• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

    Η Αφροδίτη του Brassempouy. Παραδέχονται ότι είναι 25.000 χρονών ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ να πουν το «άλλο»

    Γράφει ο Σπύρος Μακρής

    Η Αφροδίτη του Brassempouy. Παραδέχονται ότι είναι 25.000 χρονών
    ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ να πουν το «άλλο»

    Αυτό το μυστηριώδες ειδώλιο φιλοτεχνημένο σε ελεφαντόδοντο, από την Άνω Παλαιολιθική Εποχή, βρέθηκε σε μια σπηλιά στο Brassempouy της Γαλλίας το 1892. Το περίτεχνα σκαλιστό αλλά σπασμένο αγαλματάκι έχει επαληθευτεί επιτυχώς ότι χρονολογείται γύρω στα 25.000 χρόνια πριν.
    Η κεφαλή είναι ύψους 3,65 cm, βάθους 2,2 cm και πλάτους 1,9 cm. Το πρόσωπο είναι τριγωνικό και φαίνεται ήρεμο. Το παράξενο ή παράδοξο -όπως θέλετε πείτε το- είναι ότι ενώ το μέτωπο, η μύτη και τα φρύδια είναι ευκρινώς ανάγλυφα, το στόμα απουσιάζει… Το στυλιζαρισμένο πρόσωπο έχει ένα επίπεδο λεπτομέρειας πραγματικά εκπληκτικό για την εποχή που δημιουργήθηκε και τις υποτιμημένες ικανότητες που αποδίδει η επιστήμη στους τότε ανθρώπους. Οι λεπτομέρειες και η τελειότητα ξεπερνούν τα όρια της λογικής και της φαντασίας.
    Μάλιστα, αυτό που του χαρίζει μία πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα είναι το πολύπλοκο χτένισμα που παρατηρείται πάνω από το κεφάλι. Πολλοί διαφωνούν ως προς το είδος της κόμμωσης ή/και της πλέξης. Επίσης, πολλοί του αποδίδουν ένα αιγυπτιακού στύλ.
    Όταν βρέθηκε το ειδώλιο – στα τέλη του 19ου αιώνα, κατά την κατασκευή ενός δρόμου στα νότια της Γαλλίας, το θέμα πήρε σύντομα διαστάσεις. Η έκπληξη ήταν μεγάλη ενώ αρκετοί εμπειρογνώμονες και πολλοί λόγιοι πίστευαν εδώ και χρόνια ότι πρόκειται για πλαστογραφία. Χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις, τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί μπόρεσαν να ελέγξουν με επιτυχία την αυθεντικότητα του αντικειμένου.
    Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Paul Bahn, το κεφάλι είναι «άφυλο, αν και συνήθως ονομάζεται «Αφροδίτη» ή «κυρία»». Αλλά -συμπληρώνουμε εμείς- ίσως αυτό να συμβαίνει επειδή μπορεί να είναι ημιτελές καθώς λείπει το στόμα. Είναι, όμως, έτσι;
    Είναι ενδιαφέρον ότι οι εμπειρογνώμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η γλυπτική τεχνική του είναι ουσιαστικά πέραν του δέοντος εκπληκτική. Αν και θεωρείται ως μία από τις πρώτες γνωστές ρεαλιστικές αναπαραστάσεις ενός ανθρώπινου προσώπου, οι αναλογίες του κεφαλιού δεν αντιστοιχούν ακριβώς σε κανένα γνωστό ανθρώπινο πληθυσμό του παρόντος ή του παρελθόντος.
    Η Αφροδίτη του Brassempouy. Παραδέχονται ότι είναι 25.000 χρονών ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ να πουν το «άλλο»...
    Image Credit: http://moulages-prehistoire.com/
    Και κάπου εδώ, αρχίζουμε να μπερδευόμαστε. Τι εννοούν;
    Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Αφροδίτη του Brassempouy είναι λίγο-πολύ «σύγχρονη» με τα άλλα παλαιολιθικά ειδώλια της «Αφροδίτης» (καθώς συνηθίζεται να ονομάζονται), όπως αυτά της Lespugue, Dolní Věstonice, Willendorf κ.λπ.
    Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη φιγούρα διακρίνεται, μεταξύ των ειδωλίων της προαναφερθείσας ομάδας, από τον ρεαλιστικό χαρακτήρα που αναπαριστά.
    Η Αφροδίτη του Brassempouy είναι κατατεθειμένη στο Musee d’Archeologie Nationale κοντά στο Παρίσι και είναι συνήθως προσβάσιμη στο κοινό μόνο κατά τη διάρκεια σύντομων προσωρινών εκθέσεων της Stone Age Art (Καλλιτεχνημάτων της Λίθινης Εποχής).
    Όμως, εκείνο που πλανάτε στον αέρα είναι η εικασία ότι μήπως το συγκεκριμένο αγαλματίδιο δεν αναπαριστά ανθρώπινος είδος και μήπως είναι το πρώτο ειδώλιο που απεικονίζει τα χαρακτηριστικά ενός άλλου «ανθρώπινου» είδους που ήρθε «από αλλού» ή που ήδη βρισκόταν εδώ…
    Φυσικά, αυτή η θεωρία δεν επιτρέπετε να υπάρχει στο σκεπτικό των ακαδημαϊκών, όμως τα υπονοούμενά τους, αφήνουν ανοιχτά τα περιθώρια!
    Εσείς τι πιστεύετε; Πού πάει το μυαλό σας

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ