Ενίσχυση της Ευρωπαικής Ενωσης οραματίζεται η Ανγκελα Μέρκελ με ομοσπονδιακό προυπολογισμό, δημοσιονομική ένωση και αυτόνομη Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.
Το σχέδιο της Ανγκελα Μέρκελ για τη λεγόμενη Νέα Ευρωπαική Συνθήκη αποκάλυψε η ιταλική εφημερίδα La Reppublica η οποία αναφέρει ότι η γερμανίδα καγκελάριος έχει εμπνευσθεί από το πολίτευμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Στόχος της είναι η δημιουργία μιας Ευρώπης πιο ώριμης και πιο λειτουργικής όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Οπως επισημαίνουν Τα Νέα συχνά αναφέρεται στη γερμανική κυβέρνηση ο Αλεξάντερ Χάμιλτον, ο πρώτος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ (1789-1797) και εμπνευστής του «εθελοντικού συμβολαίου» , της συμφωνίας όλων των Πολιτειών να συμμετάσχουν εθελοντικά στον ομοσπονδιακό προυπολογισμό, ώστε οι φτωχότερες χώρες να μπορούν να ενισχύονται με τα χρήματα που δίνουν οι πλουσιότερες.
Σύμφωνα με την La Reppublica το σχέδιο της κυρίας Μέρκελ αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις αφού μπορεί να εκληφθεί ως παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας. Η ιταλική εφημερίδα θεωρεί όμως ότι το σχέδιο μπορεί να προχωρήσει εξαιτίας της δυσκινησίας των υπαρχόντων μηχανισμών στην Ευρώπη, όπως το Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ομοσπονδιακό κράτος
Κεντρική ιδέα του σχεδίου είναι η μετατροπή της Ευρώπης σε ομοσπονδιακό κράτος. Η Γερμανία κινήθηκε πάντα σε αυτή την κατεύθυνση και οραματίζεται μια πιο λειτουργική Ευρώπη στην οποία το Ευρωκοινοβούλιο θα εγκρίνει τον προυπολογισμό της ΕΕ, το Ευρωπαικό Δικαστήριο θα επιβάλλει κυρώσεις σε όσα κράτη δημιουργούν ελλείμματα και η ΕΚΤ θα γίνει σαν μια κεντρική τράπεζα μιας χώρας, ρόλο που δεν έχει σήμερα.
Αν το σχέδιο εγκριθεί τότε όλα τα κράτη θα έχουν τους ίδιους φόρους, ίδιους συντελεστές ΦΠΑ, ίδιες παραμέτρους για τις δαπάνες υγείας, για τις συντάξεις κλπ. Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα θα λειτουργεί με αυτονομία και θα μπορεί να παρεμβαίνει στις αγορές σαν μια αληθινή τράπεζα.
Αν το σχέδιο προχωρήσει και εγκριθεί τότε θα μπορεί να εκδοθεί το ευρωομόλογο. Το ευρωομόλογο θα επέτρεπε να ξεπεραστεί το πρόβλημα της επικινδυνότητας που έχουν οι τίτλοι του κάθε κράτους μέλους ξεχωριστά.
Θετική η Γαλλία
Ηδη Γερμανία και Γαλλία έχουν συστήσει κοινή ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη αλλά και για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας στην ΕΕ. Στη Γαλλία έχει ξεκινήσει έντονος πολιτικός διάλογος για τη Νέα Ευρωπαική Συνθήκη η οποία αν προχωρήσει θα έρθει προς ψήφιση στη γαλλική βουλή τον Σεπτέμβριο αλλά και σε όλα τα κοινοβούλια των χωρών που συμμετέχουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.