• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

    «Γκρίζα» πετρελαϊκά «φιλέτα» πουλάει η Τουρκία στο Καστελόριζο


    Ένα ακόμη επεισόδιο προστέθηκε στην προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει de facto καταστάσεις σχετικά με την ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Στο μάτι» έβαλε αυτή τη φορά έντεκα θαλάσσια «οικόπεδα» νοτίως του Καστελλόριζου, που συγχέονται με την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής».
    Μια τουρκική εταιρεία πετρελαίου, η Turkish Petroleum Corp. (TPAO) προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια τρισδιάστατων σεισμικών στοιχείων (3D seismic offshore data acquisition) γενικά για τη Μεσόγειο, χωρίς να αναφέρονται πιο συγκεκριμένα στοιχεία για την περιοχή στην οποία αφορά ο διαγωνισμός. Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι μέχρι τις 15 Απριλίου.
    Η κίνηση χρίζει παρακολούθησης από την ελληνική πλευρά, καθώς η εταιρεία αυτή έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμό για την απόκτηση του 50% έντεκα «οικοπέδων» που καλύπτουν θαλάσσια έκταση 20.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον κόλπο της Αττάλειας, αλλά και νοτιότερα, δηλαδή σε περιοχή που συγχέεται με την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
    Ο νέος διαγωνισμός έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης της Τουρκίας.
    Στόχος αυτών των τουρκικών προσπαθειών είναι να δημιουργηθούν τετελεσμένα τόσο για τον ορισμό της ΑΟΖ όσο και για τα ενεργειακά αποθέματα που κρύβονται στην ίδια θαλάσσια περιοχή. Η πολιτική αυτή της Τουρκίας είναι διακηρυγμένη σε θεωρητικό και διπλωματικό επίπεδο από τον Αχμέτ Νταβούτογλου, τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας.
    Στην πράξη, οι τουρκικοί ισχυρισμοί προϋποθέτουν ότι το Καστελόριζο δεν διαθέτει καμία θαλάσσια ζώνη, εκτός από τα δικά του χωρικά ύδατα.
    Η μέχρι στιγμής αντίδραση σε ανάλογα περιστατικά της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αποστολή διαβημάτων στην Άγκυρα, η οποία απ’ ό,τι φαίνεται δεν αρκεί για την αντιμετώπιση μιας οργανωμένης πολιτικής για τη διαμόρφωση νέων «γκρίζων ζωνών».

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ