• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

    Η σύνοδος κορυφής της Παρασκευής παράγοντας εξελίξεων Σενάρια για μια κοινή ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση

    ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι
    Σχέδια επί σχεδίων επεξεργάζεται ο γάλλο – γερμανικός άξονας  των Σαρκοζί, Μέρκελ για την θεσμοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής οικονομικής κυβέρνησης, που θα εγγυάται στον καλύτερο δυνατό βαθμό την αποφυγή κρίσεων μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ένα μοντέλο κοινής οικονομικής διακυβέρνησης μπορεί να προκύψει από την μετεξέλιξη του Ταμείου Ευρωπαϊκής Σταθερότητας, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι πιο συγκεντρωτικές απόψεις, οι οποίες τίθενται επί τάπητος, εν όψει της συνόδου κορυφής που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Παρασκευή.  

    Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις παραγόντων των Βρυξελλών, η άρνηση της Γερμανίας, αλλά και άλλων κρατών – μελών, για τη δημιουργία ενός τέτοιου θεσμικού οργάνου, φαίνεται να κάμπτονται, καθώς της παραχωρούνται ισχυρά ανταλλάγματα.

    Ένα από αυτά φαίνεται πως θα είναι η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχεία των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς και η συνεργασία για τη δημιουργία μιας πραγματικής οικονομικής διακυβέρνησης, που θα στερεί από τα κράτη μέλη το δικαίωμα εφαρμογής εθνικής οικονομικής πολιτικής σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, μεταφέροντας τις αρμοδιότητες σε ένα υπερεθνικό θεσμικό όργανο, που θα επιτρέπει στην ελεύθερη αγορά να διαδραματίζει περισσότερο ενεργό ρόλο σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας.

    Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος στην πρόσκληση που απέστειλε προς τους ηγέτες των χωρών της Ένωσης την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου αναφέρει μεταξύ άλλων πως «θα πρέπει να υπάρξει μια σαφής πορεία και μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων μέχρι την σύνοδο κορυφής του Μαρτίου».

    Μια ακόμα πρωτοβουλία των ηγετών της Ένωσης είναι η πραγματική αύξηση της δανειοδοτικής ικανότητας του Ταμείου Σταθερότητας στα 440 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς παρ’ όλο που προβλέπεται ήδη στη θεωρία, στην πράξη το Ταμείο δεν μπορεί να εκταμιεύσει περισσότερα από 250 δισεκατομμύρια.

    Οι επικρατούσες απόψεις


    Οι απόψεις που κυριαρχούν για την μετεξέλιξη του μηχανισμού στήριξης σε μια οικονομική διακυβέρνηση, εντοπίζονται σε τρία σκέλη. Πρώτον να επιτραπεί η εξαγορά δημοσίου χρέους από το Ταμείο Σταθερότητας, ή να δανείζει χώρες όπως η Ελλάδα με ρευστό, ώστε να μπορούν να εξαγοράσουν οι ίδιες μέρος του χρέους τους.
    Η πλέον ριζοσπαστική πρόταση που έχει κατατεθεί από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλες, είναι στο να επιτρέπεται από το Ταμείο η εξόφληση του χρέους ορισμένων χωρών ως προληπτικό μέτρο.

    Οι συζητήσεις περιλαμβάνουν πάντως και την ρητή υποχρέωση των χωρών μελών για δημοσιονομική πειθαρχία, συντονισμό των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών, καθώς και του τομέα της ανταγωνιστικότητας.
    Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, που επικαλείται και η εφημερίδα “Le Monde”, η Γερμανία επιθυμεί την τροποποίηση του Συντάγματος αρκετών χωρών ώστε να περιλαμβάνεται ανώτατο όριο στο δημόσιο χρέος. 



    ΠΗΓΗ: http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=103832

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ