• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

    ΠΑΜΕ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Νο3. ΚΟΒΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ. ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΛΑΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ


    Χωρίς ακόμη να έχει οριστικοποιηθεί το ασφαλιστικό πακέτο, οι κατώτατοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, οι αποζημιώσεις σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες καθώς και ο 13ος και 14ος μισθός, βρίσκονται εκ νέου στο προσκήνιο. Ο υπουργός Εργασίας...
    Γιάννης Βρούτσης, την Παρασκευή, λίγα 24ωρα πριν από την επίσημη έλευση των κλιμακίων της τρόικας των δανειστών, απέστειλε επιστολή προς τους κοινωνικούς εταίρους, ζητώντας να συνεχιστεί ο διάλογος για τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς, την ερχόμενη Τετάρτη. 
    Είχε προηγηθεί επιστολή, στα τέλη Ιουλίου που προέβλεπε την έναρξη του διαλόγου, όπως προβλέπει το μνημόνιο.
    Έτσι, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι των επώδυνων μέτρων στο ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα κληθεί να κολυμπήσει ξανά στα βαθιά νερά του εργασιακού.
     
    Μετά τη δραματική μείωση των κατώτατων μισθών, τις αλλαγές στις κλαδικές συμβάσεις και την επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας, η Τρόικα ζητά μέσω του Μνημονίου 2, αλλαγές στον τρόπο που καθορίζεται ο κατώτατος μισθός, με τους δανειστές να επιμένουν ότι πρέπει να είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης.
     
    Βέβαια, το επίπεδο του κατώτατου μισθού έχει εμπλακεί πλέον με τις συνολικά διαφοροποιημένες εκτιμήσεις για το πως αυτό επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείονται και νέες πιέσεις για περαιτέρω μείωση, με στόχο τα 480 ευρώ μικτά...
    Καθώς οι μνημονιακές δεσμεύσεις, τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου, αφορούν στον τρόπο καθορισμού, και όχι σ' αυτό καθ' αυτό το ύψος των κατώτατων μισθών, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μπορεί ακόμη και να εκφράζει την πρόθεσή του για μελλοντική αύξηση. Όμως, εάν διαπιστωθεί από την Τρόικα, ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας δεν μειώνεται ικανοποιητικά, ή έστω δεν μειώνεται έτσι όπως οι δανειστές και οι συνομιλητές τους επιθυμούν, τότε, δεν αποκλείεται λίγο πριν από την εκταμίευση της μεγάλης δόσης των 31 δισ. ευρώ που συνεχώς καθυστερεί, να τεθεί εκ νέου και το αίτημα για νέα μείωση. 
    Δεν είναι τυχαία η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που κάνει λόγο για περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας, ζητώντας από την Ελληνική κυβέρνηση να επιδείξει τόλμη και θάρρος, "προκειμένου να αναχαιτίσει τα παγιωμένα συμφέροντα και τις προνομιούχες ομάδες... μειώνοντας περαιτέρω το κόστος εργασίας, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα". 
    Αλλά και οι άλλοι δύο εκ των μελλών της Τρόικας των δανειστών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχουν ταχθεί υπέρ των άμεσων ανατροπών σε πολιτικές του παρελθόντος, κάνοντας λόγο για «αγκυλώσεις» που δημιουργούν προσκόμματα στις αποκρατικοποιήσεις και την ανταγωνιστικότητα.
     
    Με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό να οριστικοποιούνται από ώρα σε ώρα, μια σημαντική περικοπή, των δώρων και επιδομάτων σε δημόσιο, συντάξεις δημοσίου και επικουρικές συντάξεις αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξει συζήτηση για κατάργηση και στον ιδιωτικό τομέα, του 13ου και 14ου μισθού.
     
    Ένα ακόμη θέμα που υπάρχει στο παρασκήνιο, είναι η αναθεώρηση της πολιτικής των αποζημιώσεων.
     
    Από το 2010 οι αποζημιώσεις στην περίπτωση απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα, μειώθηκαν δραστικά, μέσω της προειδοποίησης, ενώ σημαντική ελάφρυνση αποτελεί για τους εργοδότες η δυνατότητα καταβολής αποζημιώσεων σε δόσεις. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, οι εργοδότες δίνουν την πρώτη δόση της αποζημίωσης και στη συνέχεια καθυστερούν, όπως άλλωστε και στην περίπτωση των μισθών.
     
    Πλέον, στόχος είναι η «διευκόλυνση» των αλλαγών που πρόκειται να δρομολογηθούν τόσο στο ευρύτερο δημόσιο τομέα (Οργανισμοί, ΔΕΚΟ, κ.λ.π.) όσο και στον ιδιωτικό τομέα (συγχωνεύσεις, μείωση δικτύων κ.λ.π.).
     
    Αν και η κεντρική πρόθεση των δανειστών είναι να μειωθεί δραστικά το κόστος των απολύσεων, η αρχή θα γίνει με τις περιπτώσεις της συνταξιοδότησης και της λεγόμενης αποζημίωσης απόλυσης λόγω σύνταξης.
     
    Άλλωστε, θεωρητικά, με την αλλαγή των κανονισμών εργασίας των ΔΕΚΟ, εάν ο εργοδότης ενημερώσει τον εργαζόμενο ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα απολυθεί λόγω συνταξιοδότησης, η αποζημίωση, το λεγόμενο εφάπαξ που δεν δίνεται από ταμείο αλλά από την επιχείρηση, μπορεί να είναι το μισό.
     
    Να σημειωθεί ότι σήμερα, με τη συμπλήρωση 35 ετών, η αποζημίωση κατά τη συνταξιοδότηση κυμαίνεται από 23.000 ευρώ ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που ξεπερνά και τα 30.000 ευρώ.
     
    Υπολογίζεται ότι το μέτρο αφορά σε περισσότερους από 110.000 εργαζόμενους, σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες.
     
    Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για ενιαία εργασιακή και μισθολογική αντιμετώπιση των εργαζόμενων στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
     
    Πηγή:www.capital.gr





    tontouvari.blogspot.com

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ