• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

    Στο κενό πέφτει ο βρώμικος πόλεμος με τα σενάρια για χρεοκοπία και δραχμή

    Πώς ο κ. Παπανδρέου κατάφερε στις Βρυξέλλες να αλλάξει το κλίμα υπέρ της Ελλάδας
    Συμφωνία - ανάσα και μήνυμα στις αγορές
    Συμφωνία - ανάσα και μήνυμα στις αγορές
    Με τις βαλίτσες γεμάτες ιστορικές αποφάσεις, που θα ανακουφίσουν την ελληνική οικονομία, αναχώρησε από τις Βρυξέλλες το κυβερνητικό κλιμάκιο. «Με τις αποφάσειςαυτές γλιτώσαμε από μελλοντικό ατύχημα» δήλωσε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνομιλία του με δημοσιογράφους. Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής με μια πρόταση-πακέτο αποτελούμενη από τρία αιτήματα, ελπίζοντας να ικανοποιηθούν τουλάχιστον τα δύο: η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και η μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

    Τελικώς πήρε και τη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων από τους δύο μηχανισμούς στήριξης, τον προσωρινό και τον μόνιμο, μια απόφαση-«ασπίδα» απέναντι στις κερδοσκοπικές πιέσεις των αγορών. Το υπουργικό κλιμάκιο που συνόδευε τον Πρωθυπουργό (Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ.ΔρούτσαςΜαριλίζαΞενογιαννακοπούλου ,Γ. Πεταλωτής ) κρατούσε πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Μάλιστα, έπειτα από τη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι επεκράτησε κατήφεια. Ο κ. Σαρκοζί παρέπεμπε για τις σημαντικές αποφάσεις στη γερμανίδα καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ. Για την ελληνική πλευρά αυτό σήμαινε ότι όλα ήταν στον αέρα.

    Ενας απρόσμενος παράγοντας που άλλαξε άθελά του το κλίμα ήταν ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Εντα Κένι. Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε μαζί του πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής σε μια απόπειρα να χαράξουν κοινή γραμμή. Σύντομα αποδείχθηκε ότι αυτό δεν ήταν δυνατόν. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού περιέγραφαν τον κ. Κένι ως έναν δυναμικό πολιτικό, ο οποίος έχοντας νωπή εντολή από τον λαό του πήγε στις Βρυξέλλες για να επιβάλει αποφασιστικά τις απόψεις του. «Δεν έχουν καταλάβει ακόμη τι τους περιμένει» σχολίαζε υπουργός, του οποίου ο λόγος αποδείχθηκε προφητικός.

    Οι Ιρλανδοί στύλωσαν τα πόδια ζητώντας και να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού και να μην αυξηθεί η φορολογία των επιχειρήσεων. Εφυγαν με άδεια χέρια και η υπόθεσή τους παραπέμφθηκε στην Σύνοδο της 25ης Μαρτίου. Η στάση τους έκανε την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της Ελλάδας λέγοντας ότι δεν μπορεί μια νέα κυβέρνηση να ζητεί τα πάντα. «Οι Ελληνες έχουν να παρουσιάσουναποτελέσματα» είπαν, όπως μεταδόθηκε. Αυτό επαναλάμβαναν και οι υπουργοί στην άτυπη ενημέρωση: «Εχουμε να δείξουμε αποφάσεις και αποτελέσματα».

    Ο κ. Παπανδρέου, σε συνέντευξη που έδωσε μετά το τέλος της Συνόδου, χαρακτήρισε ιστορικές για το μέλλον του ευρώ τις αποφάσεις που ελήφθησαν. «Είναι ένα μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους και την αποκατάσταση της ηρεμίας στις αγορές» δήλωσε.
    Η ικανοποίηση των αιτημάτων που έθεσε η Ελλάδα συνοδεύθηκε από τη ρητή δέσμευση, στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων, για άντληση πόρων ύψους 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί από το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος Μαρτίου. Επιπλέον η Ελλάδα δεν αποδέχθηκε το συνταγματικό «φρένο» στο χρέος, το οποίο μετετράπη σε νομική δέσμευση που θα καθορίζεται από το κάθε κράτος-μέλος.

    Τα δάνεια τα οποία έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ είχαν τριετή περίοδο χάριτος.Με την επιμήκυνση του χρόνου απόσβεσης στα 7,5 χρόνια η Ελλάδα έχει πλέον πάνω από δέκα χρόνια προθεσμία για να κάνει απόσβεση αυτών των δανείων.Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η προηγούμενη δόση του δανείου θα πρέπει να εξοφληθεί το 2021, ενώ η τελευταία δόση που θα λάβει η χώρα θα εξοφληθεί το 2023.
    Αυτό σημαίνει ότι το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας μειώνεται από το 5,2% στο 4,2%. Στην πράξη, η Ελλάδα κερδίζει από τη μείωση αυτή ένα ποσό της τάξεως των 6 δισ. ευρώ, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει στο μέλλον περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας.
    Με βάση τα όσα συμφώνησαν οι 17 χώρες του ευρώ, τόσο ο υφιστάμενος ευρωμηχανισμός όσο και αυτός που θα τεθεί σε λειτουργία το 2013 θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν τα κρατικά ομόλογα των χωρών του ευρώ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι, αν για παράδειγμα η Ελλάδα δεν καταφέρει να δανείζεται υπό λογικούς όρους από τις αγορές, το 2013 θα μπορεί να δανειστεί από τον ευρωμηχανισμό υπό σαφώς καλύτερους όρους. 



    ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ