Από τη Νίκη Ρωμανού
Το FBI δεν αστειεύεται. Με την πεποίθηση ότι οι κλοπές έργων τέχνης αποτελούν εγκλήματα κατά της ιστορίας, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών της Αμερικής έχει πάρει την υπόθεση στα σοβαρά. 14 μυστικοί πράκτορες σε συνεργασία με τρεις δικηγόρους σε περίπτωση δίωξης ψάχνουν μανιωδώς μοναδικά κομμάτια συνολικής αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στη λίστα με τα top 10 «καταζητούμενα» έργα διαγράφηκε μόλις πριν από λίγους μήνες ο πίνακας του Σεζάν «Το Αγόρι με το Κόκκινο Γιλέκο» (1888), αξίας 91 εκατομμυρίων δολαρίων τον οποίο βούτηξαν από το Ίδρυμα E.G. Buhrle της Ζυρίχης το 2008 και τελικά βρέθηκε τον περασμένο Απρίλιο στη Σερβία.
Ιδού τα υπόλοιπα 9 αριστουργήματα της λίστας του FBI σε περίπτωση που πάρει κάποιο το μάτι σας…
Μουσείο Βαν Γκογκ
Με μια και μόνο σκάλα έκαναν τη δουλειά τους οι δύο κλέφτες που τρύπωσαν από την κορυφή του Μουσείου του Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ τον Δεκέμβριο του 2002 και μέσα λίγα λεπτά δύο πίνακες του θρυλικού ζωγράφου, «Άποψη της παραλίας του Σεβενίνγκεν» (1882) και «Έξοδος από την εκκλησία της Νουενέν» (1884), έκαναν φτερά.
Αρχαιολογικό Μουσείο του Ιράκ
Η πτώση του Σαντάμ Χουσεϊν από την εξουσία το 2003 είχε ως αποτέλεσμα το «πλιάτσικο» δέκα χιλιάδων αντικειμένων ανεκτίμητης αξίας από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ιράκ. Μέχρι σήμερα, το μοναδικό έργο που έχει βρεθεί από τους Αμερικανούς αξιωματούχους είναι το άγαλμα του Ιρακινού βασιλιά Αντεμένα στο τελωνείο της Συρίας.
Μουσείο "Ιζαμπέλα Στιούαρτ Γκάρτνερ"
Η ληστεία… κινηματογραφικών διαστάσεων που σημειώθηκε στις 18 Μαρτίου 1990 στη Βοστώνη θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών. Δύο περιβόητοι κλέφτες μεταμφιεσμένοι σε όργανα της τάξης ξεγέλασαν τους δύο φύλακες του μουσείου και αφού τους φίμωσαν στο υπόγειο, την κοπάνησαν με 13 έργα τέχνης αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων εκ των οποίων η «Καταιγίδα στη θάλασσα της Γαλιλαίας» του Ρέμπραντ, «Chez Tortoni» του Μανέ και η «Συναυλία» του Βερμέερ.
Ορατόριο ντι Σαν Λορέντζο
Σύμφωνα με το FBI, το 1969 δύο κλέφτες μπήκαν «κύριοι» στο Ορατόριο ντι Λορέντζο στο Παλέρμο της Ιταλίας και πήραν σπίτι του το έργο του Καραβάτζο «Nativity with St. Francis and St. Lawrence», γνωστό και ως «The Adoration» («Η Λατρεία»). Πολλοί υπέθεσαν ότι πίσω από την κλοπή των 50 εκατομμυρίων δολαρίων κρύβεται η ιταλική μαφία αλλά οι φήμες δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.
Διαμέρισμα Έρικας Μορίνι
Το 1995, όσο η διάσημη βιολονίστρια Έρικα Μορίνι νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, άγνωστοι μπήκα στο διαμέρισμά της στη Νέα Υόρκη και έκλεψαν ένα από τα ακριβότερα μουσικά όργανα στον κόσμο. Πρόκειται για το γνωστό πλέον Davidoff-Morini Stradivarius, δημιούργημα του Αντόνιο Στραντιβάρι το 1727, αξίας 3,5 εκατομμύριων δολάρια και το οποίο ήταν δώρο από τον πατέρα της άτυχης βιολονίστριας.
Μουσείο Ασμόλιαν
Αυτή την Πρωτοχρονιά οι ιθύνοντες του Μουσείου Ασμόλιαν στην Οξφόρδη θα τη θυμούνται για χρόνια. Λίγα λεπτά προτού μπει η νέα χιλιετία, στις 31 Δεκεμβρίου 1999, με τα βεγγαλικά να κάνουν πάρτι στον ουρανό, «ποντικοί» τρύπωσαν στο μουσείο αφαιρώντας τον πίνακα του Σεζάν «Η θέα του Auvers-sur-Oise» (1879) αξίας 3 εκατομμυρίων λιρών.
Γκαλερί Edenhurst
Θα μπορούσαν να αποτελούν δύο συνηθισμένα ονοματεπώνυμα όμως στο άκουσμα και μόνο «Gertrude Vanderbilt» και «Whitney Murals», οι υπάλληλοι της Γκαλερί Edenhurst στο δυτικό Χόλυγουντ τα βάφουν μαύρα. Αυτές είναι οι ονομασίες των δύο πινάκων, έργα του Αμερικανού ζωγράφου Μάξφιλντ Πάρις που έκαναν φτερά τον Ιούλιο του 2002 και ηα ξάι τους εκτιμάται συνολικά στα 4 εκατομμύρια δολάρια.
Μουσείο Τζακάρα ντο Σέου
Μία από τις καλύτερες μπάζες όλων των εποχών κατάφεραν μέρα μεσημέρι τέσσερις άνδρες στο Μουσείο Τζακάρα ντε Σέου στο Ρίο ντε Τζανέιρο υπό την απειλή όπλου.
Κρατήστε σημειώσεις: «Marine» του Μονέ, «Dance» του Πικάσο, «Luxemburg Garden» του Ματίς και «Two Balconies» Νταλί. Πρωτοκλασάτο και εξαιρετικό το γούστο των επιτήδειων ενώ το FBI τρέμει και μόνο στην ιδέα να υπολογίσει τη συνολική αξία των κλεμμένων πινάκων.
Πινακοθήκη Νέας Νότιας Ουαλίας
Μπορεί ένα πίνακας διαστάσεων μόλις 20 επί 16 εκατοστών να αξίζει ένα εκατομμύριο δολάρια; Μπορεί, αν πρόκειται για την αυτοπροσωπογραφία του Ολλανδού ζωγράφου Φρανς Βαν Μίερις, γνωστή με τίτλο «Ένας Ιππότης» η οποία από το 2007 ανήκει στα κλοπιμαία της Πινακοθήκης της Νότιας Ουαλίας στο Σύδνεϋ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.