Η καταστροφική ξηρασία που έπληξε τα δάση του Αμαζονίου κατά το 2010 έχει κάνει τους «πνεύμονες του κόσμου» να παράγουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι απορροφούν, επιταχύνοντας έτσι επικίνδυνα την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Σύμφωνα με ομάδα Βρετανών και Βραζιλιάνων επιστημόνων, η ξηρασία θα έχει ως αποτέλεσμα την έκλυση περίπου οκτώ δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα από τα «δάση βροχής», ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνη που εκλύουν ετησίως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η αιτία είναι ότι από πολλά από τα δέντρα που απαρτίζουν τα δάση βροχής ξεράθηκαν και πέθαναν.
Μέχρι τώρα τα πυκνά δάση του Αμαζονίου απορροφούσαν το έναν τέταρτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγονταν παγκοσμίως, γεγονός που τα καθιστούσε κρίσιμης σημασίας «τείχος» ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας.«Οι τρέχουσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παίζουν ρώσικη ρουλέτα με τα μεγαλύτερα δάση βροχής του κόσμου», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής, Σάιμον Λούις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.