• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

    Διαφωνία Βενιζέλου- Κουβέλη με τους Σαμαρά- Στουρνάρα για την εργασιακή εφεδρεία


    Την αντίθεσή τους σε απολύσεις στο δημόσιο και την εργασιακή εφεδρεία, εξέφρασαν στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την Κυβέρνηση, οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης.
    Τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο επανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών, λέγοντας πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μία «αρνητική εμπειρία» με την εφεδρεία.
    Αντίθετος κατηγορηματικά με την εργασιακή εφεδρεία εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν θα συμφωνήσει «με ένα φιάσκο». Ο κυβερνητικός εκρπόσωπος, υφυπουργός Επικρατείας Σίμος Κεδίκογλου, είπε ότι «συζητάμε για όλα. Αναζητούμε τις καλύτερες λύσεις». Επισήμανε επίσης ότι αύριο Τετάρτη στις 16.00 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στο υπουργείο Οικονομικών για να έχει πλήρη πληροφόρηση ως προς την πορεία εξεύρεσης των 11,5 δισ.
    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος
    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, στο Μέγαρο Μαξίμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία. Έχουμε καταβάλει τον προηγούμενο χρόνο μία τεράστια προσπάθεια να κρατήσουμε ζωντανά τα δύο μεγάλα ναυπηγεία, σε συνδυασμό με τα κατασκευαστικά προγράμματα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που καλύπτουν αμυντικές ανάγκες της χώρας, γιατί εκτός από την οικονομία και την οικονομική κρίση, υπάρχει η εθνική κυριαρχία, υπάρχει η υπόσταση του έθνους και πρέπει και αυτό να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπ' όψιν.
    Θα συνεχιστεί η πολιτική που ακολουθούσαμε με στόχο να διασώσουμε τη ναυπηγική βιομηχανία, να προωθήσουμε τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, να προστατεύσουμε την περιουσία του ελληνικού Δημοσίου και κυρίως να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας, που δεν είναι μόνον θέσεις εργασίας των εργαζομένων στα ναυπηγεία, αλλά και πολλών εργαζομένων σε μικρές υπεργολαβικές επιχειρήσεις.
    Η πραγματική οικονομία είναι πάντα το πρόβλημα και εάν θέλουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, εάν θέλουμε να ξανακάνουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική ευρωπαϊκή χώρα, δεν πρέπει να μας απασχολούν μόνον τα χρηματοοικονομικά ζητήματα, αλλά αυτά τα ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με τις επενδύσεις και την εργασία. Είναι δύσκολα. Οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν αναλάβει να φέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.
    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει επανέλθει όμως η ιστορία της εφεδρείας. Η θέση σας ποια είναι;
    Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το θέμα της εφεδρείας το έχουμε συζητήσει, το συζητήσαμε και πάλι. Ξέρετε ότι εμείς έχουμε μία αρνητική εμπειρία από την εφεδρεία. Η εφεδρεία ήταν μία αναγκαστική κατάσταση, η οποία ποτέ δεν ήταν επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά έχω δεσμευθεί –προεκλογικά- πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο. Και αυτή μου η δέσμευση, σε σχέση με τις απολύσεις στο Δημόσιο, ισχύει απολύτως. Ό,τι έχουμε πει προεκλογικά, πρέπει να ισχύει απολύτως και η συνεργασία μας έχει ως βάση και θεμέλιο τον κοινό παρονομαστή και των προεκλογικών μας δεσμεύσεων.
    Βεβαίως, θα μιλήσουμε αναλυτικότερα για την εξειδίκευση των μέτρων, ανάλογα με τις προτάσεις που θα φέρει το οικονομικό επιτελείο. Εγώ έκανα μία προσπάθεια την οποία γνωρίζετε, τώρα έχουμε στρατευθεί σε μία απόφαση που ελήφθη, με βάση την εισήγηση που μας έκανε ο κ. Σαμαράς, γιατί πρέπει να διαφυλάξουμε την στρατηγική προοπτική της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να είναι κυβέρνηση μακράς πνοής και να εμπνέει σταθερότητα, να αποπνέει σταθερότητα και να εμπνέει τον ελληνικό λαό με τη σταθερότητα αυτή.
    Επίσης θέλω να πω ότι έχουμε σήμερα μία πολύ σημαντική ένδειξη θετική διεθνώς, που είναι η τοποθέτηση που έκανε ο Γερμανός ομόλογός μου, ο πρόεδρος του SPD, του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, σε σχέση με το μέλλον της ευρωζώνης και τους θεσμούς που πρέπει να εγκαθιδρυθούν στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση για να αντιμετωπισθεί η κρίση χρέους, η δημοσιονομική και χρηματοοικονομική κρίση.
    Πιστεύω πραγματικά ότι μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί και επειδή τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα παίζουν καθοριστικό ρόλο, εμείς με τα αδελφά κόμματα θέλουμε να βοηθήσουμε, όσο μπορούμε περισσότερο, τους κοινούς στόχους που έχουμε ως τόπος, ως έθνος και ως κυβέρνηση.
    Ο Φώτης Κουβέλης
    Ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Φώτη Κουβέλη μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, στο Μέγαρο Μαξίμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
    «Συζητήσαμε και σχεδιάσαμε την αντιμετώπιση του προβλήματος, του υπαρκτού προβλήματος λειτουργίας των ναυπηγείων. Εκεί εργάζονται 2.500 άνθρωποι και οι εμπλοκές που υπάρχουν πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αυτό θα προωθηθεί για να αντιμετωπιστεί άμεσα. Αυτό μας απησχόλησε στη σημερινή συνάντηση που είχαμε με τον κύριο Πρωθυπουργό.
    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε επιφυλάξεις για το θέμα της εφεδρείας; Πώς ακριβώς εξελίσσεται αυτή η συζήτηση; Γιατί καταρχήν η κυβέρνηση δεν το έθιγε και τώρα βλέπουμε ότι το ανοίγει.
    ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος, όπως ήμουν σταθερά από την πρώτη στιγμή που είχε τεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας. Όχι μόνον δεν δημιουργεί κανένα όφελος οικονομικό για τη χώρα, για τα δημοσιονομικά της χώρας, αντίθετα διώχνει στην ανεργία και άλλους συμπολίτες μας. Και δεν είναι δυνατόν να προστίθενται στον μεγάλο αριθμό των ανέργων και άλλοι άνεργοι. Πέραν του γεγονότος, επαναλαμβάνω ότι απεδείχθη στον βαθμό που εφαρμόστηκε η εργασιακή εφεδρεία, ένα φιάσκο. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσω με ένα φιάσκο.
    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν θα προχωρήσει, καταλαβαίνω.
    ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Έχω κατηγορηματική την αντίθετη θέση μου».
    Ο Σίμος Κεδίκογλου
    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Έγινε μία εκτεταμένη ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς για τις τελευταίες εξελίξεις στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα. Στόχος είναι η αναγέννηση αυτού του πλουτοπαραγωγικού τομέα της οικονομίας μας. Περισσότερες πληροφορίες θα σας δώσουν σε λίγο οι αρμόδιοι υπουργοί.
    Ο Γιάννης Στουρνάρας
    Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την εφεδρεία, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τα εξετάζουμε όλα. Πρέπει να βγάλουμε 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Και θα τα βγάλουμε».
    Ο Κωστής Χατζηδάκης
    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, εξερχόμενος από το Mέγαρο Μαξίμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Συζητήσαμε για το απίστευτα δύσκολο θέμα των Ναυπηγείων. Είναι οξύμωρο ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, διότι την ώρα που η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο στόλο σε όλο τον κόσμο, κινδυνεύουν να κλείσουν όλα τα ναυπηγεία μας. Όλα. Γι' αυτό και κάναμε αυτή την σύσκεψη, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή των δύο αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς και με τη συμμετοχή τεσσάρων υπουργών.
    Αποφασίσαμε, αντί να μείνουμε στις συζητήσεις και στις θεωρίες, να περάσουμε στην πράξη. Και γι' αυτό, το πρώτο βήμα είναι να ορισθεί ένας συντονιστής υψηλού επιπέδου, που να αναλάβει να χειριστεί εκ μέρους της κυβέρνησης το θέμα. Θα ανακοινωθεί το όνομά του πολύ σύντομα. Ο συντονιστής θα έχει αρμοδιότητα, πέραν του να συντονίσει φυσικά διάφορες υπηρεσίες διαφόρων υπουργείων, να χειριστεί τα θέματα των Ναυπηγείων, σε σχέση με την Commission, με την εργοδοσία, με τους εργαζομένους και με τον ελληνικό εφοπλισμό.
    Ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε, όσο περισσότερο γίνεται, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, να «ξεμπερδέψουμε το κουβάρι» με τα ναυπηγεία και να προστατεύσουμε τους σημερινούς εργαζομένους. Και εάν ξεπεράσουμε αυτό τον κάβο, να πάμε σε πιο ήρεμα νερά και να δημιουργηθούν και καινούργιες δουλειές.
    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αισιοδοξείτε ότι θα αντιμετωπισθεί το θέμα των κρατικών ενισχύσεων;
    ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Που να ξέρω εγώ; Είναι δυσκολότερο και από το θέμα της Ολυμπιακής. Είναι εξαιρετικά μπερδεμένη ιστορία, πάει χρόνια πίσω, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε όσο πιο συστηματικά γίνεται, για να δούμε πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε λογής δυσκολίες.
    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει και εμπλοκή λόγω της Commission...
    ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το πρώτο βήμα ήταν αυτή η σύσκεψη, το δεύτερο βήμα συντονιστής, το τρίτο βήμα ξεκινά η δουλειά πρακτικά. Αλλά σας λέω, δεν ήρθαμε να σας μιλήσουμε εδώ για θαύματα, ήρθαμε να σας μιλήσουμε για ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε όσο πιο πρακτικά γίνεται. Στη συλλογικότερη προσπάθεια να μείνει η Ελλάδα όρθια, να ξεπεράσουμε αυτό τον μεγάλο τυφώνα με τον οποίο έχουμε μπλέξει και να προχωρήσουμε μπροστά».
    Ο Κωνσταντίνος Μουσουρούλης
    Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, εξερχόμενος από το Mέγαρο Μαξίμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
    «Η Ελλάδα έχει μηδενική ναυπηγική παραγωγή και μηδαμινή επισκευαστική δραστηριότητα. Αυτό αντανακλά την αποβιομηχάνιση της χώρας των τελευταίων δεκαετιών. Οι λόγοι είναι χωροταξικοί, οικονομικοί και θεσμικοί. Ανέλαβα την ευθύνη να εκπονήσω ένα σχέδιο δράσης για την ανάταξη της δραστηριότητας αυτής, το οποίο θα το θέσω σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να εξειδικεύσουμε συγκεκριμένα μέτρα για όλη τη δραστηριότητα.
    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό αφορά ενοποίηση της ναυπηγοεπισκευαστικής και κατασκευαστικής ζώνης;
    ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Αυτό αφορά ακριβώς αυτό που είπα: Ένα σχεδιασμό ευρύτερο, μακροπρόθεσμο, ο οποίος συνδέεται βεβαίως με αυτά που σας είπε προηγουμένως ο κ. Χατζηδάκης για την προσπάθεια που θα κάνουμε να βρούμε άμεσα μέτρα. Ο σχεδιασμός είναι μονόδρομος για να επιστρέψει η δραστηριότητα στη χώρα μας. Είναι παράδοξο και απαράδεκτο η Ελλάδα, η πρώτη ναυτική δύναμη παγκοσμίως, να μην μπορεί να έχει αυτή τη δραστηριότητα εδώ, στην χώρα μας: Και στη ναυπήγηση και στην επισκευή.
    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς θα αναλάβετε και τις επαφές με τον εφοπλιστικό κόσμο;
    ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Εγώ θα εκπονήσω αυτό το σχέδιο το οποίο θα θέσουμε υπ' όψιν όλων των πλευρών: Και των εργοδοτών και των εργαζομένων, αλλά και της ευρύτερης κυβέρνησης, διότι στο θέμα αυτό εμπλέκονται πάνω από 10 υπουργεία. Θα προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε περιττές διαδικασίες, να απλουστεύσουμε δηλαδή το επιχειρηματικό περιβάλλον και να κάνουμε τις απαραίτητες υποδομές, προκειμένου να λειτουργήσουν οι ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες της χώρας».

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ