• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

    Όσιος Αλέξιος, ο άνθρωπος του Θεού

    Συντάκτης: Μαρία Ραγκούση



    Ο Όσιος Αλέξιος γεννήθηκε στη Ρώμη, στα χρόνια του Αρκαδίου και Ονωρίου από ευσεβείς και εύπορους γονείς.


     Ο πατέρας του ονομαζόταν Ευφημιανός και η μητέρα του Αγλαΐς. Ο Όσιος Αλέξιος έλαβε την κατάλληλη παιδεία, έγινε σοφότατος και θεοδίδακτος και όταν έφθασε στη κατάλληλη ηλικία, τον πάντρεψαν με κοπέλα από βασιλική γενιά. Ο Όσιος τη νύχτα του γάμου επέστρεψε στην σύζυγό του το χρυσό δακτυλίδι και τη ζώνη και εγκατέλειψε τον κοιτώνα.


     Πήρε αρκετά χρήματα και πήγε στην Λαοδικεία της Συρίας και αργότερα στην Έδεσσα της Μεσοποταμίας. Εκεί μοίρασε τα χρήματα αλλά και τα ρούχα του στους φτωχούς και αφού φόρεσε κουρελιασμένα ρούχα, κάθισε στο νάρθηκα του ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου, ως ένας από τους φτωχούς. Τρεφόταν με λίγο άρτο και νερό και κάθε Κυριακή κοινωνούσε.


     Οι γονείς του τον αναζητούσαν παντού και έστειλαν υπηρέτες τους να τον βρουν, χωρίς αποτέλεσμα. Η μητέρα του Αλέξιου και η νύφη, κάθονταν σε μια θύρα του σπιτιού πενθώντας νύχτα και ημέρα.



     Στον ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου παρέμεινε για δεκαεπτά χρόνια. Ένα βράδυ ο φύλακας του ναού είδε στον ύπνο του την Θεοτόκο, η οποία του ζήτησε να του φέρει μέσα στο ναό τον άνθρωπο του Θεού. Τότε ο φύλακας. αφού βγήκε από το ναό και δεν βρήκε κανένα παρά μόνο τον Αλέξιο, έκανε δέηση στη Θεοτόκο να του υποδείξει τον άνθρωπο, όπως κι έγινε. Πήρε τον Όσιο Αλέξιο και τον έβαλε στο ναό με κάθε τιμή και μεγαλοπρέπεια.


     Μόλις ο Όσιος κατάλαβε ότι έγινε γνωστός εκεί, έφυγε κρυφά και πήρε το πλοίο για να πάει στην Ταρσό, στο ναό του Αγίου Παύλου του Αποστόλου. Όμως δυνατός άνεμος μετέφερε το πλοίο στη Ρώμη. Βγαίνοντας από το πλοίο κατάλαβε ότι ο Κύριος ήθελε να επανέλθει ο Αλέξιος στο σπίτι του.
     Ο πατέρας του δεν τον αναγνώρισε, όμως δέχθηκε να τον ελεήσει όπως του ζήτησε ο Όσιος Αλέξιος. Όλη την εβδομάδα έμενε χωρίς νερό και τροφή αφού ότι του έδινε ο πατέρας του τα μοίραζε σε άλλους και μόνο μετά την Κοινωνία των Θείων και Αχράντων Μυστηρίων δεχόταν λίγο άρτο και νερό. Στο πατρικό του σπίτι έμεινε για δεκαεπτά χρόνια χωρίς να τον αναγνωρίσει κανείς. Όταν ήρθε ο καιρός της κοιμήσεώς του έγραψε σε χαρτί όλο το βίο του, τους τόπους που πέρασε, αλλά και κάποια από τα μυστικά που γνώριζαν μόνο οι γονείς του.


     Κάποια Κυριακή, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιννοκέντιος τελούσε τη Θεία Λειτουργία, ακούστηκε φωνή από το Άγιο Θυσιαστήριο, που καλούσε τους πιστούς να αναζητήσουν τον άνθρωπο του Θεού. Ο Όσιος Αλέξιος παρέδωσε το πνεύμα του την Παρασκευή και το απόγευμα της ίδιας μέρας οι πιστοί βασιλείς και ο Αρχιεπίσκοπος προσήλθαν στο ναό για να κάνουν δέηση στο Θεό να τους αποκαλύψει τον άγιο άνθρωπο του Θεού.
     Τότε μια φωνή τους καθοδήγησε στο σπίτι του Ευφημιανού. Οι βασιλείς μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο πήγαν στο σπίτι του Ευφημιανού και τον ρώτησαν. Εκείνος, αφού ρώτησε πρώτα τους υπηρέτες, είπε ότι δεν γνώριζε τίποτα. Στην συνέχεια ο υπηρέτης που φρόντιζε τον Όσιο Αλέξιο ανέφερε τον τρόπο ζωής του φτωχού και ο Ευφημιανός χωρίς να γνωρίζει ότι ο Όσιος είναι ήδη νεκρός, αποκάλυψε το πρόσωπο του που έλαμπε σαν πρόσωπο αγγέλου και στο χέρι του είδε ένα χαρτί, που δεν μπόρεσε να αποσπάσει.
     Αμέσως ανέφερε στους επισκέπτες του ότι βρέθηκε ο άνθρωπος του Θεού. Ο αρχειοφύλακας πήρε στο χέρι του το χαρτί, αφού πρώτα έκαναν δέηση στον Όσιο και ο Ευφημιανός συνειδητοποίησε ότι επρόκειτο για τον υιό του, τον οποίο αναζητούσε χρόνια τώρα και μεγάλο πένθος έπεσε στην οικογένειά του.


     Ο βασιλιάς Ονώριος και ο Αρχιεπίσκοπος μετέφεραν το τίμιο λείψανο του Οσίου στο μέσο της πόλεως και κάλεσαν όλο το λαό να το προσκυνήσει και να λάβει ευλογία. Όσοι ασπάζονταν το τίμιο λείψανο, λεπροί, κουφοί, άλαλοι, τυφλοί δαιμονισμένοι, όλοι θεραπεύονταν.
      Ήταν τόσος ο κόσμος που προσερχόταν για να προσκυνήσει και να δει το τίμιο λείψανο, που στάθηκε αδύνατο να το μεταφέρουν στο ναό του Αγίου Βονιφατίου για να το ενταφιάσουν. Για να αποσπάσουν την προσοχή του κόσμου έριξαν χρυσό και ασήμι χωρίς αποτέλεσμα  Όταν πια μεταφέρθηκε το τίμιο λείψανο στο ναό, για επτά μέρες γιόρταζαν πανηγυρικά και στην γιορτή συμμετείχαν οι γονείς και η νύφη.


     Το τίμιο λείψανο τοποθετήθηκε σε θήκη φτιαγμένη από χρυσό, ασήμι και πολύτιμους λίθους και αμέσως άρχισε να ευωδιάζει και να αναβλύζει μύρο, το οποίο έγινε ίαμα και θεραπεία για όλους.

     Το pyles.tv εύχεται χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν.
    Δείτε το βίντεο με το απολυτίκιο του Όσιου Αλέξιου


    ΠΗΓΗ: http://www.pyles.tv/News/thriskies-profities/osios-aleksios.aspx

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ