Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα για τα οποία οι αρχαιολόγοι αναζητούν απαντήσεις, την ώρα που η ανασκαφή στον τάφο της Αμφίπολης πλησιάζει σιγά σιγά προς το τέλος της.
Το βάθος του ορύγματος φαίνεται να ξεπερνά το 1,5 μέτρο και εκεί βρέθηκε το μέρος της πόρτας. Κομμάτια του ίδιου θυρόφυλλου είχαν βρεθεί και στον προηγούμενο θάλαμο.
Πλέον είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο της σύλλησης του τάφου, αν και υπάρχουν εύλογες απορίες για το σφράγισμά του.
Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Daily Mail επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε κάποια «καυτά» ερωτήματα, κάνοντας λόγο για τρεις πιθανές εκδοχές.
Σενάριο πρώτο - Σύλληση
Αρκετοί ειδικοί λένε απλά πως ο τρίτος θάλαμος είναι και ο τελευταίος. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως τα όποια ευρήματα θα μπορούσαν να προκύψουν για να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του νεκρού βρίσκονται σε χέρια τυμβωρύχων.
Σενάριο δεύτερο - Υπόγειος θάλαμος
Άλλοι ειδικοί ελπίζουν πως ο νεκρικός θάλαμος βρίσκεται ακόμη πιο βαθιά, κάτω από τον τρίτο, με τους αρχαιολόγους να κινούνται προσεκτικά με την ελπίδα να ανακαλύψουν μία είσοδο για υπόγειο θάλαμο.
Σενάριο τρίτο - Το μνημείο είναι ημιτελές
Υπάρχει και η πιθανότητα ο τάφος να έμεινε ημιτελής και να μην χρησιμοποιήθηκε ποτέ! Αρχαιολόγοι, αλλά και η συγγραφέας Dorothy King, λένε πως ίσως να είχε χτιστεί για τον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο.
Τι υποστηρίζει η Κατερίνα Ρωμιοπούλου
Η επίτιμη διευθύντρια Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Ρωμιοπούλου, μιλώντας στα Νέα, τόνισε πως «πρώτα απ' όλα πρέπει να διαλευκανθεί αν το όρυγμα είναι φυσικό ή τεχνητό», διατηρώντας ταυτόχρονα επιφυλάξεις σχετικά με το αν πρόκειται για τεχνητή κατασκευή, δεδομένου ότι το μνημείο βρίσκεται σε φυσικό βράχο.
Αλλά αν όντως, ανθρώπινο χέρι είναι εκείνο που έκανε το λάκκο, ποιος ήταν και γιατί; «Μήπως περιείχε κάποιο κιβώτιο, λάρνακα ή κλίνη;» διερωτάται η κα Ρωμιοπούλου και τονίζει πως «πλέον απέναντι στο μνημείο είμαστε σαν τον Αλαντίν. Πηγαίνουμε με το λυχνάρι αλλά δεν ξέρουμε τι θα βρούμε».
Πολλοί εκτιμούν ότι η δημιουργία του ορύγματος συμπίπτει χρονικά με τη δημιουργία των σφραγιστικών τοίχων που «υψώθηκαν» για να προστατέψουν το μνημείο από βανδαλισμούς. Την άποψη για την ύπαρξη «αποθέτη» στον τρίτο θάλαμο υποστήριξε πρόσφατα και η καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ Χρυσούλα Παλιαδέλη.
Τέλος, σε ό, τι αφορά τα σενάρια περί Μ. Αλεξάνδρου, η αρχαιολόγος κα Σουλβατζή, μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Κυριακής δήλωσε πως ο μεγάλος στρατηλάτης ετάφη στην έρημο Σίβα.
«Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως από το ποιος ετάφη στην Αμφίπολη, ο τύμβος Καστά είναι ένα τεράστιο αρχαιολογικό εύρημα», δήλωσε για το ανασκαφικό έργο της κυρίας Περιστέρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.