• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

    Μάχη με τις φλόγες στην Ουρανούπολη - Οι πρώτες εικόνες

    Την προληπτική εκκένωση της Ουρανούπολης Χαλκιδικής διέταξαν νωρίς το πρωί οι Αρχές, καθώς η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε, χθες το μεσημέρι, στην περιοχή Μονοξυλίτης στο Άγιο Όρος, κοντά στη Μονή Χιλανδαρίου, επεκτάθηκε τα ξημερώματα, λόγω των ανέμων, φτάνοντας μέχρι τις παρυφές του οικισμού.

    Η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι αποπνικτική, ενώ ο αέρας που πνέει μεταφέρει αποκαΐδια και στάχτες στις απέναντι ακτές της Σιθωνίας.

    Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και πεζοπόρα τμήματα έδωσαν ολονύχτια μάχη με τη φωτιά, τα μέτωπα της οποίας εκτείνονταν σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων, κατακαίγοντας πυκνή βλάστηση.



    Με το πρώτο φως της ημέρας πραγματοποιούν ρήψεις νερού 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, τα οποία προσπαθούν να αναχαιτίσουν τις φλόγες προτού αυτές φτάσουν στον οικισμό της Ουρανούπολης. Η φωτιά ξέσπασε χθες γύρω τις 3 χθες το μεσημέρι, χωρίς όμως να κινδυνεύσουν μονές του Αγίου Όρους.

    Η κινητοποίηση των Αρχών ήταν από την πρώτη στιγμή μεγάλη. Πυροσβεστικά οχήματα από την Κεντρική Μακεδονία προωθήθηκαν με πλωτά μέσα στην Αθωνική Πολιτεία, ενώ στο έργο της κατάσβεσης μπήκαν υδροφόρα οχήματα διαφόρων Μονών του Αγίου Όρους.

    Ανακοίνωση- έκκληση προς τους πολίτες εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής.

    «Εξαιτίας πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί σε δασική περιοχή του Αγίου Όρους και κινείται με κατεύθυνση προς Ουρανούπολη Χαλκιδικής, προληπτικά παρακαλούνται οι πολίτες να μην κινούνται προς Ουρανούπολη και να μην ακινητοποιούν τα οχήματά τους παραπλεύρως της οδού, προκειμένου να μην παρακωλύεται η κίνηση και το έργο των οχημάτων της Πυροσβεστικής» τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη ανέφερε πως προληπτικά ηλικιωμένοι και παιδιά μεταφέρθηκαν στην παραλία της Ιερισσού. 



    Στο μεταξύ, για δεύτερο 24ωρο μαίνεται η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Ανεμοδούρι της Μεγαλόπολης, στην Αρκαδία, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.



    Η κατάσταση στην περιοχή κρίνεται ως δύσκολη, καθώς το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα κάτι που δυσχεραίνει το έργο των επίγειων δυνάμεων που δρούσαν όλο το βράδυ. Η απειλή για πολλά χωριά στο δήμο Μεγαλόπολης αλλά και της Τρίπολης δεν έχει εκλείψει καθώς οι συνεχείς αλλαγές στη φορά των ανέμων μετατοπίζουν συνεχώς το μέτωπο της φωτιάς. 

    Στην περιοχή έχουν σπεύσει μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις, ακόμα και από την Θεσσαλία. Στο έργο τους συνδράμουν και δυνάμεις του στρατού με έμψυχο υλικό και μηχανήματα καθώς και ερπυστριοφόρα μηχανήματα της ΔΕΗ από το ενεργειακό κέντρο Μεγαλόπολης, ενώ έχουν επιστρατευτεί και βαρέα οχήματα πολιτών στη μάχη κατά της φωτιάς. 

    Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης οδηγείται σήμερα, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια ο 45χρονος που συνελήφθη χθες για τη φωτιά. Ο συλληφθείς φέρεται να πέταξε αναμμένο τσιγάρο σε ξερά χόρτα. 

    Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στο Σολωμό Κορινθίας, με τις φλόγες να κατευθύνονται προς το Σπαθοβούνι, όπως επίσης τα μέτωπα στην Κεφαλλονιά, στη θέση Κατελιός Αργοστολίου και στον Άγιο Όρος.

    Στην Ήπειρο μαίνεται η μεγάλη φωτιά που εδώ και δύο μέρες καταστρέφει μεγάλες δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις στην Αλβανία και συγκεκριμένα στην περιοχή Λόγγου κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Από τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή, η φωτιά έχει πολύ μεγάλο μέτωπο και απειλεί να περάσει στο ελληνικό έδαφος, στην περιοχή της Χαραυγής.

    Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Καρδάμαινα της Κω.


    real.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ