Πάντως ο Ζ.Ζάεφ με συνέντευξή του στο Spiegel ήδη απτο «αμετάφραστο».
«Για να είμαι ειλικρινής δεν βλέπω λογικά επιχειρήματα ως προς αυτό. Πως θα γίνει πρακτικά αυτό να μην μεταφράζεται το όνομα του κράτους μας; Θα πρέπει να αναγκάσουμε την καγκελάριο Μέρκελ ή τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να λένε για παράδειγμα Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία); Αυτό δεν θα είχε προηγούμενο διεθνώς».
Το προσύμφωνο ήδη βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού ο οποίος και έχει λάβει πλήρη ενημέρωση.
Σύμφωνα με το tvxs.gr, τα Σκόπια έχουν λάβει γνώση για το βασικό περιεχόμενο του προσυμφώνου.
Τα επτά σημεία είναι τα εξής:
Η ονομασία,
το εύρος χρήσης,
η γλώσσα,
η ταυτότητα,
οι εμπορικές χρήσεις της ονομασίας,
τα ακρωνύμια και
οι συντμήσεις.
Είναι μια πρόταση που, καταρχάς, φέρεται να έχει αποδεχθεί ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ αλλά για να προχωρήσει πρέπει να λυθούν πολλά παρελκόμενα ζητήματα.
Το erga omnes στο εύρος χρήσης του ονόματος που σημαίνει ότι θα ισχύει τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας είναι η βαισκή θέση της ελληνικής πλευράς.
Φυσικά η γλώσσα και η ταυτότητα είναι ίσως ακόμα πιο σημαντικά και δεν έχουν ακόμη λυθεί (άλλωστε οι Σκοπιανοί δεν θέλουν να λυθούν τα ζητήματα αυτά)
Και στα δύο αυτά θέματα η πλευρά Ζάεφ αφήνει σκοπίμως να εκφράζεται ο πρόεδρος της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ και ο ΥΠΕΞ Νικολά Ντιμιτρόφ καθώς και οι δύο προέρχονται από το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO με το οποίο κυβέρνησε για πάνω από μια δεκαετία ο Νίκολα Γκρουέφσκι ο άνθρωπος που δημιούργησε και τα περισσότερα προβλήματα στην Ελλάδα.
Iδιαίτερα σύνθετα θέματα θεωρούνται και εκείνα που αφορούν τις συντμήσεις αλλά και τις εμπορικές χρήσεις του ονόματος της χώρας. Οι σημερινές συντομογραφίες είναι το MK και το MKD, που αμφότερα παραπέμπουν στον όρο «Μακεδονία» και η αλλαγή τους θα απαιτήσει χρόνο.
Όμως όπως είναι γνωστό «εκ της απομακρύνσεως εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Οι Σκοπιανοί σκοπίμως θα καθυστερήσουν ή καλύτερα θα αναβάλουν επ’ αόριστον τις αλλαγές αυτές με την ένταξή τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ
Χρονοβόρα, και αρκετά περίπλοκη λόγω ζητημάτων που αφορούν κυρίως τις εξαγωγές, θεωρείται και το θέμα των εμπορικών χρήσεων, ενώ σε άλλο επίπεδο δύσκολη είναι και η διαχείριση της αλλαγής του εθνικού ύμνου των Σκοπίων.
Ο ύμνος περιλαμβάνει στίχους που εμπεριέχουν στοιχεία αλυτρωτισμού, η αλλαγή του όμως για ευνόητους λόγους θεωρείται πρακτικά αδύνατη
Τα σημεία τριβής, πάντως, όπως αναφέρει το tvxs, είναι απολύτως εντοπισμένα και από τις δύο πλευρές και εκεί αναμένεται να πέσει και το βάρος του επόμενου διαστήματος για την επίτευξη συμβιβασμού.
Σε κάθε περίπτωση, Αθήνα και Σκόπια έχουν συμφωνήσει σε ταχεία διαδικασία με χρονικό ορόσημο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το τέλος Μαρτίου.
Εως τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι διμερείς διαβουλεύσεις επί του προσυμφώνου και να υπάρξει καθαρή εικόνα, και μήνυμα, προς την διεθνή κοινότητα για το εάν υπάρχουν ουσιαστικές προοπτικές επίτευξης τελικής συμφωνίας.
Ο Μάιος, άλλωστε, είναι ο μήνας κατά τον οποίον η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και τα Σκόπια ξέρουν ότι δεν μπορούν να λάβουν άμεσο προενταξιακό καθεστώς εάν δεν υπάρχει έως τότε βάση επίλυσης του ζητήματος.
pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.