Όλοι μας θα θέλαμε να μπορούμε να διαβάζουμε τη σκέψη και τα συναισθήματα των ανθρώπων που μας περιβάλλουν, όμως μέχρι σήμερα η ιδέα αυτή έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Πλέον η ιδέα αυτή πλησιάζει πολύ στην πραγματοποίησή της, σύμφωνα με μία ομάδα Σκανδιναβών επιστημόνων.
Το «μαγικό φίλτρο» είναι ουσιαστικά ένα ρινικό σπρέι που περιέχει οξυτοκίνη την επονομαζόμενη «ορμόνη του έρωτα» και μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά του ατόμου να ερμηνεύει τα συναισθήματα των άλλων, όπως έδειξαν τα πειράματα των ειδικών.
Στα πλαίσια του πειράματος, η ομάδα των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία ζήτησαν από 40 φοιτητές να κάνουν χρήση ενός ρινικού σπρέι. Kάποια απο τα σπρέι που τους έδωσαν περιείχαν μια ελεγχόμενη δόση αλατούχου διαλύματος και κάποια άλλα μια δόση οξυτοκίνης, μίας ορμόνης που είναι γνωστό ότι ενισχύει το συναίσθημα της ηρεμίας και της κοινωνικής διασύνδεσης, χωρίς όμως οι φοιτητές να ξέρουν ποια σπρέι έχουν οξυτοκίνη και ποια όχι.
Οι φοιτητές στην συνέχεια έπρεπε να παρατηρήσουν εικόνες προσώπων θυμωμένων, χαρούμενων ή ουδέτερων εκφράσεων. Ορισμένα πρόσωπα είχαν πιο περίπλοκες συναισθηματικές εκφράσεις που έπρεπε να αποκωδικοποιηθούν σε πιο ασυνείδητο επίπεδο.
Η οξυτοκίνη εντατικοποίησε την επίγνωση των συναισθημάτων που εκφράζονταν στις φωτογραφίες. «Τα πρόσωπα που εξέφραζαν θυμό ξεχώριζαν ως πιο θυμωμένα και λιγότερο χαρούμενα, και αντίστοιχα τα πρόσωπα που εξέφραζαν χαρά, ως πιο χαρούμενα», εξηγεί ο Δρ Σίρι Λεκνες, που ηγήθηκε της μελέτης.
Εφόσον λοιπόν οι περισσότερες ψυχικές διαταραχές καθώς και οι περιπτώσεις κατάχρησης ουσιών, περιορίζουν την ικανότητα αναγνώρισης των συμπτωμάτων των άλλων, η μελέτη έρχεται να ενισχύσει τις επιστημονικές θεωρίες ότι η οξυτοκίνη μπορεί να συντελέσει στην αποκατάσταση της κοινωνικής λειτουργικότητας των ασθενών.
Ο Δρ Λεκνες εξηγεί ότι η ορμόνη δεν είναι πανάκεια για όλες τις ψυχικές ασθένειες και τις εξαρτήσεις, αλλά μια δόση οξυτοκίνης μπορεί να κάνει ορισμένους ανθρώπους καλύτερους στην ερμηνεία των «σημάτων» που εκπέμπουν οι άλλοι γύρω τους.
Η μελέτη ενδεχομένως να συντελέσει σε νέα θεραπευτικά μέσα για την αντιμετώπιση ορισμένων ψυχικών διαταραχών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε πειραματικό στάδιο η οξυτοκίνη χορηγείται για την θεραπεία του αυτισμού και άλλων διαταραχών συμπεριφοράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.