεων.



    Κύμα πλησιάζει την ιαπωνική πόλη Miyako μετά τον καταστροφικό σεισμό των 9 ρίχτερ που χτύπησε τη χώρα στις 11 Μαρτίου.



    Τσουνάμι πλήττει τις ιαπωνικές ακτές στις 11 Μαρτίου.



    Ο ρεπόρτερ Toya Chiba παρασέρνεται από το τσουνάμι που χτύπησε τις ακτές της Ιαπωνίας.



    Σπίτια της ιαπωνικής πόλης Natori παρασέρνονται στον ωκεανό.



    Κοντέινερ με εμπορεύματα έχουν σκορπιστεί στη Σεντάι μετά το τσουνάμι.



    Μία γυναίκα κάθεται ανάμεσα στα συντρίμμια της πόλης Νατόρι, στις 13 Μαρτίου, δύο ημέρες μετά το σεισμό και το τσουνάμι που την ισοπέδωσαν.



    Η φωτογραφία λήφθηκε στις 13 Μαρτίου από σωστικά συνεργεία που αναζητούσαν επιζώντες στα παράλια της πόλης Σεντάι. Απεικονίζει ένα σπίτι να έχει παρασυρθεί στον Ειρηνικό ωκεανό.



    Δύο Ιάπωνες περισυλλέγουν ένα ψάρι από ένα πλημμυρισμένο ορυζώνα στη Σεντάι, στις 22 Μαρτίου. Το ζώο ξεβράστηκε εκεί από τα τεράστια κύματα που είχαν πλήξει την περιοχή.



    Ένα μικρό αγόρι που επέζησε από το σεισμό και το τσουνάμι, παίζει με το ψεύτικο αυτοκινητάκι του, ενώ στο φόντο δεσπόζει ένα αυτοκίνητο που παρασύρθηκε από τα κύματα.



    Το σκυλί της φωτογραφίας έγινε διάσημο, όταν την 1η Απριλίου, μέλη της ιαπωνικής ακτοφυλακής το εντόπισαν και το περισυνέλεξαν από τον ωκεανό. Είχε επιβιώσει για πολλές ημέρες πάνω στη σκεπή ενός σπιτιού που είχε παρασυρθεί από το τσουνάμι.



    Κάτοικοι της πόλης Kesennuma, κάνουν ένα θερμόλουτρο με φόντο τα συντρίμμια.



    Αντικαθεστωτικοί διαμαρτυρόμενοι στην Υεμένη, φωτογραφίζουν τα χέρια τους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, στις 4 Απριλίου. Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, σκοτώνοντας τουλάχιστον 6 και τραυματίζοντας πάνω από 30. Στα χέρια τους, έχουν γράψει: «Το αίμα μας για τη χώρα μας», «Νίκη, Φύγε ή πεθαίνουμε, δολοφόνε».



    Ο γάμος του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον στις 29 Απριλίου, τράβηξε την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ, ενώ μεταδόθηκε ζωντανά σε πολλές χώρες. Το νεόνυμφο ζευγάρι φαίνεται να φιλιέται στο μπαλκόνι του Μπακινχαμ, αν και η 3χρονη Grace van Cutsem στα αριστερά, κάθε άλλο παρά μοιάζει να απολαμβάνει το γεγονός!



    Σε συντρίμμια μετέτρεψε πολυκατάστημα της Νότιας Καρολίνα, ο τυφώνας που έπληξε την περιοχή στις 16 Απριλίου.



    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη ενημερώνονται για την πορεία των επιχειρήσεων εντοπισμού του Οσάμα Μπιν Λάντεν, την 1η Μαΐου.



    Με την επίσημη ανακοίνωση του θανάτου του Λάντεν από τον Μπάρακ Ομπάμα, πλήθος αμερικανών πολιτών συγκεντρώνεται έξω από το Λευκό Οίκο πανηγυρίζοντας.



    Η φωτογραφία που λήφθηκε από έναν ντόπιο κάτοικο του Πακιστάν, απεικονίζει τα συντρίμμια ενός ελικοπτέρου που συνετριβή κοντά στο στρατόπεδο όπου σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε έπειτα από συμπλοκές με τις αμερικανικές δυνάμεις. Το συγκεκριμένο ελικόπτερο είχε κατασκευαστεί μυστικά και τα συντρίμμια του παραδόθηκαν στις ΗΠΑ από τις αρχές του Πακιστάν.



    Ένα λίβυος αντικαθεστωτικός καπνίζει καθισμένος δίπλα σε έναν εκτοξευτή πολλαπλών βλημάτων στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, ενώ ξεκινάει η προέλαση στα περίχωρα της Ajdabiya, στις 14 Απριλίου. 



    Μέλη του κινήματος των ισπανών Αγανακτισμένων, συμμετέχουν σε διαμαρτυρία στην Μαδρίτη, στις 17 Μαΐου.



    Χέρια Αγανακτισμένων υψώνονται στην Πλατεία του Ήλιου (Puerta del Sol), στη Μαδρίτη.



    Παλαιστίνιοι επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα Ισραήλ-Συρίας στις 15 Μαΐου.



    Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην Υεμένη ζητούν την παραίτηση του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ σε διαμαρτυρία την 1η Μαΐου. Το πανό που κρατάει ο άντρας γράφει «Η χώρα μου, Αγαπώ τη χώρα μου».



    Στις 22 Ιουλίου, 8 άνθρωποι πεθαίνουν και δεκάδες τραυματίζονται από εκρήξεις στο κέντρο του Όσλο. Τα χειρότερα δεν έχουν γίνει γνωστά ακόμη…



    Δύο ώρες μετά τις εκρήξεις, ο Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, που είχε τοποθετήσει τις βόμβες, φτάνει ένοπλος και φορώντας στολή αστυνομικού, στο νησί της Ουτόγια, οπού διεξάγονταν το συνέδριο της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος. Ανοίγει πυρ και σκοτώνει 69 ανθρώπους.



    Νεαρός κουκουλοφόρος φωτογραφίζεται μπροστά από φλεγόμενο όχημα στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο Λονδίνο και άλλες πόλεις της Αγγλίας, το φετινό Αύγουστο.



    Αντικαθεστωτικοί πατούν πάνω στο κεφάλι αγάλματος του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη στις 28 Αυγούστου.



    Αστυνομικές δυνάμεις γίνονται στόχος των διαδηλωτών που προσπαθούν να πλησιάσουν το προεδρικό μέγαρο της Χιλής, κατά τη δεύτερη μέρα απεργίας στη χώρα, στις 25 Αυγούστου.



    Μέλη του κινήματος «Καταλάβατε την Γουόλ Στριτ» (Occupy Wall Street) συγκεντρώνονται στη Νέα Υόρκη στις 17 Σεπτεμβρίου. 



    Στις 25 Αυγούστου διεξάγεται η τελευταία ταυρομαχία στην Καταλονία μετά την απαγόρευση του εθίμου αυτού, από την τοπική κυβέρνηση. 



    Οι δύο λαμπερές στήλες από τα σημεία που βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι, φωτίζουν τον ουρανό της Νέας Υόρκης, το βράδυ της 10 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.



    Αντικαθεστωτικοί εξαπολύουν πύραυλο κοντά στη Σύρτη της Λιβυής, μία από τις τελευταίες πόλεις που κρατούσαν υπό τον έλεγχο τους δυνάμεις του Καντάφι. 



    Στις 20 Οκτωβρίου, ο Καντάφι πεθαίνει στα χέρια αντικαθεστωτικών. Ωμές εικόνες, παρμένες από ερασιτεχνικό βίντεο, με τον πρώην ισχυρό άνδρα της Λιβύης νεκρό, κάνουν το γύρο του κόσμου.



    Μια ημέρα μετά το θάνατο του ιδρυτή της Apple, Στιβ Τζομπς, ο φοιτητής Jonathan Mak ποζάρει με το σχέδιο που δημιούργησε προς τιμήν του.



    Αστυνομικός ψεκάζει με σπρέι πιπεριού φοιτητές κατά την διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας στην Καλιφόρνια, στις 18 Νοεμβρίου.



    Ο φοιτητής ρομποτικής Gildo Andreoni, αλληλεπιδρά με το χέρι ανθρωποειδούς που κατασκευάστηκε στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια και παρουσιάστηκε στην έκθεση Robotville στις 29 Νοεμβρίου.



    Περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Ταϊλάνδη, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο. Το κεφάλι ενός βούδα φαίνεται να έχει καλυφθεί μερικώς από νερό, σε ναό στην πόλη Ayutthaya, στις 6 Νοεμβρίου.



    Διαδηλωτής στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ετοιμάζεται να εκσφενδονίσει πέτρες κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων την 21η Νοεμβρίου. Οι ταραχές που σημειώθηκαν τις ημέρες εκείνες, είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 35 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. 

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ