Έντός της εβδομάδας θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών ο τελευταίος έλεγχος στα επίμαχα μέτρα του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί το σχέδιο περικοπών της διετίας 2013-2014, το οποίο θα τεθεί υπόψη των πολιτικών αρχηγών και θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής της τρόικας την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
Μια πρόγευση για τις προθέσεις της τρόικας θα πάρει άμεσα το οικονομικό επιτελείο, καθώς αύριο το απόγευμα αναμένονται στην Αθήνα τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια και ξεκινούν επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεπεράσει τρεις σκοπέλους προκειμένου να κλειδώσει το «πακέτο».
Ο πρώτος σχετίζεται με το μοντέλο που θα επιλεγεί για τη «νέου τύπου εφεδρεία» καθώς τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση εμφανίζονται με διαφορετικές γραμμές, ο δεύτερος με το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων, το οποίο έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητικές τριβές και ο τρίτος με το εύρος των περικοπών στις συντάξεις ώστε να μη θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.Το έργο του οικονομικού επιτελείου μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς από τη μία το «πακέτο» θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από τους πολιτικούς αρχηγούς και από την άλλη θα πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας «εμπλοκής» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Στην κυβέρνηση απεύχονται οποιαδήποτε καθυστέρηση στη σύνταξη της έκθεσης της τρόικας, καθώς όπως έχουν διαμηνύσει Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι, από το περιεχόμενό της θα κριθεί η στάση της Ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα κι αν θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση του οικονομικού προγράμματος.
Πιο αναλυτικά για τα ειδικά μισθολόγια πραγματοποιείται αύριο το πρωί σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους συναρμόδιους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια.
Θα επιχειρηθεί να βρεθεί η «χρυσή τομή» ώστε οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια να μην επιβληθούν με αναδρομική ισχύ από τον Ιούλιο του 2012 όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο και να εξαιρεθούν από αυτές οι «μάχιμοι» ένστολοι.Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής η τρόικα δεν έχει αποδεχθεί τα ισοδύναμα τα οποία έχουν προταθεί (τα χαρακτηρίζει αναποτελεσματικά) και θέτει «βέτο» στις εξαιρέσεις.
Από το υπουργείο Οικονομικών έχουν διαμηνύσει ότι τα ισοδύναμα μέτρα πρέπει να προκύψουν από τους προϋπολογισμούς των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Ισχυρός είναι ο πονοκέφαλος στο κυβερνητικό επιτελείο και για το «πακέτο» του υπουργείου Εργασίας που λόγω και του μεγέθους του καθιστά αναπόφευκτες τις μειώσεις σε μεσαίες και χαμηλές συντάξεις.
Τα έξι δισ. ευρώ έχει πλέον φτάσει ο «λογαριασμός» του υπουργείου Εργασίας. Το κονδύλι που πρέπει να εξοικονομηθεί από περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ και επιδόματα έχει αυξηθεί, προκειμένου το καθαρό όφελος να φτάσει τα 4.8 δισ. ευρώ.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξετάζεται το ενδεχόμενο οι περικοπές να ξεκινούν από χαμηλότερα ποσά συντάξεων ή εναλλακτικά να αυξάνεται το ύψος των εισφορών. Για παράδειγμα στις κύριες συντάξεις η αρχική πρόθεση του υπουργείου ήταν να «σωθούν» από τη νέα εισφορά όσοι παίρνουν κάτω από 800 ευρώ. Ωστόσο φαίνεται πως τα νούμερα δεν βγαίνουν και έτσι εξετάζεται η επιβολή της εισφοράς να ξεκινά ακόμα και από τα 600 ευρώ.
Στο «μέτωπο» του εφάπαξ η αύξηση του κονδυλίου που πρέπει να εξοικονομήσει το υπουργείο έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται ακόμα και όσοι βγήκαν στη σύνταξη. Τέλος, μεγάλες θα είναι οι περικοπές στα λεγόμενα προνοιακά επιδόματα, όπου καθιερώνονται αυστηρά κριτήρια. Οι νέες ρυθμίσεις να αφορούν από τα οικογενειακά έως και τα αναπηρικά επιδόματα, ενώ αυστηρότερο θα είναι το ηλικιακό όριο για την καταβολή του ΕΚΑΣ.
Τα 13+1 μέτρα του "πακέτου" της διετίας 2013 - 2014
1. Κλιμακωτές μειώσεις από 2% έως και 20% στις κύριες συντάξεις ενδεχομένως και των 600 ευρώ
Πρόκειται για μία νέα εισφορά, η οποία θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται πως θα φτάνει το 15% για συντάξεις 2.000 ευρώ.
2. Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις άνω των 400 ευρώ
Θα επιβληθεί ειδική εισφορά και στις επικουρικές συντάξεις και ήδη εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για το ύψος της περικοπής. Η βασική πρόταση προβλέπει η μείωση να ξεκινά από συντάξεις άνω των 400 ευρώ, ωστόσο εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια.
3. Τέλος στα δώρα και στο επίδομα αδείας για τους εν ενεργεία υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του Δημοσίου
Από το συγκεκριμένο μέτρο κάθε εργαζόμενος στο Δημόσιο θα χάσει 1.000 ευρώ τον χρόνο. Υπολογίζεται πως το 2013 θα εξοικονομηθούν 700 εκατ. ευρώ χωρίς βέβαια να προσμετρώνται οι αρνητικές συνέπειες στα φορολογικά έσοδα. Η απώλεια για τους συνταξιούχους του Δημοσίου θα είναι 800 ευρώ τον χρόνο.
4. Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης
Το μέτρο θεωρείται πως έχει «κλειδώσει», με αποτέλεσμα τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης να σταματήσουν να καταβάλλουν δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα αλλά και επίδομα αδείας. Οι νέες αυτές περικοπές θα αγγίξουν το σύνολο των επικουρικών συντάξεων ανεξαρτήτως ύψους και θα ισχύσουν σε όλα τα ταμεία.
5. Αύξηση των απαιτούμενων ετών (από τα 15 στα 21) για συνταξιοδότηση στα 65 χρόνια
Το μέτρο θα τρέξει από την 1η Ιανουαρίου 2013 και σκοπός του είναι να λειτουργήσει αντιστα-θμιστικά, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 66 ή στα 67 έτη. Στόχος είναι η «έξοδος» να γίνεται με 21 έτη ασφάλισης (έχει εξεταστεί πρόταση και για 20 έτη), μέτρο που εκτιμάται πως θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
6. «Ψαλίδι» στο εφάπαξ 23 ταμείων πρόνοιας
Οι συγκεκριμένοι ασφαλιστικοί φορείς χορηγούν έως και 83% υψηλότερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι. Η αρχή γίνεται από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου μειώνεται το βοήθημα κατά 22,67%. Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη περικοπή στο εφάπαξ του δημοσίου, το οποίο τον Νοέμβριο είχε μειωθεί 20%.
7. Επιβολή ειδικής εισφοράς στις συντάξεις όσων έχουν πάρει αυξημένο εφάπαξ τα τελευταία χρόνια
«Μοντέλο» αναμένεται να αποτελέσουν οι ρυθμίσεις στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου έχουν εξεταστεί εναλλακτικά σενάρια για εισφορά από 1% έως 3% στις συντάξεις. Ανάλογες ρυθμίσεις αναμένεται να προωθηθούν και σε άλλα ταμεία πρόνοιας.
8. Περικοπές στις συντάξεις συγκεκριμένων κατηγοριών ασφαλισμένων (π.χ. άγαμες θυγατέρες) 9
Μειώσεις αποδοχών 12% κατά μέσον όρο στα ειδικά μισθολόγια, με ισχυρό το ενδεχόμενο το μέτρο να ισχύσει αναδρομικά από 1ης Ιουλίου 2012
Αφορά 200.000 υπαλλήλους (ένστολους, δικαστικούς λειτουργούς, ιατρούς του ΕΣΥ, καθηγητές ΑΕΙ - ΤΕΙ, διπλωμάτες, αρχιερείς), οι οποίοι στο σύνολό τους θα υποστούν «κούρεμα» αποδοχών της τάξης των 500 εκατ. ευρώ κατ' έτος.
10. Καθιέρωση αυστηρών εισοδηματικών και περι-ουσιακών κριτηρίων για την καταβολή προνοιακών επιδομάτων. Ψαλιδίζονται τα αναπηρικά επιδόματα από τα 313 στα 230 ευρώ
Η διαδικασία για τη χορήγηση των επιδομάτων γίνεται αυστηρότερη. Εξετάζεται το ενδεχόμενο το επίδομα να καταβάλλεται σε όσους έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ τον χρόνο.
Για εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ να δίνονται τα 2/3, για εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 το 1/3, ενώ καμία ενίσχυση δεν θα παίρνουν όσοι έχουν εισόδημα άνω των 30.000.
11. Κόψιμο του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών και χορήγησή του με κριτήρια για τους άνω των 65
Αυστηρότερο γίνεται το πλαίσιο για την καταβολή του επιδόματος στους χαμηλο-συνταξιούχους. Το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά πέντε έτη, καθώς μέχρι τώρα η οικονομική αυτή βοήθεια δινόταν στο 60ό έτος.
12. Νέες μισθολογικές περικοπές έως και 30% για τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου
Για να εφαρμοστεί, θα πρέπει να καταργηθούν κανονισμοί εργασίας που προβλέπουν τη χορήγηση επιδομάτων και έξτρα παροχών.
13. «Λουκέτο» σε δημοτικές επιχει-ρήσεις και περικο-πές στις πρόσθετες αμοιβές (υπερω-ρίες, επιδόματα) των υπαλλήλων στους ΟΤΑ
Οι μειώσεις θα είναι υψηλότερες για αντιδημάρχους ή συμβούλους και περιορισμένου εύρους για το υπόλοιπο προσωπικό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
14. Συγχώνευση ή κατάργηση 50 φορέων του Δημοσίου
εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.