• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

    Έρχονται ειδικές οικονομικές ζώνες στην Ελλάδα;



    Η Ελλάδα σχεδιάζει να δημιουργήσει ειδικές οικονομικές ζώνες, για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και τον απεγκλωβισμό της οικονομίας της από την ύφεση, αναφέρει, σε σημερινό δημοσίευμά της, η φλαμανδόφωνη εφημερίδα «Ντε Στάντααρντ» (De Standaard), με τίτλο «Η Ελλάδα θέλει να φτιάξει ειδικές οικονομικές ζώνες». 

    Όπως ειδικότερα σημειώνεται, στις ειδικές αυτές ζώνες θα παρέχονται στους επενδυτές φορολογικές και διοικητικές διευκολύνσεις. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, η Αθήνα έχει ήδη συζητήσει το θέμα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προετοιμάζει το έδαφος προκειμένου να ζητήσει άδεια για την πρωτοβουλία της αυτή. 

    Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, συνεχίζει η εφημερίδα, οι ζώνες αυτές θα τονώσουν την πραγματική οικονομία, εγκαθιδρύοντας ένα ειδικό προνομιακό καθεστώς για την ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών. 

    Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι, στο παρελθόν, παρόμοιες ειδικές οικονομικές ζώνες χρησιμοποιήθηκαν για να τονώσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης σε ανερχόμενες οικονομίες και παραθέτει το παράδειγμα της Κίνας. 

    Σημειώνεται ακόμη ότι ο Έλληνας υπουργός κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να δώσουν το πράσινο φως για την λειτουργία παρόμοιων ζωνών στην ελληνική επικράτεια. Ωστόσο, προστίθεται πως κάτι τέτοιο «δεν είναι καθόλου αυτονόητο». Και τούτο διότι, όπως αναφέρεται, ακούγονται ήδη επικριτικές φωνές εκτός Ελλάδας, οι οποίες υποστηρίζουν ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η Ελλάδα θα αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Από την πλευρά του, πάντως, ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαιώνει ότι τα υφιστάμενα εργασιακά δικαιώματα θα γίνουν απολύτως σεβαστά, συμπληρώνει η εφημερίδα. 

    Καταλήγοντας, το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι, αν και η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει στην μείωση του κατωτάτου μισθού προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, τα ποσοστά της ανεργίας εξακολουθούν να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις.



    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ