• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 26 Απριλίου 2015

    Ξεπερνούν τους 1.800 οι νεκροί από τον σεισμό – Στο… αίμα η κοιλάδα του Κατμαντού

    Ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού μεγέθους 7,9 Ρίχτερ ο οποίος έπληξε χθες Σάββατο το Νεπάλ αυξήθηκε αλματωδώς στους 1.805 νεκρούς, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών στο Μπανγκλαντές.
    Η κυβέρνηση του Νεπάλ ζήτησε βοήθεια από άλλες χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσει τον καταστροφικό σεισμό, τον χειρότερο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 81 χρόνια.
    Η κυβέρνηση του Νεπάλ κάλεσε άλλες χώρες να αποστείλουν βοήθεια για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τον καταστροφικό σεισμό, το χειρότερο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 81 χρόνια.
    Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών του Νεπάλ, οι τραυματίες που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής είναι 4.718.
    Χιονοστιβάδα «χτυπά» κατασκήνωση στο Έβερερστ
    Δεκαεπτά σοροί έχουν ανασυρθεί από κατασκήνωση στο Έβερεστ που επλήγη από τεράστια χιονοστιβάδα την οποία προκάλεσε ο σεισμός. Πρόκειται για τη χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της ορειβασίας στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.
    Άλλοι 61 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μέρος της κατασκήνωσης επλήγη από τη χιονοστιβάδα, δήλωσε ο Ανγκ Τσερίνγκ Σέρπα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας του Νεπάλ, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
    Νωρίτερα, μια ομάδα έρευνας και διάσωσης του ινδικού στρατού είχε αναφέρει ότι ανέσυρε 18 σορούς από το Έβερεστ.
    Το υπουργείο τουρισμού του Νεπάλ ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τους δέκα από τους θανάτους, αλλά εκπρόσωπός του είπε ότι θεωρεί βέβαιο πως ο απολογισμός θα αυξηθεί.
    Πάντως περίπου 100 άνθρωποι, που βρίσκονταν στις κατασκηνώσεις 1 και 2 του όρους Έβερεστ, πάνω από την κατασκήνωση βάσης, είναι σώοι σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ορειβασίας του Νεπάλ.
    Ο Ανγκ Τσερίνγκ Σέρπα προειδοποίησε πάντως ότι θα είναι δύσκολη η απομάκρυνσή τους από την περιοχή καθώς ο δρόμος της επιστροφής, που οδηγεί στην κατασκήνωση βάσης μέσω της παγόπτωσης του Κούμπου, είναι μπλοκαρισμένος.
    Η χιονοστιβάδα που έπληξε την κατασκήνωση βάσης και την κάλυψε με χιόνι είχε ισχύ δύο διαφορετικών κατολισθήσεων χιονιού από διαφορετικές κορυφές, είπε ο Σέρπα. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 17 πτώματα ενώ 61 ορειβάτες τραυματίστηκαν, πρόσθεσε.
    Το Σάββατο, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, δεν ήταν δυνατόν να φτάσουν ελικόπτερα στην κατασκήνωση βάσης, σε υψόμετρο 5.500 μέτρων, για να παραλάβουν νεκρούς και τραυματίες.
    Ξεναγός του τουριστικού γραφείου Himex Tour, ο Σίντζι Ταμούρα, προειδοποίησε πάντως ότι ο τελικός απολογισμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος γιατί, όπως είπε, «κανείς δεν ξέρει πόσοι μπορεί να είναι οι αγνοούμενοι».
    Καθώς τα τέλη Απριλίου είναι η αρχή της σεζόν για την ανάβαση στο Έβερεστ, εκατοντάδες ορειβάτες βρίσκονταν στην περιοχή για να επιχειρήσουν την αναρρίχηση στην κορυφή του κόσμου.
    Μεταξύ των ορειβατών που έχασαν τη ζωή του είναι και ο Νταν Φρέντινμπεργκ, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Google όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.
    Ο Φρέντινμπεργκ, μαζί με άλλους τρεις εργαζόμενους στη Google, είχαν ξεκινήσει για να κατακτήσουν την ψηλότερη κορυφή του κόσμου. Οι τρεις συνάδελφοί του σώθηκαν, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
    Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα στελέχη της εταιρείας και ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας προσωπικών δεδομένων της Google X, ενός ερευνητικού τμήματος της Google που εδρεύει στο Μάουντεν Βιου. Σύμφωνα με την αδελφή του, ο Φρέντιμπεργκ έχασε τη ζωή του καθώς υπέστη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. «Η ψυχή και το πνεύμα του θα ζουν μαζί μας», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Instagram.
    Ο Φρέντινμπεργκ ήταν έμπειρος ορειβάτης και είχε ξεκινήσει για την κορυφή των Ιμαλαΐων με μια αποστολή που οργάνωσε η εταιρείας Jagged Globe.
    Περισσότεροι από 600 νεκροί στην κοιλάδα του Κατμαντού
    Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε περιοχές της βόρειας Ινδίας, της Κίνας και του Μπαγκλαντές, όπου υπήρξαν επίσης θύματα. Στην περιοχή σημειώθηκαν αρκετοί μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος των οποίων ήταν μεγέθους 6,6 Ρίχτερ.
    Τουλάχιστον 630 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κοιλάδα του Κατμαντού, ενώ περισσότεροι από 300 είναι οι νεκροί στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού.
    Στην Ινδία τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, στο Θιβέτ δύο είναι οι νεκροί, στο Μπαγκλαντές τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του ενώ 50 εργάτες τραυματίστηκαν σε ένα εργοστάσιο στο Σαβάρ, στα προάστια της Ντάκα, πέφτοντας ο ένας πάνω στον άλλο ενώ προσπαθούσαν πανικόβλητοι να σωθούν.
    Πανικόβλητοι οι κάτοικοι του Κατμαντού βγήκαν στους δρόμους τη στιγμή του σεισμού που σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ενώ κτήρια ισοπεδώθηκαν σε κάθε γωνιά της πόλης.
    Δρόμοι έχουν καταστραφεί και ο σεισμός προκάλεσε καταστροφές και στο διεθνές αεροδρόμιο του Κατμαντού που παραμένει κλειστό «για λόγους ασφαλείας».
    Κατέρρευσε ο ιστορικός Πύργος Νταράρα
    Από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου δεν γλίτωσε και ο πύργος Νταράρα ο οποίος κατασκευάστηκε το 1832 και ανοικοδομήθηκε μετά τον σεισμό του 1934. Είχε ύψος 50 μέτρα και ήταν ένα από τα γνωστά μνημεία της πολιτισμικής κληρονομιάς του Κατμαντού.
    Πολλοί ξένοι επισκέπτες και ντόπιοι ανέβαιναν τα 213 σκαλοπάτια του μέχρι την κορυφή του και τον εξώστη που εξασφάλιζε θέα σε ολόκληρη την κοιλάδα του Καμπαντού. Στον πύργο υπήρχε ιερό αφιερωμένο τον θεό Σίβα.
    Η Πλατεία Ντέρμπαρ, το ιστορικό κέντρο του Κατμαντού, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, παρουσιάζει την ίδια εικόνα καταστροφής, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά κτήρια έχουν καταρρεύσει σχηματίζοντας σωρούς τούβλων.
    «Γύρω μου, οι τοίχοι των σπιτιών κατέρρεαν στο δρόμο. Όλες οι οικογένειες βρίσκονται έξω στις αυλές, ο ένας δίπλα στον άλλο, το έργο των συνεργείων διάσωσης συνεχίζεται» μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στο Κατμαντού.
    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποστολή μίας ομάδας διασωστών και την αποδέσμευση ενός πρώτου πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία αρωγής USAID.
    Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται για την εξέλιξη της κατάστασης στο Νεπάλ. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τα σχέδιά τους για την παροχή βοήθειας προς τη χώρα.
    Το Νεπάλ απευθύνει έκκληση για βοήθεια σε όλο τον κόσμο ευελπιστώντας να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του καταστροφικού σεισμού, με πολλούς κατοίκους της χώρας να περνούν τη νύχτα σε πάρκα και πεζοδρόμια, ανάμεσα στα συντρίμμια.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ