• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

    Βρετανία: Κοριτσάκι ανακάλυψε ξίφος στη λίμνη όπου λέγεται πως ο βασιλιάς Αρθούρος έριξε το θρυλικό Εξκάλιμπερ

    Όλοι γνωρίζουν τον θρύλο του βασιλιά Αρθούρου και των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης- και αναπόσπαστο κομμάτι του είναι το μυθικό ξίφος Εξκάλιμπερ, σύμβολο της εξουσίας του αληθινού βασιλιά, το οποίο, στο κλείσιμο του θρύλου, επιστρέφει πίσω στα νερά από τα οποία είχε προέλθει εξαρχής, όταν πρωτοβρέθηκε στα χέρια του Ούθερ Πέντραγκον, πατέρα του βασιλιά Αρθούρου.


    Ο Πέντραγκον, πριν τον θάνατό του, το κάρφωσε σε έναν βράχο, από το οποίο θα μπορούσε να το βγάλει μόνο ο νόμιμος διάδοχός του- και αυτός ήταν ο Αρθούρος, ο γιος που είχε αποκτήσει ο Πέντραγκον από την αρχόντισσα Ιγκρέιν, με την οποία συνευρέθηκε ερωτικά μέσω τεχνάσματος με τη χρήση μαγείας.

    Πέραν του μυθικού στοιχείου, ο θρύλος – που τοποθετείται στη σκοτεινή περίοδο μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας – την πρώτη περίοδο του Μεσαίωνα- θεωρείται από πολλούς ότι εμπεριέχει πραγματικά στοιχεία, και ότι βασίζεται στις πράξεις και τα έργα πραγματικών πολεμιστών οι οποίοι υπερασπίστηκαν και διαφέντεψαν την Αγγλία εν μέσω μιας δύσκολης εποχής. Ως εκ τούτου, θεωρείται πως και η ιστορία του Εξκάλιμπερ ίσως να βασίζεται σε κάποια πραγματικά γεγονότα- ίσως ένα πραγματικά αρχαίο ξίφος της ρωμαϊκής περιόδου, προϊόν τεχνικών που είχαν αρχίσει να χάνονται, καθώς η Ευρώπη βυθιζόταν στη βαρβαρότητα, το οποίο είχε συνδεθεί με τη βασιλική εξουσία.

    Σύμφωνα με την πιο γνωστή εκδοχή του θρύλου, το Εξκάλιμπερ υποτίθεται πως ρίχνεται πίσω σε μια λίμνη στο Κόρνγουολ μετά την αναμέτρηση του Αρθούρου με τον Μόρντρεντ (νόθο γιο του, καρπό της ανίερης σεξουαλικής του συνεύρεσης με την ετεροθαλή αδελφή του, Μοργκάνα Λα Φέι), όπου ο βασιλιάς τραυματίζεται θανάσιμα. Φτάνοντας στις μέρες μας, είναι πολλά τα μέρη στη Βρετανία που, βάσει τοπικών παραδόσεων, συνδέονται με τον θρύλο- και ένα από αυτά είναι η λίμνη Ντόζμαρι (Dozmary Pool) στον βάλτο Μπόντμιν του Κόρνγουολ (Bodmin Moor) στα νερά της οποίας λέγεται πως ρίχτηκε το Εξκάλιμπερ από τον Σερ Μπέντιβερ (ή Μπέντεβιρ) μετά τη μάχη του Κάμλαν, εκτελώντας εντολή του Αρθούρου.

    Στη λίμνη αυτή είναι που η επτάχρονη Ματίλντα Τζόουνς από το Νόρτον του Ντόνκαστερ, βρήκε ένα παμπάλαιο ξίφος, ενώ έπαιζε με τον πατέρα της, Πολ.





    Όπως είπε στην τοπική εφημερίδα TheStar ο 51χρονος πατέρας της μικρής, είχε διηγηθεί τον θρύλο της λίμνης στη Ματίλντα και την τετράχρονη αδερφή της, Λόις, ενώ πήγαιναν σε αυτήν.

    «Ήταν μια πολύ ζεστή ημέρα και η Ματίλντα ρώτησε αν μπορούσαμε να πάμε να πλατσουρίσουμε. Ήταν μέχρι τη μέση στα νερά, όταν είπε πως μπορούσε να δει ένα σπαθί. Της είπα να αφήσει τα χαζά...αλλά όταν κοίταξα συνειδητοποίησα ότι ήταν όντως ένα σπαθί, που βρισκόταν στον πάτο της λίμνης».

    Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, μετά από τρεις προσπάθειες να πετάξει το ξίφος (καθώς ο ίδιος δεν άντεχε να το κάνει) ο Μπέντιβερ τελικά τα κατάφερε να πραγματοποιήσει την επιθυμία του Αρθούρου και το έριξε στη λίμνη, από την οποία σηκώθηκε ένα γυναικείο χέρι, το έπιασε και αποτραβήχτηκε ξανά στα νερά. Το χέρι υποτίθεται πως ανήκε στην Κυρά της Λίμνης.

    Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο θρύλος λέει πως το σπαθί πηγαίνει μόνο στον νόμιμο μονάρχη της Βρετανίας- οπότε (χαριτολογώντας) αναρωτιέται κανείς αν αυτό σημαίνει ότι η Ελισάβετ και ο Οίκος των Γουΐνδσορ απέκτησαν, στο πρόσωπο της μικρής Ματίλντα, μία αντίπαλο για τον θρόνο!

    Όπως είπε ο Πολ, το ξίφος, το οποίο βρήκαν στις 29 Αυγούστου, έχει περίπου το ύψος της Ματίλντα. Ο ίδιος πάντως, εκτιμά πως δεν είναι και πολύ παλιό- ίσως 20-30 ετών, και πιθανώς να είναι ένα σπαθί που χρησιμοποιήθηκε για τα γυρίσματα κάποιας ταινίας ή ντοκιμαντέρ και πετάχτηκε στη λίμνη, ίσως στο πλαίσιο κάποιου αστείου.

    Παρόλα αυτά, σίγουρα πρόκειται για μια ιστορία που προκάλεσε ενδιαφέρον στα βρετανικά ΜΜΕ. Σε κάθε περίπτωση, η οικογένεια πήρε το σπαθί στο σπίτι της, όπου προφανώς και θα αποκτήσει περίοπτη θέση ως ένα αντικείμενο στην καρδιά μιας όμορφης οικογενειακής ιστορίας.
    πηγή
    tiranosavros

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ