Μια μεγάλη έρευνα που έγινε από Καναδούς δείχνει ότι πρέπει να ξαναβάλουμε υποχρεωτικές σωματικές δραστηριότητες στην καθιστική ζωή μας.
Η μελέτη έγινε σε 153.996 άτομα (εκ των οποίων 57,9% γυναίκες), τα οποία ζουν σε 17 χώρες, με υψηλά εισοδήματα (Σουηδία, Ενωμένα Εμιράτα και Καναδάς), μεσαία εισοδήματα (Νότια Αφρική, Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Μαλαισία, Πολωνία και Τουρκία) προς χαμηλά εισοδήματα (Κίνα, Κολομβία, Ιράν) ή χαμηλά (Μπαγκλαντές, Ινδία, Πακιστάν και Ζιμπάμπουε). Αυτά τα άτομα διέμεναν στις πόλεις (348 πόλεις) καθώς και στην επαρχία (280 χωριά).
Οι ερευνητές θέλησαν να μάθουν αν αυτά τα άτομα ακολουθούσαν τις διεθνείς υποδείξεις για μίνιμουμ 30 λεπτά δραστηριότητα κάθε μέρα ή 150 λεπτά κάθε βδομάδα. Μόνο το 3% αυτών των ατόμων έφθαναν αυτό το επίπεδο στον ελεύθερο χρόνο τους, αλλά χωρίς να κάνουν γυμναστική πέρα από τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Οι θετικές συνέπειες για την μείωση των κινδύνων ήταν προφανείς, αλλά ανεπαρκείς. Ο κίνδυνος εμφράγματος μειωνόταν κατά 8%.
Οι ερευνητές της PURE, εκτιμούν ότι θα πρέπει να ξαναβάλουμε τις υποχρεωτικές σωματικές δραστηριότητες στην καθιστική μας ζωή. Θα πρέπει να ξανσκεφτούμε τον αστικό τρόπο ζωής μας στο σύνολό της, αναφέρουν.
Υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις χώρες με υψηλά και χαμηλά εισοδήματα. Στα υψηλά εισοδήματα αυξάνονται τα σπορ διασκέδασης αλλά μειώνεται σημαντικά η υποχρεωτική σωματική δραστηριότητα (δουλειές στο σπίτι, μέσα μεταφοράς…). Οι πλούσιες χώρες κερδίζουν δηλαδή στα σπορ διασκέδασης μόνο το 1/4 της δραστηριότητας που χάνεται στην καθιστική ζωή εξαιτίας του επαγγέλματος ή της μετακίνησης με αυτοκίνητο. Ο γιατρός Salim Yusuf (McMaster University), επικεφαλής της PURE, αναγνώρισε ωστόσο ότι δεν είναι γνωστό ποιό είναι το ιδεώδες ποσοστό σωματικής δραστηριότητας για την υγεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.