• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

    Γιατί στην Κίνα αποκαλούν τον Πούτιν "Μέγα";

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στην Κίνα και από τους πιο αγαπητούς, αν όχι ο αγαπημένος ξένος ηγέτης στην ασιατική χώρα.


    Ο ανταποκριτής της Wall Street Journal στο Πεκίνο Τζέρεμι Πέιτζ αρχίζει το ρεπορτάζ του από ένα κεντρικότατο βιβλιοπωλείο στην κινεζική πρωτεύουσα. Το βιβλίο με εξώφυλλο του Πούτιν βρίσκεται σε περίοπτη θέση, ενώ οι πωλητές επισημαίνουν στον δημοσιογράφο πως είναι σίγουροι ότι θα ξεπουλήσουν. 

    Ο λόγος δεν είναι άλλος, όπως εξηγούν στον Αμερικανό δημοσιογράφο, πως είναι ένας από τους ξένους ηγέτες για τον οποίο ενδιαφέρεται περισσότερο το αναγνωστικό κοινό της Κίνας. Μάλιστα, ο δημοσιογράφος αναφέρει πως πολλοί Κινέζοι τον προσφωνούν ως «ο Μέγας Πούτιν» (Putin the Great). 
    Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal εξηγεί ότι στην Κίνα παρατηρείται φρενίτιδα θαυμασμού για το πρόσωπο του προέδρου της Ρωσίας. «Επειτα από δεκαετίες αμοιβαίας καχυποψίας (μεταξύ Κίνας και Ρωσίας) -και μία μικρή διασυνοριακή διένεξη- Πεκίνο και Μόσχα τώρα πια βαδίζουν πιο κοντά, καθώς επιχειρούν ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις προερχόμενες από τις ΗΠΑ». 
    «Οι πρώην αντίπαλοι για την ηγεσία του Κομμουνιστικού κόσμου πλέον μοιράζονται τον αντιδυτικό εθνικισμό που θα μπορούσε κατά κάποιο τρόπο να αιτιολογήσει τη στάση του Κινέζου προέδρου Σι Τσιμπίνγκ απέναντι στους διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ. Το Πεκίνο κατηγορεί τις δυτικές κυβερνήσεις για τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, όπως ακριβώς είχε κάνει και ο Πούτιν πέρυσι για τις διαδηλώσεις στο Κίεβο». 
    Ο δημοσιογράφος συνεχίζει το ρεπορτάζ του παραθέτοντας μια σειρά ερευνών που έχουν γίνει στην Κίνα και αποτυπώνουν τη δημοφιλία του Πούτιν, αλλά και της Ρωσίας αναφορικά για παράδειγμα με την αντιμετώπισή της στο θέμα της ουκρανικής κρίσης. 
    Σύμφωνα με το κινεζικό κέντρο ερευνών Pew, το 66% των Κινέζων πολιτών επικροτούν τη στάση της Μόσχας πάνω στο ουκρανικό ζήτημα, σε σχέση με το 47% που ήταν έναν χρόνο πριν. Μια άλλη δημοσκόπηση από το Ιn Touch Today, έδειξε ότι το 92% των Κινέζων ενέκριναν την τακτική του Πούτιν σε σχέση με την Κριμαία τον περασμένο Μάρτιο. 
    «Η προσωπικότητα του Πούτιν είναι εντυπωσιακή -ως ανθρώπου, ως ηγέτη. Ο κινεζικός λαός την βρίσκει γοητευτική. Υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Ρωσίας» λέει στη Wall Street Journal o Zhao Huasheng, αναλυτής των Σινο-ρωσικών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Fudan της Σανγκάης και προσθέτει: «Ρωσία και Κίνα μπορούν να μάθουν πολλά η μία από την άλλη». 
    Αυτό που γίνεται με τον Πούτιν, εξηγεί ο δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας, είναι εν μέρει αυτό που αποκαλούμε στις διεθνείς σχέσεις «ρεάλ πολιτίκ». «Η Ρωσία χρειάζεται την αγορά και τα κεφάλαια της Κίνας, κυρίως μετά τις κυρώσεις της Δύσης -απόρροια της ρωσικής στάσης στην ουκρανική κρίση- την ίδια ώρα που το Πεκίνο βλέπει τη Μόσχα ως μια πηγή διπλωματικής υποστήριξης και ζωτικής σημασίας ενεργειακών πόρων». 
    Μάλιστα, το ρεπορτάζ υπενθυμίζει στο αναγνωστικό κοινό ότι τον Μάιο οι δυο χώρες κατέληξαν σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία στην οποία αναφέρεται ότι η Ρωσία θα είναι ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Κίνας για τα επόμενα 30 χρόνια. Για την ακρίβεια, θα εξάγει στην ασιατική χώρα 400 δισ. δολαρίων φυσικό αέριο. 
    Τα παραδείγματα που δείχνουν τη δημοφιλία του Πούτιν,που εξιστορούνται στο ρεπορτάζ είναι πολλά και έχουν όλα έναν κοινό παρονομαστή: Ο Πούτιν ενσαρκώνει τον ηγέτη που στέκεται μπροστά στη Δύση και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.
    http://karfotiko.blogspot.gr/2014/10/blog-post_65.html
    yiorgosthalassis

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ