• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

    Ελέγχουν τα πάντα

    H γαλλική εφημερίδα Le Monde, σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Glenn Greenwald, δημοσίευσαν χτες ένα άκρως απόρρητο έγγραφο της Special Source Operations, παράρτημα της National Security Agency, στο οποίο αναφέρεται με ποιους τρόπους οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ παρακολουθούν τις τηλεπικοινωνίες στη Γαλλία όπως και στον υπόλοιπο κόσμο.


    Πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά της παρακολούθησης και καταγραφής όλων των δεδομένων με το PRISM και το UPSTREAM τα δυο «προγράμματα» με τα οποία γίνονται εφικτές οι παρακολουθήσεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ορισμένα στοιχεία που αναφέρονται στο άκρως απόρρητο έγγραφο.

    Πιο συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στον πρόλογο, ο μεγαλύτερος όγκος των ψηφιακών τηλεπικοινωνιών διακινείται μέσω των ΗΠΑ. Η τηλεφωνική κλήση ενός στόχου, ή το email και το chat του θα «μεταφερθούν» προς τον παραλήπτη μέσω του πιο φθηνού τρόπου και όχι του πιο άμεσου, άρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι επικοινωνίες και τα δεδομένα του «στόχου» να διακινούνται στις ΗΠΑ.

    Επιπρόσθετα και σύμφωνα με το έγγραφο, η NSA συλλέγει δεδομένα από εννέα μεγάλες εταιρίες στις ΗΠΑ.

    Αναλυτικά από Microsoft από το 2007,

    Yahoo! από το 2008,



    Google,

    Facebook και PalTalk από το 2009,

    Youtube από το 2010,

    AOL και Skype από το 2011

    και τελευταία από την Apple το 2012.

    Τα δεδομένα που καταγράφονται από τις παραπάνω εταιρίες είναι τα email, όλα τα chatting -είτε γραπτά είτε video- φωτογραφίες, αποθηκευμένα αρχεία, τηλεφωνικές κλήσεις μέσω Internet, ανταλλαγές αρχείων μεταξύ χρηστών, video-κλήσεις και τα logins των στόχων στις αντίστοιχες σελίδες.

    Για να αντιληφθεί κάποιος τον όγκο της καταγεγραμμένης πληροφορίας, μόνο κατά το διάστημα 8 Φεβρουαρίου – 8 Μαρτίου 2013, η NSA συγκέντρωσε σε ολόκληρο τον κόσμο 124,8 δισεκατομμύρια τηλεφωνικά δεδομένα και 97,1 δισεκατομμύρια δεδομένα από ηλεκτρονικό υπολογιστή.

    Στην Ευρώπη, μόνο η Γερμανία και η Βρετανία ξεπερνούν τη Γαλλία σε αριθμό υποκλαπεισών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

    Τέλος, ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το στοιχείο πως το ετήσιο κόστος αυτού του μαζικού συστήματος παρακολούθησης, ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

    Κάποτε το 1984 του George Orwell το διαβάζαμε ως μυθιστόρημα δυστοπικής επιστημονικής φαντασίας. Ο γνωστός συγγραφέας βασίστηκε σε χαρακτηριστικά της Σταλινικής Σοβιετικής Ένωσης και το έγραψε για να εκθέσει, την προπαγάνδα και τους φόβους του.

    Προφανώς κάποιοι άλλοι το διάβαζαν ως ονειρικό μελλοντικό κόσμο.

    Όπως έγραφε και ο G.O. “freedom is slavery”.

    edwhellas.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ