Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν το Facebook επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση σας ; Μια έρευνα εξηγεί τι επιπτώσεις έχει η χρήση του στην ψυχολογία μας.
Σε μια έρευνα που πραγματοποίησε το 2013 η Maria Konnikova σχετικά με το πως μας επηρεάζει η χρήση του Facebook, εξηγεί ότι οι γνώμες είναι αρκετά διαφορετικές μιας και πρόκειται για ένα ευρύ θέμα που απασχολεί 1.3 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Όπως της είπε και ο ερευνητής Samuel Gosling : ''Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο θέμα περίπλοκο είναι το γεγονός ότι πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το Facebook για διαφορετικούς λόγους''.
Οι επιπτώσεις του Facebook στη ψυχολογία των χρηστών του είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετό κόσμο. Η απάντηση στο αν οι επιπτώσεις είναι αρνητικές ή θετικές είναι διφορούμενη. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η χρήση της γνωστής ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης κάνει τους χρήστες πιο δυστυχισμένους ενώ άλλοι αντίθετα τονίζουν ότι βοηθάει τους ανθρώπους να είναι πιο κοινωνικοί και να δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη.
Για παράδειγμα αν ένα άτομο χρησιμοποιεί το Facebook μόνο για να βλέπει τι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται ώστε να πάει, ενώ ένα άλλο κοιτάει φωτογραφίες της πρώην, είναι προφανές ότι οι επιπτώσεις θα ναι διαφορετικές.
Πάντως αρκετοί από τους ερευνητές θεωρούν, ότι αυτό που έχει εξέχουσα σημασία είναι το πόσο συχνά οι χρήστες του Facebook συγκρίνουν τους εαυτούς τους με άλλους ανθρώπους. Πρόκειται για μια ασυναίσθητη συνήθεια των ανθρώπων που οδηγεί στη δυστυχία.
Η σύγκριση με άλλους χρήστες επηρεάζει αρνητικά
Σε μία έρευνα για το περιοδικό ''Ημερολόγιο της κοινωνικής και κλινικής ψυχολογίας'' από μία ομάδα φοιτητών με επικεφαλής τη Mai-Ly N. Steers του πανεπιστημίου του Χιούστον, έγινε μια προσπάθεια να κατανοηθεί καλύτερα πως συνδέεται το Facebook, η ευτυχία και η κοινωνική σύγκριση.
Συνολικά, έγιναν δύο μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν φοιτητές και παρακολουθούσαν τα καταθλιπτικά συμπτώματα που προκαλεί η χρήση του Facebook. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν είναι ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιούσαν οι φοιτητές το Facebook τόσο περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης παρουσίαζαν. Αυτό που προκαλούσε τα συμπτώματα ήταν πως οι φοιτητές συνήθιζαν να συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους χρήστες .
Το Facebook μας δίνει συνεχώς τη δυνατότητα να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους ανθρώπους. Φωτογραφίες από διακοπές, από μία επιτυχημένη σχέση ή ένα γάμο ακόμα και οι ενημερώσεις για την ανοδική πορεία στην καριέρα κάποιου. Κοιτώντας κανείς όλες αυτές τις πληροφορίες είναι αναπόφευκτο να κάνει μια σύγκριση με το τι έχει πετύχει εκείνος και αρκετά πιθανό να στεναχωρηθεί ή απογοητευτεί.
Διαφωνίες σχετικά με την έρευνα
Όπως σε κάθε έρευνα έτσι και σε αυτή υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την εγκυρότητά της. ''Μπορεί να υπάρχουν και άλλα γεγονότα που προκαλούν αυτά τα συμπτώματα'' ή ''η έρευνα έγινε μόνο σε φοιτητές , επομένως δεν μπορεί να είναι 100% ακριβείς'' είναι μερικά από τα δυνατά επιχειρήματα.
Πρέπει να απογαλακτιστούμε από το Facebook ;
Όσοι χρησιμοποιούν συχνά το Facebook θα πρέπει να ελαττώσουν τη χρήση του ή είναι δυνατή η αποφυγή της κοινωνικής σύγκρισης ;
Η Mai-Ly Steers απάντησε σχετικά με αυτήν την ερώτηση: ''Η κοινωνική σύγκριση γίνεται υποσυνείδητα από τους ανθρώπους. Θα συμβούλευα όσους χρησιμοποιούν αρκετά το Facebook και νιώθουν ότι τους επηρεάζει αρνητικά να επικεντρωθούν στις δικές τους εμπειρίες. Αν δεν μπορούν να το καταφέρουν τότε καλό θα ήταν να το αποχωριστούν''.
Με πληροφορίες από nymag.com
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.