• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

    ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΚΙΑ…


    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΣΟΚ

    Θα δικαστεί ποτέ η Fed με τα εκατομμύρια θύματα-άστεγους;
    • Ο τζογαδόρος υπουργός της κρίσης,
    Χένρι Πόλσον
    πριμοδότησε μεγαλοκαρχαρίες
    • Κατασχέθηκαν 3,6 εκατ. σπίτια
    την ώρα που ΘΗΣΑΥΡΙΖΑΝ
    οι, υπό διάσωση, μεγαλοτραπεζίτες

    Ανοίχθηκαν έγγραφα.
    Υπόνομος δυσοσμίας. Διαφθοράς.
    Δίκη θα γίνει;
    Δύο κόσμοι. Δύο φωτογραφίες.
    Η μία κατάμαυρη, τα εκατομμύρια των αστέγων.
     Τα σβηστά κεριά που πληθαίνουν σ’ όλον τον κόσμο (Καβάφης)
    Εξόριστοι από την κοινωνία  Διώχτηκαν, με αστυνομική βία στην Αμερική από τα σπίτια τους.
    Η άλλη χαμογελαστή, έγχρωμη, οι μεγαλοτραπεζίτες που κηρύχτηκαν «υπό διάσωση» για να ΘΗΣΑΥΡΙΣΟΥΝ από το «γαλαντόμο» υπουργό Οικονομικών (της Goldman Sachs) Χένρι Πόλσον.
    Δύο κόσμοι.
    Οι πολλοί, χαμένοι.
    Οι λίγοι, πάλι «νικητές».
    Σταθερά, η ίδια εικόνα-όνειδος του ίδιου διεφθαρμένου συστήματος.
    Που δεν λογαριάζει δικαιοσύνη. Που σαν βρικόλακας θέλει να έχει πάντα ισχυρούς και ανίσχυρους για να έχει αίμα. Πολύ αίμα…
    Το Bloomberg αποκαλύπτει συγκλονιστικά στοιχεία για την οικονομική κρίση του 2007 – 2009.
     Το αμερικανικό πρακτορείο έκανε φύλλο και φτερό 29.000 σελίδες – εγγράφων της  Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ( FED)  – που λαμβάνονται δυνάμει του «Νόμου περί Ελευθερίας των Πληροφοριών (FOIA) καθώς και αρχεία της ίδιας τράπεζας, που καταγράφονται περισσότερες από 21.000 συναλλαγές.
    Ενώ οι αξιωματούχοι της Fed λένε ότι σχεδόν όλα τα δάνεια αποπληρώθηκαν και δεν υπήρξαν απώλειες  για τους φορολογούμενουςτα  στοιχεία αποκαλύπτουν
    πως η χρηματοδότηση είχε κόστος και ο μυστικός τρόπος των κονδυλίων βοήθησε να διατηρηθεί ένα σπασμένο status quo που επέτρεψε στις μεγαλύτερες τράπεζες να αυξήσουν τα κέρδη τους σε βάρος των φορολογουμένων.
    Όπως αναφέρει το περιοδικό Bloomberg Markets η Fed δεν ανακοίνωσε ποτέ ποιες τράπεζες ήταν σε δύσκολη θέση, τόσο βαθιά που απαιτήθηκε συνδυασμένη χρηματοδότηση $ 1.2 τρισεκατομμυρίων στις 5 Δεκεμβρίου του 2008, η ημέρα με τις μεγαλύτερες ανάγκες τους.
    Οι τραπεζίτες δεν ανέφεραν ποτέ  ότι πήραν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια έκτακτης ανάγκης την ίδια στιγμή που διαβεβαίωναν τους επενδυτές, πως οι επιχειρήσεις τους ήταν υγιείς.
    Και κανείς δεν υπολόγισε μέχρι σήμερα, ότι οι τράπεζες αποκόμισαν περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια, σε έσοδα από την αξιοποίηση των κονδυλίων κάτω του κόστους, που τους διέθεσε η Fed
    Παρότι έλαβε τα σωτήρια πακέτα διάσωσης, το τραπεζικό λόμπυ άσκησε πιέσεις κατά των κυβερνητικών κανονισμών, με την συνδρομή της Fed, η οποία ποτέ δεν αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της διάσωσης στους νομοθέτες.
    Ακόμα και όταν το Κογκρέσο ενέκρινε περισσότερα χρήματα, με την προϋπόθεση να συζητηθούν νέοι κανόνες που αποσκοπούν στην πρόληψη της επόμενης κατάρρευσης.
    Το μέγεθος της διάσωσης ήρθε στο φως αφότου το Bloomberg LP, μητρική εταιρεία του Bloomberg News, κέρδισε μια δικαστική υπόθεση εναντίον της Fed και μια ομάδα από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ που ονομάζεται Clearing House Association LLC για να υποχρεώσει να δημοσιευτούν οι λεπτομέρειες του δανεισμού προς τα έξω.
    Το μέγεθος της διάσωσης από την Κεντρική Τράπεζα επισκίασε το πρόγραμμα TARP του Υπουργείου Οικονομικών, ύψους $700 δισεκατομμυρίων. Αν προστεθούν οι εγγυήσεις και τα πιστωτικά όρια που πρόσφερε η Fed, το μέγεθος αγγίζει τα $ 7.77 τρισεκατομμύρια δολάριαως το Μάρτιο του 2009, για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ποσό μεγαλύτερο από το ήμισυ της αξίας του αμερικάνικου ΑΕΠ για το συγκεκριμένο έτος.
    Και ενώ όλα αυτά έγιναν για τη διασφάλιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος – που δεν διαφωνεί κανείς – ωστόσο τα αποτελέσματα δείχνουν πως τελικά διασφαλίστηκε η επιρροή και οι απολαβές των τραπεζιτών.
    Το συνολικό ενεργητικό των έξι μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζικών ομίλων αυξήθηκε 39% στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011 από την αντίστοιχη ημερομηνία του 2006.Συγκεκριμένα κατείχαν $9,5 τρις, από $6,8 τρις!!!
    Οι εργαζόμενοι στις έξι μεγαλύτερες τράπεζες αποζημιώθηκαν δύο φορές το μέσο όρο όλων των εργαζομένων στις ΗΠΑ το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας.
    Οι τράπεζες αποζημίωσαν τους υπαλλήλους τους με  $ 146,3 δισεκατομμύρια το 2010, ή κατά μέσο όρο 126.342 δολάρια ανά εργαζόμενο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Αυτό είναι σχεδόν 20% μεγαλύτερο σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα, αντίθετα από το μέσο αμερικανό εργαζόμενο που είδε τις αποδοχές του να μειώνονται 15% την ίδια περίοδο.
    Ο τραπεζικός μέσος όρος αποδοχών το 2010 ήταν περίπου ίδιος με το 2007, πριν δηλαδή μεσολαβήσουν οι διασώσεις.
    Τα αποκαλυπτικά στοιχεία ώθησαν τον πρόεδρο της Federal Reserve Bank του Ντάλας,  Richard W. Fisher, να δηλώσει : «Είναι αντι – αμερικανικό τόσο λίγες τράπεζες να διατηρούν τόσα πολλά περιουσιακά στοιχεία. Όλα αυτά τα γιγάντια ιδρύματα είναι γαργαντούες και πάρα πολύ μεγάλα για να ελεγχθούν, πόσο μάλλον να ρυθμιστούν Είμαι υπέρ της διάσπασης τους και περιορισμού των δραστηριοτήτων τους προς τα κάτω».
    Το επιτόκιο δανεισμού από την Fed, έφτασε το Δεκέμβριο του 2008 στο 0,01%. Ναι!!! σωστά διαβάσατε. Οι τράπεζες δανείστηκαν με επιτόκιο 0,01%.
    Σήμερα καταρρέουν κράτη, όπως η Ελλάδα, γιατί οι τράπεζες που διασώθηκαν με τζάμπα χρήμα από την Fed, απαιτούν από τα κράτη – που τις διέσωσαν- να πληρώσουντοκογλυφικά επιτόκια 7-8-9%
    Οι έξι μεγαλύτερες αμερικάνικες τράπεζες οφείλουν το 23% των κερδών τους για το έτος 2010, από την «επιδότηση» της Fed. Περίπου $4,8 δις υπολογίζονται ότι προήλθαν από την αξιοποίηση των χρημάτων που καρπώθηκαν.
    Και όλα αυτά την ώρα που η ανεργία στις ΗΠΑ δεν λέει να πέσει κάτω από 9% και ενώ έχουν κατασχεθεί 3,6 εκατομμύρια σπίτια, από τον Αύγουστο του 2007
    Οι κατηγορίες στρέφονται στον πρόεδρο της ομοσπονδιακής τράπεζας Ben Bernanke, αλλά και στον αμερικανό υπουργό οικονομικών Timothy Geitner , που όπως αφήνει να εννοηθεί το πρακτορείο Bloomberg έχει μεθοδεύσει την όλη ιστορία.

    Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Morgan Stanley που στις 29/9/2008 είχε δανειστεί συνολικά $107,3 δις.
    Ακολουθεί η Citigroup που στις 20/1/2009 είχε δανειστεί συνολικά $99,5 δις
    Η Bank of America άντλησε  $91,4 δις συνολικά στις 26/2/2009

    Το χρυσορυχείο που ονομάζεται Goldman Sachs δανείστηκε  συνολικά μόνο $69 δις στις 31/12/2008.
    Για την ιστορία, αμέσως μετά την κατάρρευση της Lehman, η Goldman Sachs μετατράπηκε σε bank holding, για να έχει πρόσβαση στο προνομιακό δανεισμό από της Fed. Το προηγούμενο εταιρικό καθεστώς δεν επέτρεπε πρόσβαση, στον εκπτωτικό δανεισμό της ομοσπονδιακής τράπεζας.
    Η J.P. Morgan έφτασε στις 10/1/2008 να έχει δανειστεί συνολικά $68,6 δις.
    Φυσικά από τη λίστα δεν λείπουν η UBS, Royal Bank of Scotland, Barclays, Deutsche Bank, Credit Suisse, Commerzbank, οι πτωχευμένες Fortis Bank & Dexia Συνολικά 190 πιστωτικά ιδρύματα εμφανίζονται στη λίστα.   

    Ο θερμός εναγκαλισμός μεταξύ Wall Street και Ουάσιγκτον, προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερη οργή, μετά τις νέες αποκαλύψεις του πρακτορείου Bloomberg.
    Κερδοσκόπος, ο υπουργός της κρίσης Χένρι Πόλσον
    Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που έχει συλλέξει το αμερικανικό πρακτορείο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον, έδωσε σε Hedge Funds (αντισταθμιστικά κεφάλαια), εσωτερική πληροφόρηση, που στην ουσία σαν υπουργός τζογαδόρος, πριμοδότησε το κερδοσκοπικό παιχνίδι για τις μετοχές των Freddie Mac και Fannie Mae. Και όλα αυτά μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης.
    Η συνάντηση έλαβε χώρα στις 21 Ιουλίου 2008 στα γραφεία του Eton Park Capital Management LP στο Manhattan  Γύρω από το τραπέζι στην αίθουσα συνεδριάσεων ήταν μια ντουζίνα διευθυντές Hedge Fund και άλλα στελέχη της Wall Street – τουλάχιστον πέντε από τους αποφοίτους της Goldman Sachs Group Inc, της οποίας ο Πόλσον ήταν διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος την περίοδο 1999 – 2006
    Ειχαν περάσει τέσσερις μήνες από την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Bear Stearns, που τελικά πουλήθηκε στη J.P.Morgan. Όλοι αγωνιούσαν τι θα συμβεί με τους  γίγαντες ενυπόθηκων δανείων Fannie Mae και Freddie Mac. Οι δύο εταιρίες που λειτουργούσαν με κυβερνητική υποστήριξη και εγγύηση, είχαν έκθεση σε ενυπόθηκα δάνεια και επισφάλειες που έφταναν τα  $ 5 τρισεκατομμύρια.
    Ο ρόλος των δυο εταιριών, ο οποίος συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, είναι να αγοράσει στεγαστικά δάνεια από τις τράπεζες, να τα τιτλοποιεί και είτε να τα κάνει διακράτηση, είτε να τα μεταπωλεί σε άλλους. Οι τράπεζες έτσι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από αυτές τις συναλλαγές για να χορηγήσουν νέα στεγαστικά δάνεια.
    Μέχρι τα μέσα του 2008, η κατάσταση καθυστερήσεων και κατασχέσεων ήταν στα ύψη. Οι δύο όμιλοι διακρατούσαν δισεκατομμύρια δολάρια έναντι μελλοντικών ζημιών. Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2008, οι καθαρές ζημίες ανέρχονταν σε $5,46 δισεκατομμυρία, ενώ μείωσαν μερίσματα και έκαναν σημαντικές προβλέψεις προς τα κάτω στις τιμές των τεράστιων αποθεμάτων σε ενυπόθηκους τίτλους.

    Εκείνο το πρωί, πριν από τη συνάντηση με τους μεγιστάνες των Hedge Fund, o Xένρυ Πόλσον είχε συναντήσεις με δημοσιογράφους,  στους οποίους είπε ότι ο οικονομικός έλεγχος, των δύο εταιριών, πιθανόν να αποδείκνυε την υγεία τους. Ωστόσο, στην συνάντηση με τα Hedge Funds, ο Paulson τα είπε διαφορετικά. Σύμφωνα με έναν συμμετέχοντα, ο οποίος μίλησε με το Bloomberg Markets, ο  Πόλσον είπε στους συγκεντρωμένους ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε, στην πραγματικότητα να κατάσχει τις Fannie και Freddie και να εξαυλώσει τη μετοχική τους αξία. Δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία, ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης των δύο εταιριών θα εξανέμιζε την μετοχική τους αξία, τόσο των κοινών όσο και των προνομιούχων μετοχών τους.
    Επτά εβδομάδες αργότερα, τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών ψήφισαν την υπαγωγή τους σε καθεστώς εποπτείας από το νεοσυσταθέν Ομοσπονδιακό Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης. Η εξαγορά επισημοποιήθηκε το Σάββατο 6 Σεπτέμβριου. Στο άνοιγμα της επόμενης Δευτέρας οι τιμές των μετοχών των δύο εταιριών έπεσαν κάτω από $ 1.
    Την ημέρα της εν λόγω συνάντησης οι μετοχές τους διαπραγματεύονταν στα $14,13 για τη Fannie Mae και $ 8.75 για τη Freddie Mac. Διάφορες κατηγορίες των προνομιούχων μετοχών τους έχασαν πάνω από 85% της αξίας τους.
    Ο άνθρωπος που αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της συνάντησης, κάλεσε αμέσως μετά το δικηγόρο του, ο οποίος απεφάνθη ότι : η συζήτηση με τον Πόλσον αποτελούσε υλικό με εμπιστευτικές πληροφορίες και ο πελάτης του θα έπρεπε να απέχει από οποιαδήποτε δραστηριότητα σε διαπραγμάτευση των μετοχών των δύο εταιριών.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ